Oruç bitti diyerek mideye yüklenmeyin

Oruç bitti diyerek mideye yüklenmeyin

Malatya İl Sağlık Müdürü Dr. Bayram Zengin, 'Ramazan bitti' diyerek aşırı yiyecek tüketmenin hazımsızlık ve kabızlık gibi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

 

Zengin, Ramazan ayının bitimiyle birlikte yemeklere aşırı bir yüklenmenin söz konusu olabildiğini ifade etti. Bayram boyunca bol sıvı içerikli yiyecekler tüketilmesi gerektiğini belirten Zengin, "Bayramda alınan tüm tedbirlere karşın vatandaşlarımız sağlına gereken özeni göstermesi önemlidir. 'Oruç bitti' deyip mideye yüklenmenin hazımsızlık ve kabızlık gibi problemlere neden olacağı unutulmamalıdır. Bayramda artan tatlı tüketimi, bayramda birdenbire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek, sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açacaktır. Vatandaşların bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmeleri gerekmektedir. Ramazan boyunca önerilen sahur yemekleri ramazan sonrası gece yemek seklinde sürdürülmemeli, gece öğününde meyve, yoğurt gibi besinlerin tüketimi tercih edilmelidir. Ramazan Bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Eğer tatlı tüketmek çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık 1,5- 2 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir." diye konuştu. 

Ramazan bayramının ilk gününden itibaren sağlık sorunu yaşanmaması için sağlık kuruluşlarındaki tedbirlerin arttırıldığını ifade eden İl Sağlık Müdürü Zengin, "Bu kapsamda 112 Acil Sağlık hizmetlerimizde, Ağız ve Diş Sağlı hizmetlerinde ve Devlet Hastanelerimizde ilave nöbetçi personel görevlendirmesi yapılarak halkımızın huzurlu bir bayram geçirmesinde herhangi bir problemle karşılaşılmaması temin edilmiştir." şeklinde konuştu.
 


 

Etiketler :