Orucu, sağlıklı tutun!

Orucu, sağlıklı tutun!

Ramazan ayında 4 öğün beslenilmelidir. Öğünler; sahur, iftar yemeği, iftardan sonra 1-1,5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir.

1) Ramazan ayında 4 öğün beslenilmelidir. Öğünler; sahur, iftar yemeği, iftardan sonra 1-1,5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir.

2) Sahur yemeğinde midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren; yumurta, süt, yoğurt, peynir veya kuru fasulye, nohut, mercimek yemeklerinin tüketilmesi uygundur.

3) İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur.

4) İftardan sonra ve sahur vakitlerinde ortalama 2-2,5 litre su içmeye, bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları vb. içmeye özen gösterilmelidir.

5) İftarda sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.

6) İftar yemeğinden sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır. Teravih namazına uzak bir camiye gitmek de uygun olacaktır.

7) Yemek pişirme yöntemi olarak özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.

8) Kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir.

Etiketler :