Osmanlı bu yüzden yıkıldı

Osmanlı bu yüzden yıkıldı

Bursa'da bir panelde konuşan Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Osmanlı İmparatorluğunun yıkılışındaki asıl nedenin 'iç bozulma' olduğunu savundu.

Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Osmanlı Devleti'nin 'iç bozulma' sebebiyle yıkıldığını söyledi.

Prof. Halaçoğlu, Bursa Kent Konseyi Gönül Dostları Kadın Çalışma Grubu tarafından düzenlenen 'Osmanlı Döneminde Kadın Sultanlar' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Tayyare Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferans öncesi tasavvuf musikisi konseri verildi.

Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, yaptığı konuşmada, Türk tarihinde kadınların ayrı bir yerinin bulunduğuna dikkat çekti. Türk tarihinde valide sultan ve kadın sultanların ülke yönetiminde etkin olduğunu dile getiren Yusuf Halaçoğlu, bunun Türk aile yapısında da kendisini hissettirdiğini söyledi. Kadının saraydaki öneminin Osmanlı'da zirveye çıktığını anlatan Halaçoğlu, özellikle Kanunu Sultan Süleyman'dan sonra kadın sultanların ağırlığının arttığını anlattı.

Türklerin her dönemde kadınlarına değer verdiğini anlatan Halaçoğlu, "Göktürklerde dahi kadına büyük değer verilirdi. Göktürklerde basılan parada hükümdarın yanında hanım sultana da yer verilmiştir. O tarihlerde hanımın ordusu dahi vardı. O tarihte sultan tahtının yanındaki tahtta hanımı otururdu." şeklinde konuştu.

Osmanlı hareminde valide sultan ve sultan hanımların yanı sıra cariyeler ve kara hadım ağa denilen Afrika'dan getirilmiş zencilerin bulunduğunu ifade eden Halaçoğlu, cariyelerin ise akıncılar tarafından fethedilen ülkelerden getirilen gayrimüslim kızlardan oluştuğunu aktardı.

Fatih Sultan Mehmet'ten sonraki dönemlerde padişahların eşlerinin genelde gayrimüslimlerden seçildiğini hatırlatan Halaçoğlu, Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan'ın da Beyaz Rusya'dan getirildiğine işaret etti. Hürrem Sultan'ın sarayda etkili olduğu bilgisini veren Halaçoğlu, şöyle konuştu: "3. Selim döneminde, Lale Devri'nde Osmanlı devletinin iç yapısı tamamen bozulmuştu. Göreve getirilen devlet adamları birilerinin adamlarıydı. Öyle bir duruma gelmiş ki vezir-i azam ve diğer vezirlerden bazıları, dışarıdan alınacak silahlara karşılık rüşvet alıyordu. Bunu da başka yerden gelen gelir gibi padişaha takdim edip gözüne girmeye çalışmışlardır."

Osmanlı'nın bu 'iç çöküş' yüzünden yıkıldığını söyleyen Halaçoğlu, şunları söyledi: "Rüşvet, iltimas, ahlaksızlık Osmanlı'nın son dönenlerinde ayyuka çıkmıştır. Eğer Birinci dünya savaşı olmasaydı, Osmanlı yine de yıkılacaktı."

BAYRAĞIMIZDAKİ AY YILDIZ GÖKTÜRKLERDEN

Türk Bayrağındaki ay yıldızın Göktürklerden geldiğini dile getiren Halaçoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Bayrağımızdaki ay yıldız Göktürklerden gelmektedir. Yıldırım'ın Niğbolu savaşında anlatıların hepsi uydurma."

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :