Osmanlı vakıf arazilerine işgal

Osmanlı vakıf arazilerine işgal

Bosna'da Osmanlı'dan kalma vakıf arazilerinin ve mallarının yüzde 95'i gasp edildiği açıklandı.

Bosna Hersek Vakıflar Müdürü Senaid Zaimoviç, ''Bosna'da Osmanlı'dan kalma vakıf arazilerinin ve mallarının yüzde 95'i gasp edilmiş veya ihmal edilmiş durumda'' dedi.

Bosna Hersek Vakıflar Müdürü Senaid Zaimoviç, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş'ı ziyareti sırasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ve Bosna Hersek arasında her zaman iyi olan ilişkilerin son yıllarda daha mükemmel bir hale geldiğini ifade etti.

Türkiye ile Bosna arasında önemli bağlar olduğunu belirten Zaimoviç, ''Türkiye ile Bosna Hersek arasında güçlü ekonomik bağlar var. Tarihi, kültürel açıdan birbirlerine bağlı iki ülkenin ortak değerleri bulunuyor. Osmanlı döneminde Bosna'nın imarı için pek çok vakıf kuruldu. Bosna'da Osmanlı'dan kalma vakıf arazilerinin ve mallarının yüzde 95'i gasp edilmiş veya ihmal edilmiş durumda'' diye konuştu.

Ülkelerindeki vakıf mallarının korunması yasal düzenleme hazırlığında olduklarını belirten Zaimoviç, ''Ancak öncelikle Bosna'daki tüm vakıf mallarının envanterinin çıkartılması gerekiyor'' dedi.

Bosna-Hersek ile Türkiye arasında envanter çalışmaları için protokol imzalanacağını bildiren Zaimoviç, envanter çıkarılmasının, Osmanlı'dan kalma eserlerin korunması açısından önemini vurguladı.

Bosna'daki Osmanlı vakıflarının envanteri çalışması için Rektör Savaş'tan destek isteyen Zaimoviç, çalışmada üniversitenin öğretim üyelerinin yer almasını istedi.

Etiketler :