Osmanlı'nın önemli kaptanlarından Cezayirli Reis Hamido'nun hayatını anlatan kitap tanıtıldı

Osmanlı'nın önemli kaptanlarından Cezayirli Reis Hamido'nun hayatını anlatan kitap tanıtıldı

Başkent Cezayir’deki tanıtım programı Türkiye’nin Cezayir Büyükelçisi Mahinur Özdemir Göktaş, TİKA’nın Cezayir Koordinatörü Gökçen Kalkan ve ORSAM Başkan Yardımcısı İsmail Numan Telci ile çok sayıda kitapseverin katılımı ile gerçekleşti

CEZAYİR (AA) - Osmanlı Cezayiri’nin önemli deniz kaptanlarından Emir Reis Hamido Bin Ali ile ilgili Cezayirli yazar Selma Şarki tarafından yazılan “Rais Hamidou, Knight of the Seas” kitabının tanıtımı yapıldı.

Başkent Cezayir’deki Abdullatif Kültür Evi’nde, Orta Doğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) ortaklığında düzenlenen tanıtım programına Türkiye’nin Cezayir Büyükelçisi Mahinur Özdemir Göktaş ve TİKA’nın Cezayir Koordinatörü Gökçen Kalkan ile çok sayıda kitapsever katıldı.

ORSAM Başkan Yardımcısı İsmail Numan Telci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye-Cezayir ilişkilerinin tarihsel geçmişine dikkati çekerek, ORSAM olarak Cezayir üzerine önemli çalışmalara imza attıklarını, raporlar hazırladıklarını söyledi.

ORSAM bünyesinde kurulan Ortadoğu Yayınları’nın Osmanlı-Bölge ilişkilerini ele alan eserleri yayınlamaya önem verdiğini belirten Telci, Emir Reis Hamido Bin Ali’nin ülkenin denizcilik alanındaki ulusal kahramanlarından olduğunu kaydetti.

Hamido’nun hayatını ele alan bu kitabın Osmanlı dönemi Cezayir’ine de ışık tuttuğunu vurgulayan Telci, İngilizce yayınlanan bu kitabın Ortadoğu Yayınları tarafından Türkçe ve Arapçaya da çevrileceğini söyledi.

Telci, Türkiye ile Cezayir’in adeta birbirinden uzak kalmış iki kardeş gibi olduğunu vurgulayarak, bu kardeşliğin pekişmesi için ORSAM olarak çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Öte yandan yazar Şarki de, Emir Hamido’nun Cezayir’in milli kahramanı Emir Abdulkadir gibi biri olduğunu belirterek, Hamido’nun Osmanlı Cezayiri’ne Akdeniz vergisi ödemeyi reddeden ABD ile girilen savaşta 1815’te şehit olduğunu söyledi.

Kitap’ta Reis Hamido’nun hayatını ele aldığına ve birçok ayrıntıya yer verdiğine dikkati çeken Şarki, Cezayirliler için özgürlüğün ve kahramanlığın simgesi sayılan Hamido'nun hayatının Türk okurlarıyla da buluşturulacağını aktardı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.