Ostim Mayın Temizliğine Talip

Ostim Mayın Temizliğine Talip

Ankara'da 10 bini aşkın KOBİ'nin yer aldığı Ostim organize sanayi bölgesi, Suriye sınırındaki mayınların temizliğine soyundu.

Bu işi yabancı şirketlerden çok daha ucuza yapabileceklerini belirten yerli firmalar, "Üstelik bizim toprak talebimiz de yok." açıklamasını yaptı. Ostim'de bulunan 69 savunma sanayii şirketinden bazıları manyetik dedektör ve takip cihazları ile bunların yazılımlarını üretiyor.

Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün grup toplantısında yaptığı konuşma, gözleri Ankara Ostim'e çevirdi. Organize sanayi bölgesinin yönetimi ve burada faaliyet gösteren savunma sanayii şirketleri, mayın temizleme işine talip olduklarını açıkladı. Erdoğan, mayınların temizlenmesinin İsrail'e verileceğini iddia eden muhalefete, "Dünyada İsrail'den başka bu işi yapan yok' diyorsun. Ostim'e gidersen görürsün." cevabını vermişti.

Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) Başkanı Adnan Keskin, mayın temizleme işinin İsrail'e verilmesine karşı olduklarını söyledi. Keskin'e göre böyle bir uygulama, bu konuda ciddi deneyimi olan Ostim'in onuruyla oynanması demek. Mayınları temizleyecek teknolojiye sahip olduklarını ifade eden Keskin, "İş makineleri ve arama dedektörleri konusunda markayız. Teknik olarak hiçbir eksiğimiz yok. Ürettiğimiz cihazlarla mayın temizleme işini yapabiliriz. Sıkıntıya düştüğümüz durumda dünyanın her yanından da danışmanlık hizmeti alabiliriz. Yeter ki bu iş yerli firmalara verilsin." diye konuştu. Ortak bir konsorsiyum kurup mayın temizleme işine talip olacaklarını açıklayan Keskin, "Bizim toprak talebimiz de yok. Yeter ki iş yerli firmaların olsun." dedi.

Ostim Savunma Sanayii Kümesi Başkanı Mithat Ertuğ ise önceki gün firmalarla bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptıklarını aktardı. Ertuğ, "Savunma sanayii ile ilgili 69 firmamız var. Mayın temizleme imkan ve kabiliyetine sahibiz. Halihazırda iki firmamız bomba imha robotu yapıyor. Bunun dışında manyetik dedektör ve takip cihazları ile bunların yazılımlarını üreten şirketlerimiz de var. Ostim olarak göreve hazırız." açıklamasını yaptı. Bomba imha robotu üreten Kompozitek firmasının sahibi Ümit Şimşek de mayın temizleme işi için gerekli teknolojinin Türkiye'de mevcut olduğunu bildirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a kendilerine verdiği destekten dolayı teşekkür eden Şimşek, 1999 yılına kadar yurtdışından 1 milyon 250 bin dolara getirilen bomba imha robotlarını kendilerinin Ostim'de 40 bin dolara ürettiklerini kaydetti. Ümit Şimşek, "Mayın temizleme de bunun gibi. Yerli malzeme ile fiyat da çok daha aşağıya düşer. İş bize verilirse yerli savunma sanayiinin gelişmesi için çok önemli bir aşama sağlanmış olur." değerlendirmesini yaptı. Mayın temizleme işini milli bir görev olarak gördüklerini vurgularken, "İşi alırsak birinci önceliğimiz para kazanmak olmayacak." ifadelerini kullandı.

1 YILDA HAZIRLANIRIZ, 2013'E BİTİRİRİZ

Ostim'de mayın temizleme işine talip olan şirketler, hazırlıklar için 1 yıllık süre öngörüyor. Firmalar, işin alınması halinde sınır boyunca tüm temizleme işini 2013 yılına kadar bitirebileceklerini belirtiyor. 516 kilometre uzunluğundaki Suriye sınırında yaklaşık 615 bin adet mayın bulunuyor. Mayınlı arazinin toplam büyüklüğü ise 216 bin dekar. Bu alan Kıbrıs adasının kırkta biri kadar. Söz konusu bölge, birinci sınıf tarım arazisi. ZAMAN

Etiketler :