Ostim'de ikinci şok patlama

Ostim'de ikinci şok patlama

Başkent Ankara'da yaşanan iki ayrı patlamada 16 kişi yaşamını yitirdi. 20'den fazla kişi ise yaralandı.

Dün öğle saatlerinde bölgeyi savaş alanına çeviren patlama Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi (OSTİM) Uzay Çağı Caddesi’nin yakınındaki Hasan Özkan’a ait Özkanlar Hidrolik Makine Sanayi fabrikasında meydana geldi.

Yaklaşık 70 kişinin çalıştığı jeneratör ve yatay sondaj makineleri üreten işyerindeki patlamada 7 işçi hayatını kaybetti, binanın tüm camları kırıldı. Bitişiğinde bulunan OSTİM Mega Center’ın iki katı çöktü. Çevredeki çok sayıda araç hasar gördü. 20’ye yakın kişi göçük altında kaldı. Bölgeye çok sayıda ambulans, itfaiye ve sivil savunma ekibi sevk edildi.

Enkaz altında iki kişi

Sivil savunma ekipleri enkazda AKUT’la birlikte görev yaptı. Ekipler, enkaz altından cesetleri çıkarırken, 34 yaralı da Etlik İhtisas Hastanesi , Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi ile Onkoloji Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Olay yerinde incelemelerde bulunan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de, “Çalışma esnasında oksijen tüplerinin olduğu bölümde kesme işlemi yapılırken bir patlamanın olma ihtimali yüksek. Enkazda bir ya da iki kişinin bulunma ihtimali var” dedi.

Gaz sıkışması olabilir

Valilik yetkilileri, patlamada ölen altı kişiden ikisinin kimliğinin belirlendiğini açıkladı. Dursun Kavak ve Satılmış Şimşek ile kimliği belirlenemeyen iki kişinin olay yerinde öldüğünü belirten yetkililer, iki kişinin de Onkoloji Hastanesi’nde ameliyat sırasında hayatını kaybettiğini söyledi. Haberi alan işçi aileleri olay yerine koştu. Birbirlerine sarılarak ağlayan çalışanlar ile yakınlarını da görevliler sakinleştirmeye çalıştı. İtfaiye yetkililerinden alınan ilk bilgilere göre patlama, jeneratör ve yatay sondaj makineleri üreten fabrikanın alt katında 20’ye yakın sanayi ve mutfak tüpünün stoklandığı depoda meydana geldi. Yetkililer, sanayi tüplerinden sızan gazın sıkışması nedeniyle patlamanın meydana gelmiş olabileceğini belirtti. Olay yerine, başta Başbakan Erdoğan olmak üzere çok sayıda yetkili de geldi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, “Teknik boyutları araştırılıyor ama bizim için önemli olan patlama sonucu çok can kaybı olmasın” diye konuştu. Enkazdaki arama-kurtarma çalışmaları ise gece geç saatlere kadar devam etti.

İşletmenin belgesi yok

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, 7 kişinin öldüğü OSTİM’deki Özkanlar Hidrolik Makina’da meydana gelen patlamaya ilişkin, “İşletmenin işletme belgesinin olmadığını öğrendim Gerekçelerini, sebeplerini inceliyoruz. Biz yapısal ve teknolojik tedbirleri alsak bile, eğer insanlar kendi hayatlarını önemsemiyorlarsa bu çok büyük bir zafiyettir” diye konuştu.

2- Tiner ve boya tankları patladı: 9 ölü 14 yaralı

BAŞKENT'TE İKİNCİ PATLAMA

Torna atölyesi ruhsatıyla çalışan, tiner ve boya imalathanesindeki patlamanın ardından yangın çıktı, LPG’li 17 araç infilak etti.

Dün öğle saatlerinde patlamayla sarsılan Ankara, akşam saatlerinde yine OSTİM’deki ikinci patlamayla bir kez daha sarsıldı. İvedik 25’inci Cadde’de tiner ve otomobil boyası imal eden işyerinde saat 19.30’da büyük bir patlama oldu. Patlamayla birlikte tiner ve boyalar alev aldı. İşyerindeki tiner ve boya tanklarının peşpeşe patlamasıyla alevler çevreyi tamamen sardı. Tutuşan LPG’li araçlar da infilak etti. Patlamada içeride bulunan işçilerden 9’u öldü, 14 işçi de yaralandı. Ankara’daki bütün itfaiye ve sağlık ekipleri OSTİM bölgesine sevkedildi. Bölgede olağanüstü önlemler alındı.
“İki olay arasında ilişki yok”

Patlamanın hemen ardından olay yerine giden Ankara Valisi Alaaddin Yüksel “Torna atölyesi olarak ruhsat alan işletme içinde tiner ve boya imalatı yapılıyor. Patlama tiner kazanında meydana geldi. Eğer bir ihmal varsa kimsenin yanına kâr bırakmayız.” dedi. 2. patlamanın sabotaj olabileceği ihtimali üzerinde durulurken, soruşturmanın çok yönlü sürdürüldüğü bildirildi. Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, “Olaylar arasında ilişki yok. 17 araba paramparça oldu” dedi.

Mahsur kalanlara psikolojik destek

Anakara Valisi Alaaddin Yüksel, 10 veya 12 çalışanın mahsur kaldığını söyledi. Yüksel, “İçeri ile bağlantı kuruyoruz, devamlı arkadaşlarımız psikolojik destek veriyor. Ne yapmaları gerektiğini söylüyor” dedi. Bodrum katta mahsur kalanları kurtarma çalışması çevreye yayılan yangın, duman ve yoğun koku nedeniyle uzun süre yapılamadı.

Etiketler :