Otizmli Çocukların yaşam Kalitesinin Artırılması konferansı yapıldı.

Otizmli Çocukların yaşam Kalitesinin Artırılması konferansı yapıldı.

Biruni Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binyamin Birkan:- "Geçmişte birçok hastalığı nasıl bilimsel kanıtı olan yöntemlerle yendiysek bugün otizmi de bilimsel kanıt olan yöntemlerle yeneceğiz"

DİYARBAKIR (AA) - Biruni Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binyamin Birkan, "Geçmişte birçok hastalığı nasıl bilimsel kanıtı olan yöntemlerle yendiysek bugün otizmi de bilimsel kanıt olan yöntemlerle yeneceğiz." dedi.

Cahit Sıtkı Tarancı Kültür ve Sanat Merkezi Konferans Salonu'nda Aba Otizm Eğitim Merkezi tarafından otizmli çocuklar ve ailelerinin yaşam kalitesini arttırılması amacıyla konferans gerçekleştirildi.

Konferansa katılan Birkan, otizmin geçmişinin insanlık tarihi kadar eski olduğunu ancak bilimsel yayınlarda otizmi 1940'lı yıllarda görmeye başladıklarını söyledi.

1940'lı yıllarda otizmin nadir görülen hastalıklar arasında olduğunu bildiren Birkan, şunları kaydetti:

"70'li yıllarda her 10 bin çocuktan birisi otizm tanısı alıyordu. 80'li yıllarda 2500, 90'lı yıllarda 1000'lere, 2000'li yıllarda ise 100'lü rakamlara düşüyor. Bugün ise her 36 çocuktan birinin otizm tanısı aldığı bilimsel çalışmalarda söyleniyor. Sorun davranışsal. Doğuştan geliyor ama çocuğun davranışlarına bakarak otizmi fark edebiliyoruz. Dolayısıyla sorun davranışsal olduğu için fark etmek ve tanı koymak gecikiyor. Dış görünüşte bir farklılık olmuyor ve diğer çocuklardan hiçbir farkı olmuyor. Sadece davranışları farklı oluyor."

Otizmin tıbben bir tedavisinin olmadığını aktaran Birkan, otizmli bireyde epilepsi nöbetleri, mide ve bağırsak sorunları, migren ve diş ağrılarının görüldüğünü aktardı.

Özel eğitimlerde son 15 yılda önemli değişimler yaşandığını ifade eden Birkan, "Toplumun genelinde eğitim ve sağlıkta çok fazla farkındalık oluştu. Otizm araştırılmaya başlandı. Bugün davranış sorunlarına ve beceri yetersizliklerine özel eğitim metodlarıyla destek verebiliyoruz. Bilim dallarında yer alan metodları erken yaşta fark ederek, profesyonelce uygulayabilirsek otizm umut vadeden bir yolculuğa dönüşebiliyor. Aklınızın alamayacağı ve hayalini kuramayacağınız gelişmeler olabiliyor. Yüzde 50'si bizim gibi hayat sürebiliyor. Bir kısmı ise destekle hayatına devam edebiliyor. Geçmişte birçok hastalığı nasıl bilimsel kanıtı olan yöntemlerle yendiysek bugün otizmi de bilimsel kanıt olan yöntemlerle yeneceğiz. Bilime güvenmek ve sırtımızı bilime dayamak zorundayız." dedi.

Birkan, bugüne kadar birçok hastalığı bilimin sayesinde yendiklerini ve salgınları da bilimin sayesinde önlediklerini sözlerine ekledi.

Aba Otizm Eğitim Merkezi'nin kurucusu Yılmaz Elaldı da konferansa katılanlara teşekkür etti.

Uzmanların sunumlarının ardından konferans, otizmli çocukların ebeveynlerinin soruların cevaplanmasıyla sona erdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.