Otomobil Satışlarında Son Durum

Otomobil Satışlarında Son Durum

Otomotivde bahar dönemi bitti. Sektörü zor günler bekliyor...

Dünyadaki global krize rağmen Türkiye’de otomotiv sektörü durgun geçen ocak-şubat aylarının ardından ÖTV dopingi ile adeta bir bahar ortamına girdi. Firmalar stoklarını eritti, siparişler alındı ve birçoğu hedefine ulaştı. Otomotivdeki bu tatlı bahar, 15 Haziran 2009’a kadar devam etti. ÖTV indirim oranının yüzde 27’e çıkarılması satışları bıçak gibi kesti. Yılın ilk altı ayında binek ve hafif ticari araç pazarı geçen yıla göre yüzde 3.92 büyüdü. Otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 15.36 artarak 189 bin 696 adede ulaştı.

YAZ REHAVETİ YAŞANIYOR

Otomobildeki ÖTV indirim oranı 15 Haziran’da yükselmesine rağmen ilk 6 aylık satış rakamları geçen yılın aynı dönemine göre artış göstermesini engellemedi.

Haziran ayı satışlarının büyük çoğunluğu 15 Haziran 2009 öncesinde gerçekleşti. Vergide indirim oranının daha yüksek olduğu mayıs ayına göre ise, haziranda satışlarda bir miktar gerileme gözlendi. Haziranda mayısa göre binek otomobil satışlarında yüzde 7 azalış, hafif ticari araç satışlarında ise yüzde 5.5 oranında artış yaşandı.

Toplam satışlar ise, yüzde 3.4 oranında azaldı. Ancak bu konuda görüşlerini aldığımız sektörün önde gelen isimleri, otomotivde ilk 6 ayda yaşanan baharın yerini durgunluğa bırakacağını belirterek, “Şimdi yaz rehaveti yaşanıyor. Bu durgunluğun ardından eylül ayında satışlarda az bir kıpırdanma olacaktır. Ancak ÖTV indiriminin bitmesi ardından, eylülden sonra sektörü zor günler bekliyor” dedi.

HAZİRAN’DA SATIŞLAR ARTTI

İkinci 6 ayda hükümetten beklentinin yerini, firmaların ürettiği kampanyalar vs gibi kendi çözümler alacağına dikkat çeken yetkililer, “2009 sonbaharı otomotiv için zor geçecek” diye konuştu. Geçen yılın haziran ayına göre de otomobil satışları yüzde 42.8 artışla 41 bin 19 adede, hafif ticari araç satışları da yüzde 13.91’lik yükselişle 20 bin 48 adede çıktı. Toplamda 61 bin 67 adet araç satışı gerçekleştirildi.

Haziran ayı binek ve hafif ticari araç toplam satışlarında geçen yılın aynı ayına göre ise, yüzde 31.83 oranında artış yaşandı. Lüks araç satışları da devam etti. ODD verilerine göre, Türkiye’de geçen ay 2’şer adet Bentley ve Lamborghini, birer adet de Ferrari ve Maserati satıldı.

1600 CC’NİN ÖTV CAZİBESİ

Binek otomobil pazarını motor hacmi bazında incelediğimizde, 2009 yılı ocak-haziran döneminde en yüksek paya yüzde 83 ile 1600 cc altındaki araçlar 157 bin 824 adetle sahip oldu. 2000 cc üzerinde motor hacmine sahip araçlar yüzde 2 pay ile 4 bin 179 adet satıldı. (2000 cc üzerindeki motor hacmine sahip araçların yine yüzde 93’ünü (3 bin 863 adet) dizel araçlar oluşturdu. Sedan yine önde otomatik artıyor

2009 yılı 6 aylık kümülatif değerleri ile geçen yılın aynı dönemine göre, geçen senelerde de olduğu gibi yine Sedan araçlar yüzde 54 ile birinci olurken, sedan araçları yüzde 34 pay ile hatchback araçlar ve yine yüzde 7 pay ile SUV araçlar izledi.

DİZELE İLGİ AZALDI

2009 yılı ocak-haziran dönemi dizel binek araç satışları geçen yıla oranla yüzde 4 oranında düşüş gösterdi. 2009 yılı ocak-haziran dönemi binek araç satış adetleri geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında, tüm segmentler içindeki dizel araç satışlarının payı yüzde 50’den yüzde 42’ye düştü.

MANUELE TALEP DÜŞTÜ

Toplam binek otomobil pazarında 2009 yılı 6 aylık dönemi itibariyle otomatik şanzımanlı araç satışları adedi 2008 yılının aynı dönemine oranla yüzde 14 oranında arttı. Artış A, B, C ve D segmenti araçlarda görüldü.

Etiketler :