Otomobile vergi zammı!

Otomobile vergi zammı!

Otomobil almayı planlıyorsanız elinizi çabuk tutun. Vergi zammı geliyor.

Araç alırken Avrupa’nın 5 katı vergi ödeyen Türk halkına yeni ÖTV sürprizi... Maliye Bakanı, ‘yediveren gülleri’ne benzettiği otomotiv sektörünün vergi yükünü daha da artırmaya hazırlanıyor. ÖTV 2 ile 4 puan arasında artacak. Kanun Ağustos'ta Meclis'te görüşülecek.

Türkiye'de uygulanan ÖTV Avrupa'nın 5 katı. Buna rağmen Maliye Bakanlığı, sessiz sedasız ÖTV oranlarını bir kademe yukarıya çekmenin planlarını yapıyor.

OTOMOBİLE 3 BİN YTL ZAM

ÖTV’deki artışla birlikte ÖTV’nin KDV’si de artış gösterecek. Böylece araç fiyatlarına katmerli vergi zammı gelmiş olacak. Binek otomobil fiyatları ÖTV’ye yapılacak ayarla 500 ile 3 bin 800 YTL arasında yükselecek.

ORTA SINIFA DARBE

Yüksek vergi nedeniyle vatandaşların satın aldığı her 100 otomobilin 81’inin 1.600 cc veya altı motora sahip olduğunu gözönünde bulundurursak, en fazla darbeyi yine orta sınıf almış olacak. Örneğin C segmentinde yer alan Ford Focus 1.6’nın fiyatı 504 YTL artacak. Lüks araçlarda bu rakam 7-8’e katlanacak.

AĞUSTOS'TA MECLİS'TE

ÖTV artışıyla ilgili yasa değişlikliğinin, Temmuz’da Meclis’e gelmesi beklenen Veraset ve İntikal Yasası’na eklenerek Ağustos’ta devreye girmesi gündemde.

İşte yeni ÖTV oranları:

MOTOR HACMİ ESKİ ÖTV ORANI YENİ ÖTV ORANI
1600 cc'ye kadar % 37 % 39
2000 cc'ye kadar % 60 % 68
2000 cc üzeri % 84 % 88