Otomobiliniz Varsa Okuyun

Otomobiliniz Varsa Okuyun

Yeni yıla yeni vergilerle giren Türkiye'de MTV tutarları da yüzde 3.3 arttı. Az ödemek istiyorsanız okuyun:

Yeni yılla birlikte yeni vergiler de hayatımıza girdi. 2009'un son gününde alınan zam kararlarıyla ilk taksidi ocak ayı içerisinde ödenen Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) de artmış oldu. Daha önce, bir önceki yılın vergisi üzerine değerleme oranı eklenerek hesaplanan MTV, Bakanlar Kurulu yetkisini kullanıp 2.2 olan bu oranı 3.3'e yükseltince, beklenenden daha fazla artmış oldu. Bu kapsamda sıfır kilometre otomobil ve benzeri araçlarda en düşük vergi miktarı 405 liraya ulaşırken, motor hacmi 4000 cc ve üzerindeki araçlarda bu rakam 14 bin 689 liraya çıktı.

16 BİN LİRAYA OTOMOBİL

Yani en az 250 bin lira ödeyerek sahip olunabilen bir otomobil veya arazi aracı için her yıl ortalama sıfır kilometre bir otomobil bedeli kadar vergi ödeniyor. Türkiye'de satılan en ucuz araç, 12 bin 624 lira ile Kanuni'nin kamyonet modeli. Çinli DFM'ler de 12 bin 690 liralık etiketle satılıyor. Bunun yanında 16 bin lira seviyesinde Dacia'nın Logan ve Sandero, Chery'nin ise Kimo modeline sahip olabilmek mümkün.

DAHA AZ VERGİ İÇİN

Öte yandan MTV'yi indirimli ödeme fırsatı da devam ediyor. Kasko bedeli ile birkte hesaplanan indirimli MTV, sadece otomobil ve benzerleri için kullanılabiliyor. Örneğin 3.5 litre motor hacimli 2006 model bir otomobiliniz var. Aracınızın kaskodaki değeri de 100 bin lira. Bu araç için 2010'da yıllık 5 bin 139 lira vergi ödemeniz gerekiyor. Fakat aracın kasko bedelinin yüzde 5'i 5 bin lira olduğu ve bu bedelin de yıllık vergiden daha düşük kaldığı için yasa gereği MTV'yi bir alt kademeden yani 3 bin 96 lira olarak ödeyebiliyoruz. Bu hakkı kullanıbilmek için sigorta acentelerinin düzenlediği “bildirim formu”yla birlikte vergi dairelerine başvurmak gerekiyor.

Etiketler :