Otomobillerde Dev İndirim!

Otomobillerde Dev İndirim!

Havaların ısınmasıyla birlik müşteri çekme yarışına giren otomobil firmalarından cazip kampanyalar...

 

Yılın ilk aylarında durgunluk beklerken, tam tersine, ilk 4 aydaki ekonomik verilerin krizden çıkışı ve iyileşmeyi işaret etmesi, otomotiv firmalarının düzenlediği kampanyalar ve bankaların düşük faizli kredi sağlaması gibi etkenlerle otomobil satışlarında ciddi bir artış yaşandığı bildirildi.

Kriz yılında yapılan ÖTV teşviğinin 30 Eylül'de bitmesinin ardından satışların bıçak gibi kesildiği otomotiv sektöründe, geçen yıla göre ''daha kötü'' geçeceği öngörülen 2010'un ilk aylarında, beklentilerin tersine satışlar arttı.

Özellikle ticari araç satışlarının artması sektörün yüzünü güldürürken, binek otomobilde sadece alt ve orta segmentte değil, üst segmentteki ve ithal araçların satışının yükselmesi, firmaların önümüzdeki döneme ilişkin oldukça iyimser olmasını sağladı.

HYUNDAI'DE ''2 BİN 500 LİRA PEŞİNATLI'' KAMPANYA

2009 yılında Türkiye'nin en çok tercih edilen otomobil markası Hyundai'de 800 ile 1.750 lira arasında değişen indirimler uygulanıyor. Ayrıca yüzde 10 peşinatlı (yaklaşık 2 bin 500 lira) 48 ay yüzde 0,89 faizli ''güvenli geçiş'' kampanyası sürüyor.

Yükşeliş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Yüksel, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, krize rağmen 2009'un kendileri için kötü geçmediğini, iç pazarda ihracattakine paralel bir daralma beklenmesine rağmen, ÖTV indirimleriyle pazarın canlandırıldığını, sonrasında markaların kendi çabalarıyla sektörün daha da hareketlendiğini, böylece otomotivin 2009'u önceki yıla göre yüzde 13 artıyla kapattığını anlattı.

Hyundai'nin bundan çok daha büyük bir performans gösterdiğini ifade eden Yüksel, ''Binek otomobilde 2009'da yüzde 112 bir artışla ve yüzde 16,4 gibi bir pazar payı elde ederek büyük başarıyla kapattık yılı. Ve Türkiye birincisi olduk'' dedi.

Yüksel, 2010 ile ilgili sektöre yönelik kalıcı planlamalar yapılmadığı, önlemler alınmadığı için öngörülerinin kötümser olduğunu, OYDER'de yaptıkları pazar değerlendirmelerinde 2010'u 400 bin adetle kapatmayı beklediklerini, fakat Ocak-Şubat-Mart aylarında sektöre gelen ''erken bahar'' ile umutlarının arttığını dile getirerek, şöyle konuştu:

''Şimdiki tahminlerimiz pazarın 2010'da 600 binlere bile çıkacağı ve 2009'u da geçeceğimiz yönünde. Hyundai ise 2010'u iddialı sürdürüyor. Güvenlik ve kalite öne planda. Sürekli yeni model çıkarıyor. Bu sene de yeni modeller devam ediyor. İ serisi çok beğenildi. İ20, İ30, İx35 çok tuttu. Hatta İx35'te 3 aylık bir sipariş fazlası var, sıra yazmaya başladık. Önümüzdeki dönemde İ40 gelecek. Sonata'nın yenilenen bir modeli gelecek. Her segmentte yeni modelleri göreceğiz.''

Otomobillerin fiyat aralığının ve en çok tercih edilen modelin sorulması üzerine Yüksel, ''18 bin liradan başlayıp 180 bin liraya varan fiyatlarla araçlarımız var. En çok Accent Era, Getz ve İ serisi modelini tercih ediyor'' yanıtını verdi.

FİAT'TA ''KDV BİZDEN KAMPANYASI''

Fiat-Lancia-Alfa Romeo markalarının Ege ve Akdeniz bölgeleri bayisi Enrico Aliberti Otomobilcilik Yönetim ve Pazarlama Danışmanı Suat Özdağ, 2009 ile kıyaslandığında 2010'da otomobil satışlarında gözle görülür ölçekte artış yaşandığını söyledi.

Özdağ, ''KDV bizden'' kampanyasının yanı sıra düşük faizli kredi fırsatları sunduklarını belirterek, ''Donanımı artırılmış araçları sunmamız da tüketicinin showroomlara daha fazla gelmesini sağlıyor'' dedi.

En çok hangi modellerin rağbet görüldüğünün sorulması üzerine Özdağ, Şubat ayında lansmanını yaptıkları yeni Doblo'nun, Grande Punto ve Bravo modellerine talebin yüksek olduğunu bildirdi.

Yılın başında yaptıkların öngörülerde baz, ara ve üst olmak üzere üç seçenekten baz modelin satışlarının daha yüksek olacağını tahmin ettiklerini, fakat 3 aylık göstergelerin, en üst versiyonun daha çok rağbet gördüğünü gösterdiğini anlatan Özdağ, ''Bu segmentte fiyatlar donanim ve opsiyon özelliklerine göre 30-37 bin arasında değişiyor'' dedi.

Özdağ, hafif ticari araçta yerli liderliğinin sürdüğünü, tüketicinin LCV aracı hem işinde hem de özel yaşantısında kullanmayı tercih ettiğini söyledi.

''Otomobil satışındaki artışın krizden çıkışın sinyali olarak algılanabilir mi?'' sorusuna Özdağ, ''Kesinlikle evet. Çünkü özellikle Türkiye'de KOBİ'lerin oranı yüzde 99. Küçük işletmeler krizden çıkıldığı sinyali aldığı an, ekonomide olumlu şeyler hissettiği an, araçlarını değiştirmeye başladılar. İlk 3 ay başarılı geçti. Bu yılı geçen yıldan daha başarılı geçirebileceğimiz bir görüntü var'' şeklinde cevaplandırdı.

Fiat ticari araçlarda ''KDV bizden'' kampanyasının yanı sıra Linea, Albea Sole Premio, Palio Sole Premio'da 2 bin lira, Grande Punto ve Punto Evo'da 1.000 lira takas desteği uyguluyor. 24 aya kadar yüzde 0,85, 24 ayın üzerinde yüzde 0.95 faiz fırsatı sunuyor.

RENAULT'DA 5 BİN LİRAYA VARAN İNDİRİM

Renault-Mais yetkili satıcısı Çamkıranlar Motorlu Araçlar Genel Müdür Yardımcısı Aylin Çamkıran geçen yıl kriz sonrasındaki teşviklerle sektör için oldukça hareketli geçtiğini hatırlatarak, ''Teşviklerin sona ermesiyle çok iyimser tablolar çizilmiyordu. 2010 için daha kötü bir yıl bekleniyordu. Fakat ilk 3 aylık satışlara baktığımızda geçen yılın ilk 3 ayına göre, ki ÖTV faktörü vardı, yüzde 7 civarında bir artış söz konusu. Üstelik teşviksiz halde'' dedi.

Bu artışta distribütör firmaların çok uygun kampanyalar düzenlemesi, kredi faiz oranlarının yüzde 1'lerin altına düşmesi, bankaların daha kolay kredi vermesi gibi etkenlerin bulunduğunu anlatan Çamkıran, ''Otomotivde yılın ilk 2 ayı aslında ölü aylardır. Buna rağmen bu yılın ilk 3 ayında hareketli bir dönem geçirmemiz, önümüzdeki aylara daha olumlu bakmamıza neden oluyor'' diye konuştu.

Çamkıran, Renault'ta en çok orta segmentteki araçların tercih edildiğini belirterek, ''Her kesime hitap eden, hem binek hem de ticari olarak en çok tercih edilen araçlarımız. Megan'ın yeni kasası çok beğenildi. Yerli üretime başlanan Megan Hatchback de aynı şekilde. Symbol zaten en çok satılan araçlarımızdan'' dedi.

Düzenledikleri kampanyaya ilişkin soruya Çamkıran, ''Şu an tüm modellerde, modeline göre 3 bin-3 bin 500 liraya varan indirimler var. Faiz kampanyasıyla da bazı bankalarla çok uygun faizlerle kredi kullandırabiliyoruz'' karşılığını verdi.

Aylin Çamkıran fiyatlara ilişkin, ''Anahtar teslim fiyat aralığı 20 ile 40 bin lira arasında. Symbol'ler donanımına göre 20-27 bin aralığında, Fluence ve Megan hatchback modellerimiz 35-40 bin lira civarında. Dacia çok hızlı büyüyen bir marka. Dacia'ların fiyat aralığı 20-25 bin lira arasında'' bilgisini verdi.

Renault, Symbol'de 2 bin 750 lira, Clio HB'de 3 bin lira, Megane HB'de 2 bin lira, Laguna modelinde 5 bin liraya varan indirim fırsatı, Clio Grand Tour, Megane Sport Tourer ve Grand Scenic modellerinde 1.000 lira ileri teslim avantajı sunuyor.

DİĞER MARKALARIN KAMPANYALARI

Ford Otosan ''50. yıl şerefine'' Mart ayında başlattığı satış kampanyasına yoğun talep nedeniyle Nisan ayında da devam ediyor. ''50 ay vade 500 lira taksit'', ''5 bin liraya varan indirim'' ve ''50 ay garanti ve yol yardım hizmeti'' seçeneklerinin yanı sıra hukukçulara ve emniyet mensuplarına özel yüzde 7'ye varan indirimler uyguluyor.

Toyota, 2 bin liraya varan indirimli fiyat avantajı sağlıyor. Yenilenen Auris modelinde kasko hediye ediliyor.

Citroen, yeni C3 modeline 10 bin lira için 12 ay yüzde sıfır faiz kampanyasını sürdürüyor. Ticari araçlarda Berlingo Com-bi satın alanlara alarm, park sensörü ve Cruise Control'den oluşan City Pack hediye ediyor.

Peugeot, yüzde 0,94 faizle 24 ay vadeli kredi imkanı sunuyor. 2007 ve daha eski model Peugeot modellerine özel düzenlenen kampanya kapsamında da orijinal yedek parça Peugeot ürün gamında mekanik parçalarda yüzde 25, işçilikte yüzde 20, motor yağlarında yüzde 25 özel indirimler sağlıyor.

Subaru, bahar kampanyasıyla, Impreza, Forester, Legacy ve Back modelleri için Nisan ayı sonuna kadar özel indirim oranları ve cazip kredi seçenekleri sunuyor. Subaru'nun en çok tercih edilen modellerinden Impreza'ya 34 bin liradan başlayan fiyatlarla sahip olunabiliyor. Forester''da modeline göre peşin alım indirimi olarak 1 bin 500 lira KDV ve 2 bin lira KDV tutarlarında katkı sağlanıyor.


Etiketler :