Otomotiv de Krizden Dolayı Gerileme

Otomotiv de Krizden Dolayı Gerileme

Dünya piyasalarındaki mali kriz, otomotivde yüzde 25'lere varan üretim daralmalarına neden oldu.

ABD'de başlayan mali krizin, git gide global ölçekli bir görünüme bürünmesi, reel sektörü de etkisi altına almaya başladı. Oluşturduğu istihdam ve ihracat potansiyeliyle ekonominin lokomotifi konumundaki otomotiv, 'kriz' merkezli darboğaz sürecinden geçiyor.

Dünya piyasalarındaki mali krizin, sektörü, radikal kararlar alma noktasına getirdiğini belirten Bursa Girişimci İşadamları Derneği (BUGİAD) Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve Tunaoğlu Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Tunaoğlu, bütün hesapların,' krizi en az hasarla atlatma' stratejisinde odaklandığını söyledi.

Mali krizin otomotiv üretimini yüzde 25'lere varan oranlarda gerilettiğini belirten Tunaoğlu, "Ticari ilişkilerimiz daha çok Avrupa ülkeleriyle. Krize bağlı olarak, otomobil satışlarının önemli düzeyde azaldığı Avrupa'dan ülkemize olan ürün talebinde de son günlerde ciddi düşüşler gözlenmekte. Sektördeki üretim planlamaları alt-üst oldu. Aylar öncesinden belirlenen üretim adetlerinde ciddi anlamda revizyona gidildi" diye konuştu.

Söz konusu üretim daralmasının ekim ayı ihracat rakamlarına yansıyacağını vurgulayan Tunaoğlu, bugün için iç piyasada herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığını ifade etti. Uluslararası finans kuruluşlarının, mali krizden çıkış reçeteleri hazırladıklarına işaret eden Tunaoğlu, 2001 Şubat krizinden büyük dersler çıkaran Türkiye'nin, bugünkü olumsuz süreci en az hasarla atlatacağına olan inancını da dile getirdi.


Kaynak:Haber Kaynağı