Otomotiv kan ağlayacak

Otomotiv kan ağlayacak

Kriz en çok otomotiv sektörünü vurdu. Bu kötü gidişat bu sene de devam edecek.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin 2009'da otomotiv sektöründeki ihracatında yüzde 25 civarında düşüş beklediklerini bildirdi.

Büyükekşi, ABD'de başlayan ve tüm dünyaya yayılan krizin etkilerinin giderek arttığını söyledi.

Otomotiv sektörünün son iki yıldan bu yana Türkiye'nin en fazla ihracat gerçekleştiren sektörü olduğunu belirten Büyükekşi, şöyle konuştu:

''Bu da bizim emek yoğun sanayiden, teknoloji ve sermaye yoğun sanayiye geçmemizin göstergesi. Ama otomotiv sektörü üretiminin yüzde 80'ini ihraç ediyor, yüzde 20'sini iç piyasada tüketiyor. Üretiminin yüzde 80'ini AB ülkelerine satıyor. 

Krizden de en çok bu ülkeler etkilendiği için, nasıl ABD ve Avrupa'da sektör zor durumda ise maalesef Türkiye'de de aynı durumda. Sektör son derece sıkıntı içerisinde, çoğu otomobil fabrikası zaman zaman işçilerini ya iki üç haftalık ya da 5 haftalık tatillere gönderiyor. Otomotiv sektörünün ihracatında 2009'da yüzde 25 civarında bir düşüş bekliyoruz.''

Bu dönem içerisinde otomobil sektörünün sıkıntılarına çözüm üretilmesi gerektiğini ifade eden Büyükekşi, ''otomotiv sektörü Türkiye açısından son derece önemli, çünkü bir Ar-Ge kanunu çıktı. Bu kanun dolayısıyla Türkiye, Avrupa'daki şirketlerin bir Ar-Ge üssü olabilir'' dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı