Öymen: Öcalan Serberst Bırakılsın

Öymen: Öcalan Serberst Bırakılsın

Terörle mücadelede örnek olarak Dersim olaylarını gösteren ve büyük tepki toplayan CHP'li Onur Öymen yine kafa karıştıracak açıklamalar yaptı.

Dersim olaylarını örnek gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, tepkilerin büyümesi üzerine "özür dileme" girişimlerine başladı. CHP lideri Baykal'ın talimatı ile televizyonlar aracılığıyla sözlerine açıklık getirmeye çalışan Öymen'in özür dilerken yaptığı açıklamalar yeni tartışmaları doğuracak gibi gözüküyor. Öymen, PKK'nın silah bırakması durumunda "genel affın" düşünülebileceğini açıkladı.

GENEL AF HAKKINDA ŞOK KONUŞMA

Partinin yayın organı niteliğindeki Halk TV'ye konuşan Öymen, "İnsanlarımız eğer bizim hiç kastetmediğimiz nedenlerle üzüldülerse, üzüntü duydularsa bundan en çok biz üzülürüz. Gerçekten özür dileriz onlardan" dedi. Öymen, başta DTP olmak üzere bazı çevreler tarafından ortaya atılan ve "Abdullah Öcalan'ı da kapsayabilir" gerekçesi ile karşı çıkılan genel afla ilgili ise Habertürk’te sunucunun "Sözleriniz, daha çok sorunun silahla çözülmesine yönelik bir yaklaşım olarak algılandı" sorusu üzerine şunları söyledi:

SİLAH BIRAKANLARA ŞEFKAT GÖSTERİLİR

"Bizim öteden beri söylediğimiz, PKK'nın silah bırakması halinde bir genel affın düşünüleceğidir. Defalarca belirttik. Genel affın koşulu, PKK'nın silah bırakmasıdır. Silah bıraktıkları takdirde devlet, gayet tabi ki silah bırakanlara şefkat gösterecektir" dedi. Baykal da, mayıstaki Mardin gezisinde benzer açıklamalar yapmıştı.

DERSİM TEPKİSİ BÜYÜYOR

CHP'li Öymen'in ''demokratik açılım'' konusunda TBMM'de yapılan ön görüşmelerdeki ''Dersim isyanı'' sözlerine tepki giderek büyüyor. Diyarbakır'da 43 sivil toplum kuruluşu, yaptıkları ortak açıklamada Öymen'in açıklamasının Meclis tarihine ''kara bir leke'' olarak geçtiğini belirtirken, Öymen'i istifaya çağırdı. Konak Meydanı'nda toplanan Tunceli Dernekleri Federasyonu üyeleri ise, Öymen'in açıklamalarını ''insanlık ayıbı'' olarak değerlendirdi.

 

Etiketler :