Öymen'den İsrail'e Tepki

Öymen'den İsrail'e Tepki

CHP'li Onur Öymen, "İsrail'in bilinçli olarak Türkiye'yi çatışmaların içine çekmeye çalıştığını" söyledi ve "Ne kadar tepki göstersek azdır" dedi.

İsrail'in sivil yardım gemilerine yaptığı saldırı Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Konuyla ilgili soruları cevaplayan CHP'li Onur Öymen, "İsrail'in bilinçli olarak Türkiye'yi çatışmaların içine çekmeye çalıştığını" söyledi ve "Ne kadar tepki göstersek azdır" dedi.

Öymen'in açıklamaları şöyle: 

"Türkiye çatışmaların içine çekilmek isteniyor. Ne kadar tepki göstersek azdır. BM derhal göreve davet edilmelidir. Bunun ötesinde Türkiye-İsrail ilişkileri de kolay kolay onarılamayacak şekilde yaralamıştır. Yaralı insanlar derhal getirilmelidir. 

BU olayın ikinci boyutu siyasi konudur, İsrail müdahale yapacağını söyledikten sonra Türkiye ne yapmıştır. Bunları bilmiyoruz. Bu konunun gündeme getirilmesi ve hükümetin derhal meclise bilgi vermesi lazım. Sonuçları itibari ile bir olayın ötesine geçecek durumdur. Bölgedeki gelişmelere yeni bir boyut kazandırmıştır. ABD'nin tutumu ne olacak. İsrail'i çoğu zaman himaye eden ABD elbette tepki gösterecek. Kamuoyunun tepkisi doğal ve makuldur. Bunun şiddete dönüşmemesi lazım. Türkiye'nin çok dikkatli hareket etmesi gerekiyor. İsrail'in attığı bu adım gerçekten Ortaroğu'daki gelişmelere yeni bir boyut kazandıracaktır. 

Böyle bir müdahalenin önlenmesi için İsraille temasa geçilerek bunun önlenmesi gerekir. Olay karasularının dışında olmuştur. BU müdahalenin yapılacağını bile bile bu gemilerin İsrail karasularına girmesine göz yummak. İnsan hayatı sözkonusu olduğu zaman mutlaka önleyici tedbir almak gerek. İsrail bir askeri müdahalede bulunacağı mesajını vermişti. Bunun mutlaka cevapsız kalmayacağı mesajı verilmeli."

Etiketler :