Oyun oynamanın nesi günah mış?

Oyun oynamanın nesi günah mış?

Kumarhane baskınlarında beşinci kez yakalanan Mustafa Topaloğlu kumar yüzünden yıkılan yuvalardan bihaber şunu dedi:

Ünlü türkücü Mustafa Topaloğlu, son dönemde İstanbul'da düzenlenen kumarhane baskınlarında sık sık polisin karşısına çıkıyor. Topaloğlu, geçtiğimiz günlerde aynı gerekçeyle beşinci kez polis tarafından gözaltına alındı. Görüntü almak isteyen basın mensuplarına "Ne çekiyorsunuz, adam mı öldürdük, cinayet mi işledik?" diye sitem eden ünlü türkücü, şimdi de tartışma yaratacak bir açıklamaya imza attı. Eski bir müezzin olduğunu vurgulayan ünlü türkücü şunları söyledi:

Nesi haram?
Birkaç insanın biraraya gelip oyun oynaması niye günah ya da haram olsun ki? Haram; bir şeyi, sahibinin rızası olmadan alıp kullanmaktır. Burada durum farklı; 3-4 kişi kendi rızasıyla biraraya gelmiş, bir oyun oynamış... Şanslı olan kazanmış, şanssız olan kaybetmiş, bunun nesi günah?"

Tartışalım
Her din adamıyla bu konuyu tartışmaya hazır olduğunu belirten Topaloğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Hayat zaten bir oyun olduğuna göre, ben de her zaman bu oyunun içindeyim. Ama oyunun haram olduğunu söyleyenler insanları yanlış bilgilendiriyor. Aklı başında insanların oyun oynaması neden günah olsun ki? Kimse kimsenin parasını zorla gasp etmiyor ki. Din adamlarını getirin tartışalım! Dinimizde oyun haram ya da günah değildir."

Kumarın her çeşidi haramdır!
Mustafa Topaloğlu'nun "Kumar günah değildir" sözlerine ünlü din adamı Nihat Hatipoğlu şu yorumu yaptı: İslama göre kumar haramdır. Kumarın her çeşidi de, hangi vesileyle olursa olsun haramdır. Burada kumar oynayanların rızaları önemli değildir, gerçek tektir. Tavla ve benzeri iskambil gibi araçlarla kumar olmaksızın oynama konusunda da iki görüş vardır. İlki; her şekilde haramdır. İkinci görüşe göre ise; aileyi ve ibadetleri aksatmamak, gerginlik oluşturmamak, hakaret içeren sözler söylememek gibi kurallara riayet etmek koşuluyla olabilir. Bu alimler zar hakkındaki hadisleri de 'kumar şeklinde olursa haramdır' diye yorumlamıştır.

Sabah

Etiketler :