Öz ihale dosyasına el koydu

Öz ihale dosyasına el koydu

Cumhuriyet Savcılığı, bir işadamı ile Ergenekon sanıklarından Ali Yasak'ın kuzeni Ethem Yasak'ın kazandığı tarihi hamam ihalesini, şaibeli buldu ve el koydu

Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcılığı, bir işadamı ile Ergenekon sanıklarından Ali Yasak'ın kuzeni Ethem Yasak'ın kazandığı tarihi hamam ihalesini, şaibeli buldu ve el koydu.

Haseki hürrem sultan hamamı

Ergenekon soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, İstanbul'un en önemli mimari eserlerinden biri olan Sultanahmet'teki tarihi Hürrem Sultan Hamamı'nın ihalesine el koydu.ErgenekonSavcısı Zekeriya Öz'ün yürüttüğü soruşturmaya konu olan ihale; Saray Halıları'nın sahibi Necati Kurmel ile Ergenekon davası sanıklarından Drej Ali olarak bilinen Ali Yasak'ın kuzeni Ethem Yasak'a verildi. Ancak ihaleye fesat karıştırıldığı yönünde bulguların saptanması üzerine savcılık da rüşvet ve ihaleye fesat karıştırmaktan soruşturma açtı. İşte olayın gelişimi:

'TEHDİTLE VAZGEÇİRME' İDDİASI

Vakıflar Genel Müdürlüğü, eskiden pek çok ünlünün kaldığı bir cezaevi olan, bugün ise lüks birotelolarak hizmet veren Sultanahmet'teki Four Seasons Oteli'nin karşısındaki Haseki Hamamı'nın, yap-işlet-devret modeli ile kiraya verilmesi için çalışma başlattı. Fakat Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz'a gelen bir ihbar mektubuna göre; Ergenekon davasının tutuksuz sanıklarından Ali Yasak'a ait olan Derviş Çay Bahçesi'nin yanındaki hamamı devralmak isteyen "Necati Kurmel-Ethem Yasak konsorsiyumu" ihaleyi alabilmek için detaylı bir plan yapmıştı. Buna göre Necati Kurmel ve Ali Yasak adına çalışan grup, işi şansa bırakmamak için aynı merkezden yönetilen üç ayrı şirketle ihaleye girecekti. Ayrıca da iyi teklif sunanlar başta olmak üzere diğer katılımcılar tehditle yıldırılarak, ihale girmeleri önlenecekti.

15 YILDA YÜZDE 652 ARTIŞ...

İddiaya göre anlaşmalı firmalardan biri yüzde 450 kira artış bedelli teklif verdi, diğer firma ise ilk aşamada yüzde 500, ikinci aşamada yüzde 600 artış verdi. Necati Kurmel, Ataman Fedai ve Atila Menevşe'ye ait Pınar Madencilik ile Ali Yasak'ın amcasının oğlu Ethem Yasak ortaklığı ise ilk aşamada yüzde 455, ikinci aşamada yüzde 652 teklif verdi. Böylece Eminönü ilçesi sınırlarındaki 67 pafta, 59 ada, 1 parselde kayıtlı bulunan tarihi hamam ve etrafındaki bir dönümlük yer için yapılan ihale, Pınar Madencilik ile Ethem Yasak'a 15 seneliğine yüzde 652'lik kira artışı şartıyla verilmiş oldu. Buna göre Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından 1556'da Mimar Sinan'a 1610 metrekarelik arazide yaptırılan hamama yalnızca 8 bin TL aylık kira ödenecekti. 15 yıl sonunda 55 bin liraya ulaşacak bu tutar da Kapalıçarşı'daki birkaç metrekarelik dükkânların kirası kadardı. Ancak Vakıflar Genel Müdürlüğü, ihaleye fesat karıştırıldığı yönünde ellerine geçen bulgular üzerine ihaleyi onaylamadı. Pınar Madencilik ve Yasak da Vakıflar Genel Müdürlüğü'nü mahkemeye verdi.İstanbul4. İdare Mahkemesi'nde açılan davadan Pınar Madencilik lehine karar çıktı.

İHALEYE FESAT VE RÜŞVET

Mahkeme, hamamın Pınar Madencilik ve Turizm A.Ş.'ye verilmesini kararlaştırdı. Vakıflar Genel Müdürlüğü yürütmeyi durdurma içinDanıştay13. Dairesi'ne itiraz etti. 13. Daire, 11 Aralık 2009 tarihinde, yürütmeyi durdurmaya ret kararı verdi. Ancak Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz'e gönderilen ihbar mektubu olayı gidişatını değiştirdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, ihbar üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne talimat verdi. Savcılık, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç imzasıyla gönderilen 8 Ekim 2010 tarihli cevabi yazıya binaen rüşvet vermek ve ihaleye fesat karıştırmak suçlarından 19 Ekim'de soruşturma başlattı. Başsavcı Çolakkadı, ihaleyi veren İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri hakkında soruşturma açılması için dosyayı ayrıca Memur Suçları Bürosu'na gönderdi. Hamam için çevre esnafının yorumu ise buranın küçük Kapalıçarşı haline getirilip dükkânlardan binlerce lira kira alınabileceği yönünde.

SABAH

Etiketler :