Özal'ı kabri başında binlerce kişi andı

Özal'ı kabri başında binlerce kişi andı

Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı Tugut Özal, ölümünün 18. yıl dönümünde kabri başında anıldı. Cumhurbaşkanı Gül'ün çelen gönderdiği törene Bakan Yılmaz ve DP Lideri Zeybek katıldı

Farklı illerden gelen vatandaşların katılımıyla gerçekleştirilen törende Özal ailesi taziyeleri kabul etti. 

Turgut Özal'ın anma törenine eşi Semra Özal, oğulları Ahmet ve Efe Özal, gelini Sinem Özal, torunları Merve Atasagun, Serra Özal, Uğur Ekren, Turgut Özal, Naz Özal, Cumhurbaşkanlığı adına Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Demokrat Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve kalabalık bir vatandaş grubu katıldı.

Tören öncesinde katılımcılar için çay ve sandviç dağıtıldı. Erken saatlerden itibaren Topkapı'daki anıt mezara gelen kalabalıklar, resmi törenin yapıldığı saat 10.00 sıralarında kabrin etrafındaki alanı tamamen doldurdu. Protokol yetkililerinin yerini almasıyla resmi tören başladı.

Cumhurbaşkanlığı temsilcisi anıta çelenk koydu. Ardından saygı duruşu yapıldı. Daha sonra başta Semra Özal ve Ahmet Özal olmak üzere aile üyeleri taziyeleri kabul etti. Özal ailesinin torunları ve birçok üyesi de törende hazır bulundu.

Taziyenin ardından dualar okundu. Binlerce kişi kabir başında dua etti. Soğuk havaya rağmen kabirde toplanan vatandaşlardan bazıları dua ederken gözyaşlarını tutamadı.

Anma törenine katılanlar arasında Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği yetkilileri de vardı. Derneğin İstanbul temsilcisi Nuri Gökalp, Özal'ın tam anlamıyla bir merhamet ve hoşgörü insanı olduğunu belirtti. Kendisinin uzun yıllar özel sektörde çalıştığını ve bir çok siyasi ve farklı kesimden yönetici tanıdığını anlatan Gökalp, resmi bir duyuru ya da organizasyon yapılmamasına rağmen insanların Özal'ın mezarına akın etmesinin bu farklılığı ortaya koyduğunu anlattı.

18. Dönem İstanbul Milletvekili Orhan Demirtaş ise Özal'ın çalışma şekliyle dikkat çektiğini anlattı. Özal'ın bir bir elinde Kuran, bir elinde bilgisayar olduğunu belirten Demirtaş, manevi kişiliği, devlet adamlığı ve insan sevgisi ile dikkat çektiğini anlattı. Özal'ın devlet adamlığı konusunda farklı bir duruş sergilediğini de anlatan Demirtaş, Özal tarifinde bir liderin son dönemde yetişmediğinin altını çizdi.

OĞLU: HALA ÖZAL KONUŞULUYOR

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özal'ın oğlu Ahmet Özal, babası Özal'ın vefatı üzerinden 18 geçmesine rağmen hala her yerde Turgut Özal'ın konuşulduğunu belirtti.

Türkiye'nin gelişmesiyle ilgili her şeyin başlangıç noktasının 1980'li yıllar olduğunun konuşulmaya devam edileceğini ifade eden Özal, ''İnşallah her geçen yıl kıymetinin daha da iyi anlaşılacağına inanıyorum. Anma törenindeki kalabalık, her yıl artarak devam edecek. Bazı insanlar Türkiye'de de dünyada da vefatından yıllar sonra anlaşılmaya başlanır. Rahmetli de onlardan birisidir. Yaptığı devrimler o yıllarda çok anlaşılmıyordu ama şu anda anlaşılmaya başlandı, her geçen gün biraz daha anlaşılacak'' dedi.

BIRAKTIĞI MİRAS

Bir gazetecinin, ''Turgut Özal'ın size bıraktığı miras neydi?'' sorusuna Ahmet Özal, şu yanıtı verdi:

''Ben rahmetliye vefatından altı ay önce, 'Türkiye'de senin yaptığın en büyük hizmet nedir sence?' diye sormuştum. 'Telekomünikasyon, yollar, otoban, ihracat, turizm, hangisi...' Bana aynen şunu söylemişti; 'Hiçbiri değil. Benim yaptığım en büyük icraat Türkiye'de insanların zihniyetini değiştirdim. Düşünmeyi, çalışmayı, yaşamayı değiştirdim'. Doğrudur. İnsanların zihniyeti değiştiği için Türkiye bu kadar hızlı kalkındı. Bugün Avrupa'nın 4. büyük ekonomisi haline geldi, inşallah Avrupa'nın birincisi de olabilir Türkiye. Onun hedefi ilk 10'a girmekti. Türkiye 1980'li yıllarda 14. büyük ekonomiydi. Türkiye'nin potansiyeli çok büyük, bana göre ilk 5'e de girer dünyada.''

HİÇ BANA SORMAYIN

Turgut Özal'sız 18 yılın nasıl geçtiği sorulan Semra Özal da, ''Hiç bana sormayın onu. 18 yılın nasıl geçtiğini Allah ile ben bilirim. Siz millet olarak ne düşünüyorsunuz? Onsuz bir 18 yıl... Ben onu çok arıyorum. Artan bir kalabalık var. Galiba onun kıymeti gittikten sonra daha iyi anlaşıldı. Bu kalabalık, bu saygı ve sevgi onu gösteriyor.  Nur içinde yatsın'' diye konuştu.

Demokrat Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek de, Turgut Özal'ın milletin manevi değerlerine ve insanlığın ortak değerlerine bağlı bir kişi olduğunu vurguladı. Turgut Özal sayesinde Türkiye'nin çağı yakaladığını ve bilgi çağına geçtiğini belirten Zeybek, bu özet tanımla Turgut Özal'ın Türk tarihindeki mümtaz yerini aldığını ifade etti.

Zeybek, milletvekili seçimlerine ilişkin soru üzerine, Türk milleti adına hayırlı gelişmeler olacağına inandığını dile getirdi. Özal ailesinin taziyeleri kabul ettiği tören, Kuran-ı Kerim ve duaların okunmasıyla sona erdi.

CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN MESAJI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Türkiye'nin önüne büyük hedefler koyan Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın, fikirleri, hamleleri ve ileri görüşlü yaklaşımlarıyla köklü değişimlerin ve dönüşümlerin gerçekleştirilmesine öncülük ettiğini, demokrasinin gelişmesi ve ekonominin dışa açılmasında önemli rol üstlendiğini'' belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Özal'ın vefat yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Gül, ''değerli devlet ve siyaset adamı'' olarak nitelediği Özal'ı ebediyete intikalinin 18. yılında saygı ve rahmetle andığını ifade etti.

Gül, mesajında şunları kaydetti: ''Turgut Özal, bürokrat, başbakan ve cumhurbaşkanı olarak, Türkiye'nin her alanda kalkınması için üstün bir gayretin içinde olmuş, seçkin kişiliğiyle milletimizin ve dünyanın takdirini kazanmıştır. Türkiye'nin önüne büyük hedefler koyan Turgut Özal, fikirleri, hamleleri ve ileri görüşlü yaklaşımlarıyla, köklü değişimlerin ve dönüşümlerin gerçekleştirilmesine öncülük etmiş, demokrasimizin gelişmesi ve ekonomimizin dışa açılmasında önemli rol üstlenmiştir.

Aziz milletimiz, ülkemizin siyasi, ekonomik ve toplumsal hayatına damgasını vuran Turgut Özal'ı daima minnet ve şükranla hatırlayacaktır. Turgut Özal'ın vefatının yıl dönümünde, ailesine bir kez daha başsağlığı dileklerimi iletiyorum.''

TBMM BAŞKANI ŞAHİN'İN MESAJI:

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, ''Yaptığı icraatlar ve ortaya koyduğu siyasal anlayışla Türkiye'nin siyasetini geliştiren Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın, fikirleriyle yeni bir vizyona öncülük ettiğini, milletin gönlünde müstesna bir yer edindiğini'' bildirdi.

Mehmet Ali Şahin, Turgut Özal'ın 18. ölüm yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Merhum Turgut Özal'ın ülkede zihniyet değişimine öncülük eden ve bunu başaran bir lider olduğunu belirten Şahin, Türkiye'nin onun döneminde değişen dünyanın yeni gerçeklerini öğrenme ve ufkunu genişletme fırsatı yakaladığını ifade etti.

Şahin, şunları kaydetti: ''Türkiye Cumhuriyeti'nin Sekizinci Cumhurbaşkanı, seçkin devlet adamımız Turgut Özal'ı vefatının 18. yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyorum. Yaptığı icraatlar ve ortaya koyduğu siyasal anlayışla ülkemiz siyasetini geliştiren Turgut Özal, fikirleriyle yeni bir vizyona öncülük etmiş, milletimizin gönlünde müstesna bir yer edinmiştir.

Aziz milletimiz, çalışma azmi ve gücüyle Türkiye'nin dünya ile bütünleşmesine önemli katkılarda bulunan Turgut Özal'ı daima minnet ve şükranla hatırlayacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, merhum Özal'ı vefatının yıl dönümünde saygıyla anarken, ailesine ve sevenlerine bir kez daha baş sağlığı dileklerimi iletiyorum.''

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.