Özbek için geri sayım başladı

Özbek için geri sayım başladı

HSYK'da iki üyelik boşalacak. HSYK Başkanvekili Kadir Özbek ve asıl üye Musa Tekin 4 yıllık görev sürelerini tamamlayacak.

 

Adalet Bakanlığı, 13 Ekim 2010’da dört yıllık görev süresi dolacak olan HSYK üyesi Musa Tekin ile ilgili yazıyı Yargıtay Birinci Başkanlığı’na gönderdi. HSYK yasası uyarınca, Kurul’da boşalan üyelikler ile ilgili olarak Bakanlık 4 ay öncesinde üyenin bağlı bulunduğu kurumu bilgilendiriyor. Yasa uyarınca, Kurul üyesinin emekli olmasından 3 ay öncesinde seçim yapılması öngörülüyor. Her bir üyelik için 3 aday belirlenerek, Köşk’e sunuluyor. Cumhurbaşkanı ise bu 3 adaydan birini Kurul üyesi olarak atıyor. Buna göre, Tekin için Yargıtay’ın bir ay içinde 3 adayı belirlemesi gerekecek.

Başkanvekili Kadir Özbek’in görev süresi de Ekim sonunda doluyor. Bakanlığın yazısı sonrasında bir ay içinde Özbek için de Yargıtay Genel Kurulu’nun seçim yapması gerekecek. Özbek’in, önümüzdeki yıl emekli olacak olan Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker’in yerine aday olacağı konuşuluyor.

HSYK’da seçim şekli değişiyor

HSYK’ya üye seçimi, Anayasa Mahkemesi’nin gündeminde bulunan Anayasa değişikliği paketi ile büyük ölçüde değişiyor. Yeni değişiklikte, Kurul’un 4 üyesi öğretim görevlileri, üst düzey yöneticiler ve avukatlar arasından Cumhurbaşkanı tarafından, 15 üye ise ilk derece mahkemesi hakim ve savcıları tarafından seçilecek. Star Gazetesi


Etiketler :