Özbek'e Protesto Şoku

Özbek'e Protesto Şoku

İstanbul Barosu üyesi bir grup avukat, baronun HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'e 'Mahmut Esat Bozkurt' ödülünü vermesini dövizler açarak ve alkışlarla protesto etti.

Protesto karşısında Özbek sessizliğini korurken, salonda bulunan diğer avukatlarla protestocu avukatlar arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Cemil Birsel Konferans Salonu'nda düzenlenen ödül törenine, HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, HSYK üyesi Ali Suat Ertosun, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın ve baro üyesi avukatlar katıldı.

Muammer Aydın, Mahmut Esat Bozkurt ödülünü vermek için Kadir Özbek'i kürsüye davet etti. Özbek konuşmasına başladığı sırada salonda bulunan bir grup avukat, 'Önce avukata saygı', 'Baro kimin?', 'Hakim sendromuna son', 'Silivri'den önce biz', yazılı döviz açtı. Avukatlar, alkışlarla Özbek'e ödül verilmesini protesto etti. Bu sırada salonda tansiyon yükseldi ve diğer avukatlarla protestocu avukatlar arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Protestocu avukatların salon dışına çıkmasıyla gerginlik yatıştı. Protesto karşısında Özbek sessizliğini korurken, baro başkanı Aydın avukatlara tepki gösterdi.

Öte yandan, eylem yapan avukatlar fakülte bahçesinde toplanarak basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Avukat Şule Recepoğlu, 132 yıllık geçmişi olan İstanbul Barosuna bağlı oldukları için gurur duyduklarını belirterek, "Baro yönetiminin biz avukatlara hiç sormadan, danışmadan siyasi partilerin merkez komiteleri gibi kararlar alarak tasarrufta bulunmasından son derece rahatsızız. İstanbul Barosu'nun ırkçı ve ayrımcı söylemleriyle maruf eski adalet bakanlarından Mahmut Esat Bozkurt adına hukuk ödülleri dağıtması kesinlikle kabul edilemez. 'Öz Türk olmayanların Türk vatanında bir hakkı vardır; o da Türklere hizmetçi olmaktır, köle olmaktır.' sözlerinin sahibi Mahmut Esat Bozkurt adına hukuk ödülü verilmesi bu ülkede yaşayan milyonlarca Kürt'e, Laz'a Çerkez'e Boşnak'a Ermeni'ye Arnavut'a Arap'a Roman'a hakaret ve aşağılamadır." diye konuştu.

Avukat Recepoğlu, HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'e ödül verilmesini Stockholm Sendromu'na benzeterek, baronun bu ödülü vermekle bu sendromun içine düştüğünü söyledi.

Etiketler :