Özbekistan Cumhurbaşkanı, ABD Dışişleri Bakanı görüştü.

Özbekistan Cumhurbaşkanı, ABD Dışişleri Bakanı görüştü.

TAŞKENT (AA) - Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, temaslarda bulunmak üzere Taşkent'te bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’i kabul...

TAŞKENT (AA) - Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, temaslarda bulunmak üzere Taşkent'te bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’i kabul etti.

Özbekistan Cumhurbaşkanlığı Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Mirziyoyev, temaslarda bulunmak üzere ülkede bulunan Blinken ile bir araya gelerek, taraflar arasındaki siyasi, ticari-ekonomik, yatırım, eğitim ve kültürel-insani alanlardaki ikili ilişkiler ile bölgesel işbirliği konularında fikir alışverişinde bulundu.

Görüşmenin başında, Mirziyoyev’e ABD Devlet Başkanı Joe Biden'in selamı ve iyi dileklerini ileten Blinken, ABD'nin Özbekistan'ın bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü her zaman destekleme kararlılığını bir kez daha vurguladı.

Özbekistan’da hayata geçirilmekte olan geri dönüşü olmayan demokratik reformlar ve sosyoekonomik değişimleri desteklediklerini belirten Blinken, özellikle insan hakları, cinsiyet eşitliğinin sağlanması, zorla çalıştırmayla mücadele, ifade ve basın özgürlüğünü destekleyen reformlar, sivil toplum kuruluşlarının gelişimi ve diğer birçok alandaki başarıların önemine işaret etti.

Görüşmede Özbekistan ile ABD arasındaki çok yönlü ilişkilerde yüksek bir noktaya gelindiğini memnuniyetle kaydeden taraflar, stratejik işbirliği konusunda etkili diyaloğun geliştirilmesi ve çeşitli düzeylerde karşılıklı işbirliğinin sürdürülmesi dahil geniş kapsamlı işbirliğinin daha da geliştirilmesinin önemini dile getirdi.

Ekonomik, yatırım ve inovasyon alanlarındaki işbirliğinin geliştirilmesi, önde gelen Amerikan şirketlerinin Özbekistan pazarındaki faaliyetlerinin genişletilmesi, yüksek teknolojili endüstrilerde işbirliği projelerinin hayata geçirilmesi gibi konuları detaylı olarak ele alan taraflar, ayrıca bölgesel işbirliğinin en önemli konularında görüş alışverişinde bulundu.

Görüşmede, dün Astana’da düzenlenen Orta Asya - ABD "C5+1" dışişleri bakanları toplantısının sonuçlarının önemini dile getiren Mirziyoyev ve Blinken, bu çerçevede bölge ülkelerinin sürdürülebilir kalkınmasının desteklenmesi, iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi, "yeşil" enerjinin geliştirilmesi, ortak eğitim programlarının uygulanması gibi alanlardaki işbirliği imkanlarını önemsediklerini belirtti.

- "ABD, bölge ülkelerine acil gıda yardımı için 16 milyon dolar ayırdı"

Blinken görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, bu ziyaretinin Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının birinci yıl dönümüne denk geldiğini anımsatarak, savaşın tüm dünyaya sonsuz acılar getirdiğini, Orta Asya ve Özbekistan'ın da bu savaştan olumsuz etkilendiğini ve bu nedenle ABD'nin bölge ülkelerine acil gıda yardımı için 16 milyon dolar ayırdığını belirtti.

Blinken, Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının bölgede bir güvensizlik duygusu yarattığını, bu çerçevede Orta Asya ülkelerinin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediklerini yineledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.