Özden Örnek'in ev casusları

Özden Örnek'in ev casusları

Örnek'in, görevli olduğu dönemde dini hassasiyeti bulunan subay ve astsubayların evlerine aile ziyareti adı altında istihbarat elemanları gönderip fişleme çalışması yaptırdığı ortaya çıktı.

Darbe suçlamasıyla hakkında soruşturma açılan emekli Oramiral Özden Örnek'in, görevli olduğu dönemde dini hassasiyeti bulunan subay ve astsubayların evlerine aile ziyareti adı altında istihbarat elemanları gönderip fişleme çalışması yaptırdığı ortaya çıktı. Çalışmada, ailenin kullandığı deterjandan izlediği TV kanalına kadar her ayrıntının araştırılması emredildi.

Önder Deligöz'ün haberi

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'in, dini hassasiyetinden şüphe edilen subay ve astsubayların, kullandıkları deterjan markasına kadar fişlenmesi için emir verdiği anlaşıldı. 'Sarıkız', 'Ayışığı', 'Yakamoz' gibi darbe planlarını anlattığı 'Darbe Günlükleri' nedeniyle dönemin kuvvet komutanları ile birlikte hakkında soruşturma açılan emekli Oramiral Örnek'in, Donanma Komutanlığı yaptığı dönemde hazırlattığı fişleme kriterleri, 'şüpheli' subay ve astsubayların evlerinde aile ziyareti adı altında fişleme çalışması yapıldığını gösterdi.
Donanma Komutanı Özden Örnek'in emriyle hazırlanan, 21 Temmuz 2003 tarihli 'Takip-Kontrol altında tutulan personelin birlik dışı faaliyetlerinin takibinde dikkat edilmesi gereken hususlar' başlıklı 'gizli' ibareli belgede, muvazzaf subay ve astsubayları hedef alan trajikomik gözetim kriterleri sıralandı. Harp Filosu Komutanlığı, Gölcük Deniz Üssü Komutanlığı'nın da aralarında bulunduğu Deniz Kuvvetleri'ne bağlı 11 birime gönderilen belgede, dini hassasiyeti bulunan personelin fişlenme çalışması için yapılacak çalışmanın ana hatları anlatıldı.

DÜZENSİZ ARALIKLARLA EV ZİYARETİ

'Gizli' ibareli belgenin 'Yıkıcı, Bölücü ve İrticai Unsurların Deniz Kuvvetleri'ne Sızmalarına Karşı Alınacak Önlemler' başlıklı ekinde ise personelin birlik içi ve dışı takibi ile kontrolünde alınacak önlemler 19 maddede sıralandı. İlk maddede subay ve astsubayların takibi için ilgili amirlerin düzensiz aralıklarla ev ziyareti yapması gerektiği belirtildi. "Kategorili personelin birlik dışı takip/kontrolleri ile sosyal ve aile yaşam tarzlarının tespiti maksadıyla sicil amirlerinin düzensiz aralıklarla ev ziyareti yapmaları gerekmektedir" notu düşülen maddede, evlerde yapılacak fişlemeye dair     kriterlere 'Ev Ziyaretleri' ve 'Dış Ortam ve Sosyal Faaliyetler' başlıkları altında LAHİKA-1 ekinde yer verildi.

BİSKÜVİ VE TUZUN MARKASI NE?

Subay ve astsubayların özel hayatının iğdiş edilmesini emreden belgede fişleme amacıyla ev ziyareti yapan amirlere 'dikkat edilecek hususlar' 32 maddeyle emredildi. Belgede sıralanan birbirinden ilginç sorulardan oluşan maddeler arasında 'Kapıyı kim açmaktadır', 'Portmanto, askılık, dolap vs.'daki aile bireylerine ait kıyafetler nasıldır', 'Karşı cinsle tokalaşma yapılmakta mıdır', 'Kolonya, gülsuyu ikram edilmekte midir', 'Ev ve gıda amaçlı kullanılan malzemelerin markaları nelerdir (deterjan, tuz, bisküvi vs.)', 'Duvarda daha önceden çerçeve, pano, resim olduğunu belirtir şekilde çivi veya boya, toz izi     var mıdır' gibi fişleme amacı taşıyan kriterler yer aldı.

DUVARDAKİ KUR'AN'A DİKKAT

Özel hayat sınırlarını ihlal eden fişleme kriterleri arasına giren bazı maddeer 'irtica' paranoyasının Kur'an-ı Kerim gibi kutsal değerleri dahi hedef aldığını ortaya koydu. Fişleme kriterlerinin sıralandığı belgede subay ve astsubayların evlerinde duvara asılı Kur'an-ı Kerim olup olmadığına dikkat edilmesi emri de yer aldı. Gözetim amaçlı ev ziyareti yapan amirlere belgenin 'j' maddesinde şu soruya cevap aranması emri verildi: "Oda ve duvarlardaki pano/resimlerde dikkat çekici bir husus var mı (dini veya ideolojik bir resim, takvim, amblem, sembol, afiş, Arapça yazı, duvara asılı Kur'an, tespih, seccade, türban vs)"

Utanç fişlemesi 11 birime dağıtıldı

Ev ziyaretleri adı altında şüpheli subay ve astsubayların özel hayatını hedef alan emirlerin sıralandığı belgenin dağıtıldığı komutanlıklar şöyle: Harp Filosu Komutanlığı, Mayın Filosu Komutanlığı, Hücumbot Filosu komutanlığı, Gölcük Deniz Üs Komutanlığı, Denizaltı Filosu Komutanlığı, Gölcük Tersanesi Komutanlığı, Yıldızlar Suüstü Eğitim Merkezi Komutanlığı, Lojistik Destek Gemileri Komodorluğu, Deniz Hava Üs Komutanlığı, Deniz İkmal Merkezi Komutanlığı, Envanter Kontrol Merkezi Komutanlığı.

YENİŞAFAK

Etiketler :