Özel İstihdam'dan işsizlere müjde!

Özel İstihdam'dan işsizlere müjde!

Yeni teşvik sistemi ilk meyvesini verdi, özel istihdam büroları 100 bin kişiyi işe yerleştirecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı teşvik ve istihdam paketiyle geçici iş ilişkisi kurma yetkisi verilen özel istihdam bürolarından işsizlere müjde var. Türkiye'de faaliyet gösteren 262 istihdam bürosu ilk etapta 100 bin kişiyi işe yerleştirecek. Bu kişilerin maaşları ve sosyal güvenlik primi bürolarca karşılanacak.

Kriz ortamında firmaların uzun süreli işçi çalıştıramadığına işaret eden Özel İstihdam Büroları Derneği (ÖİBD) Onursal Başkanı Pembe Candaner, bununla birlikte pek çok sektörde binlerce geçici elemana ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Özellikle bilgi teknolojileri, satış ekipleri, tıbbi mümessiller, perakende, çağrı merkezi, sağlık, otel ve turizm, enerji, telekom, banka, finans sektörlerinde binlerce geçici eleman arandığını vurgulayan Candaner, "İlk aşamada 100 bin kişi hemen işe yerleştirilebilir. İlerleyen dönemde ise 500 bin kişiye iş sağlanabilir. Çünkü işçilere tek tek maaş ve sigorta yapmakta zorlanan firmalar senelik yerine 3-5 aylık işçi arıyor." dedi.

İşsizlerin merakla beklediği geçici iş ilişkisini Cihan'a anlatan derneğin kurucu başkanı Pembe Candaner, istihdam paketinin işsizliğe bir nebze olsun çare olacağına inanıyor. "İşsizler ordusunu azaltmak için beklediğimiz paketti. İçini iyi doldurmamız gerekiyor." diyen Candaner, 200 bin gence mesleki eğitim verilmesinin kriz sonrası için büyük bir hamle olduğunu ifade etti. Özel istihdam bürolarına verilen imkanların işe yerleştirmeleri hızlandıracağına inanan Candaner, geçici iş ilişkisinin bürolara verilmesini de 'çok doğru bir karar' olarak yorumladı.

İşsiz ile işvereni buluşturan internet sitelerindeki ilanlardan da örnek veren Candaner, "Sadece bir sitede acilen geçici çalıştırılacak 42 bin 105 kişi aranıyor. Dolayısıyla bunların hemen hepsine iş bulunabilir." dedi. İş Kurumu'na kayıtlı 262 istihdam bürosunun taleplere yetişmek için yeni eleman alımları da yapacağına dikkat çeken Candaner, tam zamanlı çalışma modelinin artık eskide kaldığını firmaların 1 ile 6 ay arasında çalışacak personel aradığını ifade etti. Sadece bir iş yerinde çalışma modelinin eskisi kadar güçlü olmadığını kaydeden Candaner, "Ürün tanıtımı için işletmelere 6 ay çalıştıracak eleman yeterli oluyor. Kaçak çalıştırmak yerine özel istihdam bürolarında kayıtlı işsizleri çalıştıracak." diye konuştu.

'Para isteyenlere vermeyin'

Firmaların özel istihdam bürolarıyla anlaşmalı işçiler için hizmet satın alımı şeklinde sözleşme yapacağını aktaran Candaner, geçici iş ilişkisini şöyle özetledi: "İşçi arayan patronlar, özel istihdam bürosuna '60 kişiye 6 ay ihtiyacım var.' talebiyle başvuracak. Özel istihdam bürosu kendisine kayıtlı işsizleri firmaya sunacak. Hizmet alımı şeklinde bürolar adına elemanlar 6 ay boyunca söz konusu firmada çalışacak. Bu hizmet bedeli için firma büroya 3 bin lira ödeyecek. Sigorta ve maaşları ise bürolarca karşılanacak."

İşe yerleştirilenlere saat başı ücret ödeneceğini ifade eden Candaner, işsizlerin bürolara kaydolması için para ödemediğinin altını çizerek, talep edenlere de ücret verilmemesi uyarısında bulundu.

MGS Özel İstihdam Bürosu Yetkilisi Mehtap Güler de şu ana kadar ayda 10 kişiye iş bulduklarını söyledi. Yeni teşvik paketiyle bu rakamın en az iki kat artacağını aktaran Güler, "Bu zamana kadar hasta bakıcı, temizlikçi ve şoförlere iş buluyorduk. Ama bu teşvik sayesinde hemen her sektöre eleman gönderebileceğiz." diye konuştu.

Etiketler :