Özel ordunun 'bekar' kuralı

Özel ordunun 'bekar' kuralı

Türkiye bir haftadır terörle mücadele edecek özel orduyu konuşuyor. İşte kurulacak o ordunun özellikleri:

Liderlerin zirvesinde gündeme gelen özel orduyla ilgili ayrıntılar netleşmeye başladı. Son çıkan bilgi bu orduda görev alacakların bekarlar arasından tercih edileceği yönünde.

Milliyet gazetesinden Serpil Çevikcan özel orduyla ilgili yeni bilgileri bugün köşesine taşıdı. Çevikcan'ın yazısına göre günlerdir konuşulan profesyonel-özel ordunun özellikleri şöyle olacak:

Özel harekâta mensup polislerin özellikle Doğu ve Güneydoğu dışındaki kritik bölgelerde görev yapmasına yönelik hazırlık dışında, yeni düzenin ana gücü yine silahlı kuvvetler olacak.

İran sınırındaki jandarma hudut birlikleri KKK’ya devredilmiş durumda. Bu süreçte, PKK’yla mücadelede en kritik bölge olan Irak sınırındaki hudut birliklerinin tamamı da Kara Kuvvetleri’ne bağlanacak. Böylece, sıcak sınırda, tamamı KKK’ya bağlı profesyonel birlikler görev yapacak.

Profesyonel ordunun insan kaynağı, bunların eğitimi ve görev yerlerine ilişkin çalışma Genelkurmay Başkanlığı, özlük hakları ve hukuki alt yapısıyla ilgili hazırlıklar ise bakanlıkta sürdürülüyor.

KOMANDO TUGAYLARI PROFESYONELLEŞECEK

Bölgedeki askeri gücün kaynağını komanda eğitimi almış muharip güçler oluşturacak. Bunlar büyük oranda mobil olarak hareket edecekler. Bu modele, “komando tugaylarının profesyonelleştirilmesi modeli” diyebiliriz.
Hem, temel askerlik hizmetini, belli bir eğitim aldıktan sonra komando olarak sürdürecek olanlar hem de askerliğini komando olarak yapmış ve bu hizmeti sürdürmek isteyenler profesyonel ordunun insan kaynağını oluşturacak.

BEKARLAR TERCİH NEDENİ

Bunlar en az 5 yıl, yüksek maaşla görev yapacak. Belirlenecek şartlara, kondisyonlarına ve taleplerine bağlı olarak 5-10 yıl arasında görev yapabilecekler. Bekâr olmaları tercih edilecek.

Profesyonel askerler sınır boylarında aktif görev alacak, sınır ötesi harekât ve sıcak takip yapacaklar.

AŞÇI ERLERE BU ORDU DA YER YOK

Askerliğini uzun dönem olarak yapan ve profesyonel olmayanlar, örneğin lojistik hizmetleri veya aşçılık gibi geri hizmetlerde görev alacak. Bunlar, terörle mücadelede savaşan unsurların arasında kesinlikle yer almayacak.

Terörle mücadelede görev alacak profesyonel askerlerin teşvik edilmesi, askerlik görevinin ardından normal yaşama adaptasyonu ve özlük hakları konusu ise işin diğer önemli bölümünü oluşturuyor. Bu konuda askeri cenahta yürütülen çalışma, kamuoyunun tartıştığı bilgilerle tam örtüşmüyor.

GÖREV SONU YÜKLÜ TAZMİNAT

Profesyonel askerlerin sivil yaşamlarının garanti altına alınmasına ilişkin olarak “memuriyetten” farklı bir çalışma yürütülüyor. Bu kişilerin kamuda görevlendirilmesi yerine, bir seferde verilecek, özendirici bir tazminat miktarıyla kendi işlerini kurabilmeleri formülü üzerinde çalışılıyor. Tazminat miktarı olarak 50 ile 70 bin TL arasında bir rakam üzerinde çalışıldığını söyleyebiliriz.

GÖREV SONRASI İŞ KURACAKLAR

Bunun yanı sıra sağlık hizmelerinden faylanma gibi temel sosyal haklar konusunda bazı teşvik edici düzenlemeler üzerinde de çalışılıyor. Böylece, bu insanların, kamuda verimli olamayacağı bir işte çalışıp emekliliği gelene kadar maaş alması yerine, kendi işini kurarak hayat güvencesini sağlayabilmesi ve bazı ek olanaklardan da yararlanarak normal yaşama dönebilmesi hedefleniyor

Etiketler :