Özgür Suriye Ordusu'na silahlar nerden geliyor?

Özgür Suriye Ordusu'na silahlar nerden geliyor?

Suriye’de iç savaş gittikçe derinleşirken, farklı etnik grupların siyasetleri de merak konusu. Suriye Türkmenleri yaptıkları açıklamalarda “Esad’sız Suriye’ için çalışıyoruz” dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, “Kuzey Suriye, psikolojik bir harekattır” görüşü, Suriye Türkmenlerinin siyasi ve askeri temsilcileri tarafından da doğrulandı. Suriye Demokratik Türkmen Hareketi (SDTH) Başkanı Abdülkerim Ağa ile Özgür Suriye Ordusu'ndaki 3 Türkmen Tugayı'nın koordinatörü Ali Beşir, STAR'a konuştu.

SDTH Başkanı Abdülkerim Ağa: Kürt devleti kurmak ülke gerçeğine aykırı

SURİYE'DE 3,5 milyon Türkmen var. Suriye'deki Kürt nüfusu ise, kendilerinin verdiği en yüksek rakamlara göre söylüyorum, 1,5 milyonu geçmiyor. Biz, Kürtlerden 2 milyondan daha nüfusa sahibiz. Biz Türkmenler maalesef, Osmanlı döneminin sona ermesinden bu yana baskıya maruz kaldık. Bize devamlı, “Türkiye uzantısınız, Osmanlı kalıntısısınız” dediler. Esad Rejimi döneminde ise Türkmenlere bırakın bir dernek, vakıf; bir yardım kuruluşu dahi kurdurmadılar. Köylerimizin adını değiştirdiler, ‘Toprak Reformu' adı altında, Türkmen topraklarını başkalarına sattılar.

Boşluğu PKK doldurmaya çalıştı

Esad Rejimi ayaklanmalar başlayınca, şehirleri kontrol etmek istediği için, şimdi o bölgelerden çekildi. Kürt kardeşlerimiz arasında PYD'den rahatsız olanlar var. Bütün Kürtler, Suriye'nin bölünmesini istemiyorlar. Bir devlet içinde, Araplarla Türkmenlerle eşit haklar içinde yaşamak istiyorlar.

‘Kuzey Suriye' algısı yanlış

‘Batı Kürdistan've 'Kuzey Suriye' şeklindeki bir algı yanlış. Oralarda ayrı bir devlet kurma imkanı hiç yok. Suriye'deki Kürtler, Irak'taki gibi değil; belirli bir bölgede toplu yaşamıyorlar. Kürt kardeşlerimizin olduğu bir bölgeden, Kürtlerin yaşadığı diğer bölgeye kadar yaklaşık 200 km. var. Kürtlerin yaşadıkları yerler arasında yoğun Türkmen, Arap, Asuri nüfusu var. Bu imkansız ama bir Kürt bölgesi yaratmak için o bölgedeki nüfusun yüzde 80'ini oluşturan Türkmen ve Arap'ı kovman gerekir. Bu da imkansız. Önce şunu söyleyeyim: Esad Rejimi, insanları birbirine düşürmeye çalışıyor. Hatta Esad, kendi ülkesi içindeki insanların içine o ayrılıkçı nifakı soktuğu gibi, başka ülkelerde de bunu yapmaya çalışıyor. Lübnan buna bir örnek.

Ordu'daki her asker kaçacak ama

Özgür Suriye Ordusu, kardeşlerini öldürmeyi reddeden insanlardan oluştu. Öldür emrini yerine getirmeyi reddeden askerler, ellerindeki silahlarla kaçtılar. İnsanlar da şu anda Esad Rejimi'ne karşı kendilerini savunabilmek için buldukları silahları kaptılar. Şu anda 50 binin üzerinde, büyük bir ordu oldu. Aslında kaçış yolu olsa, Esad ordusundan herkes kaçacak.

Türkmen Tugayı Koordinatörü Ali Beşir: Türkiye'den intikam için bölge terkedildi

Özgür Suriye Ordusu'nda (ÖSO) şimdi silah altında 300 askerimiz var. 1500 de yedeğimiz hazır. Biz Türkmen gençlerini bir araya getirip, ‘Kendimizi savunmamız gerek' diyerek, çok güçlü ve disiplinli, herkesin gıpta ettiği bir ordu kurduk. Silahları, kendi aramızdan topladığımız parayla temin ettik. Türkiye'den kesinlikle silah yardımı almadık. Sadece insani yardım istedik. Özgür Suriye Ordusu'na, Libya, Katar, Suudi Arabistan'dan geliyor silahlar. Biz Türkmenlere silah payımızı alamıyoruz. Bize biraz az veriyorlar.

PYD'ye federasyon sözü verilmiş

Son dönemde, PYD ile diğer Kürt gruplarının arası çok kötü. Çünkü Kürtler, Rejime karşı ayaklanma istiyor, PYD ise Rejim ile birlikte Kürt ayaklanmasını bastırıyor. Esad, Türkiye'den intikam almak için Kürt kontrolüne bıraktı bu bölgeleri. Ayrıca, ‘Halkın hepsi bana karşı ayaklanmasın' diye PYD'ye bir federasyon sözü vermiş diye duyduk. Daha önce ordu ve halk iç içeydi. Esad'ın bu şiddet olayları başlayınca, askerlerden bazıları, bize işaretler gönderdi. Ya da ‘Sizinle görüşmek istiyoruz' diyerek evlerimize geldiler, ‘Size katılmak istiyoruz' dediler. Biz de kaçışlarına yardım ediyoruz. Bir Albay'ı en son aramıza kattık. Esad'dan ayrılmak istemesine rağmen bir türlü kaçamıyordu. Evi de, kışla içinde bir lojmandaydı, ailesiyle orada yaşıyordu. Öncelikle ona, ‘kışla dışında bir ev bul' dedik. Dışarıdan ev kiraladı, iki gün sonra arabamıza bindirip, ötürdük. İran, keskin nişancılar, asker gönderiyor. Hizbullah da ordusunu gönderiyor. ÖSO'nun elinde, İran'dan, Hizbullah'tan gelen 80 kişi var. Kaçırılan kişilerin kesinlikle hacı değil. Lazkiye ve Humus'ta mezhep savaşı başladı kesinlikle. Nusayri - Sünni savaşı. Şii'ler tüm dünyada mezhep ağırlıklı insanlardır. Sünniler ise milli ağırlıklı insanlardır. Ben de Sayın Davutoğlu gibi düşünüyorum. Kürtlerin Suriye'deki coğrafi dağılımlarına bakınca, aralarında yaklaşık 200 km boşluk var ki buralarda çoğunlukta olan Türkmenler ve Araplar yaşıyor. O zaman biz nereye gideceğiz? Çok zor.

STAR

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.