Özkök'ten flaş balyoz açıklaması

Özkök'ten flaş balyoz açıklaması

Balyoz davasında çıkan kararı değerlendirenler, tarihi kararın darbecilere ders olacağı noktasında birleşti; hukuki ve kurumsal yapılarda demokratik yapılanmanın gerekliliğine dikkat çekti

Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, Balyoz davasında çıkan kararı yargının takdiri olarak değerlendirdi. Birlikte çalıştığı komutanların ceza almasına üzüldüğünü söyleyen Özkök, karardan dersler çıkarılmasını istedi. Özkök, "Umarım memleketimizin hayrına iyi dersler çıkartılır." dedi.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, Balyoz darbe planına yönelik tarihi cezalar hakkında açıklamalarda bulundu. Kararı yargının takdiri olarak değerlendiren Özkök, ceza alan komutanların beraber çalıştığı silah arkadaşları olduğunu ve üzüldüğünü söyledi. Özkök, "Üzülmemek mümkün değil, hepsi beraber çalıştığım silah arkadaşlarım. Ceza almaları beni derinden üzüyor. Aileleri acı çekiyor, kendileri çekiyor. Bunlar keşke olmasaydı diye düşünüyoruz, ne yapalım bunlar yaşandı." ifadelerini kullandı.

Hilmi Özkök, "Bu karar, hem siviller hem de askerler açısından yeni darbe teşebbüslerinin olmaması açısından faydalı olur mu?" sorusuna da "Onu zaman gösterecek, ama her şeyden ders alınır. Umarım iyi dersler çıkartılır, memleketimizin hayrına dersler çıkartılır." diye cevap verdi. Ergenekon davasında geçtiğimiz ay tanık olarak dinlenen eski Genelkurmay Başkanı Özkök, Balyoz davasının seyrini değiştirecek açıklamalarda bulunmuştu.

Balyoz darbe planı için "Silahlı Kuvvetler'de çeşitli durumlara ilişkin Milli Güvenlik Kurulu'nda kararlaştırılan ve hükümet tarafından onaylanan Milli Strateji Belgesi'nde, harp oyunları, plan seminerleri ve plan tatbikatları vardır. Ben yoğunluğumdan katılamadım. Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yapılmasını emrettim. Bu seminer icra edilmiş fakat en tehlikeli senaryo amacını biraz aşkın şekilde oynanmış. Siyasi kişiler ve siyasi olaylar gerçekmiş gibi oynanmış. Ben de Kara Kuvvetleri komutanına incelettim." ifadelerini kullanmıştı.

KARDAŞ: DARBELERLE MÜCADELE İÇİN DAHA ÇOK REFORMA İHTİYAÇ VAR

Emekli Askeri Hakim Ümit Kardaş, mahkemenin Balyoz davası hakkında verdiği hapis cezası kararlarının darbe düşüncesi içinde olanları engelleyebileceğini söyledi. Ancak sadece bunun yetmeyeceğini belirten Kardaş, "Sadece mahkeme kararıyla yargısal yolla bunu reforme etmek, bunun zihniyetini değiştirmek mümkün değil. Çünkü daha çok yapılacak yapısal değişiklikler gerekiyor. Genelkurmay Başkanlığı'nı Milli Savunma Bakanlığı'na bağlamak, Genelkurmay'ın özerk halini ortadan kaldırmak, yönetim sistemini demokratikleştirmek, çift başlı yargıyı ortadan kaldırmak bütün bunlar yapılması gereken şeyler. Bunları yaparak sürekli hale getirebiliriz. Yoksa zaman zaman konjoktür değiştiğinde tehlike oluşabilir. Şimdiki rejimin adına demokrasi diyorsunuz ama Türk Silahlı Kuvvetleri sürekli olarak çeşitli şekillerde müdahalede bulunuyor." diye konuştu.

'Darbeciler iki kere düşünecek'

AHMET GÜNDEL - ASKERLİK, HESAP SORULAMAYAN KURUMLAR ÜSTÜ YAPI OLMAKTAN ÇIKTI

Demokrasi ve hukuk devleti açısından önemli bir karar. Hukuk kuralları karşısında herkesin hesap verebilir olması çok önemli. Askerin de herkes gibi yargılanabilmesi, aynı şekilde Parlamento'nun üstünde değil onlara bağlı bir kurum olması, hukuk devletinin bir gereği.

LALE MANSUR - ORDUNUN DARBE YAPMASI OLDUKÇA GÜÇLEŞTİ

Demokrasiye ulaşmamıza daha çok var, ama hiç değilse böyle planlar yaparken darbeye teşebbüs edenler bir kere daha düşünecekler. Askerî vesayetin gerilemesi açısından oldukça önemli, bundan böyle ordunun içinde bu gibi darbeye teşebbüsler zorlaşacak.

HASAN CELAL GÜZEL - TÜRKİYE'NİN DEMOKRASİ TARİHİ İÇİN DÖNÜM NOKTASI

İlk kez bir darbe teşebbüsünden hesap sorulabilmiş ve sorumluları yargılanabilmişlerdir. 27 Mayıs 1960'tan beri darbe, yapanın, darbe teşebbüsünde bulunanın yanına kâr kalmıştır. Türkiye'de militarist vesayet dönemini kapayan ve ileri bir demokrasiye yol açan en önemli gelişme de Balyoz davasındaki darbecilerin ve çetecilerin yargılanma durumudur. Hükümeti yıkmaya teşebbüs belgelendiriliyor, bilirkişiler delillerin doğruluğunu kanıtlıyor.

OSMAN CAN - DARBECİLERİN CEZALANDIRILMASI TARİHî BİR KARAR

Dava karşısında sergilenen kararlı bir duruşla psikolojik bariyerler aşıldı. Toplumun büyük bir kısmında kuşku ve endişe vardı, bu kararla bu endişeler kalktı. Toplumda darbenin karşısında olanlar için demokrasinin kazandığı geri dönülmez bir karar bu. Hukuka aykırılıklar varsa Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi sürecinde bunlar açığa çıkacaktır. Böylece davanın üzerindeki gölgeler de tamamen ortadan kalkmış olacak.

ORAL ÇALIŞLAR - BALYOZ KARARI, DARBECİLİĞE ÖNEMLİ BİR DARBEDİR

Fakat hâlâ esas olarak hukuki yapı ve kurumsal yapı konusunda demokratik adımlar atılmadı. Bunları değiştirmeden, buralarda demokratik yeni bir yapılanma oluşturmadan militarizm kırılamaz. Balyoz kararı, bir zafer de değil, katliam da. Türkiye'nin darbecilikle hesaplaşmasının bir parçası ama Türkiye'de hukuk sistemi çok tartışmalı, bu yargılama zihniyetinin ve mevcut sistemin, demokrasiye ulaşması için değiştirilmesi gerekiyor.

CAVİT TATLI - DARBE OLSAYDI KAÇ AİLENİN AĞLAYACAĞINI TAHMİN ETMEK GÜÇ DEĞİL

Bu insanlar eksik teşebbüslerini yerine getirselerdi, birçok insanı 1980 darbesinde olduğu gibi statlara toplamayı düşünüyorlardı. Kararın açıklanmasından sonra mahkûm olanların ailelerinin üzüldüğünü ve gözyaşı döktüğünü gördük. Fakat eğer bu hukuksuz eylemi gerçekleştirebilselerdi kaç ailenin ağlayacağını tahmin etmek de güç değil. Bundan sonra buna teşebbüs edenler iki kere düşünecekler.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.