"Özür dilemeyiz kontratı iptal edin"

"Özür dilemeyiz kontratı iptal edin"

Başbakan Erdoğan'ın duygusal davrandığını savunan kuruluş 'Özür dilemeyiz, kontratı iptal edebilirsiniz' dedi..

Türkiye'nin kredi notu görünümünü 1 Mayıs'ta düşüren ABD'li not kuruluşu Standard & Poor's, tepkiler üzerine kendini savunmak için Türkiye'ye geldi. S&P, Başbakana duygusal deyip, 'kontrat iptal edilebilir' dedi.

Milliyet'ten Serkan Arman'ın haberine göre, Türkiye'nin not görünümünü düşüren S&P İstanbul'da kendini savundu. S&P yöneticisi Coughlin, cari açığa vurgu yaparak, "Başbakan gözlemlerimizi Türkiye'ye saldırı olarak görmüş olabilir. Kesinlikle böyle değil. Zorluklara işaret ediyoruz. Kendisi de farkında. Herkesin şirketine, ülkesine duygusal bağı var" dedi

Türkiye'nin kredi notu görünümünü 1 Mayıs'ta düşüren ABD'li not kuruluşu Standard & Poor's (S&P) kendisini savunmaya geldi.

BUNU TAYYİP ERDOĞAN'A YUTTURAMAZSIN

S&P bu kararla hem siyaset, hem finans çevrelerinden büyük eleştiri almıştı. Başbakan Tayyip Erdoğan, "Pozitifte olan Türkiye'yi durağana indiriyor. Çünkü belli bir süre, pozitifte kalan bir ülkeyi artırması gerekirken, bakıyor ki 'Türkiye'yi artırırsam, ideolojik olarak bu bizim için sıkıntı doğurur'. Fakat iflas eden Yunanistan'ı yükseltiyor. Tamamen ideolojik yaklaşım. Bunu Tayyip Erdoğan'a yutturamazsın" demişti.

5-10 YIL GEREKLİ

Finans çevreleri de zayıf dış talep ve kötüleşen ticaret şartlarını gerekçe gösteren kararı eleştiri yağmuruna tutmuştu. S&P Global Operasyonlar ve Analizlerden Sorumlu Başkanı Paul Coughlin, S&P Türkiye Bölge Müdürü Zeynep Holmes ve S&P Türkiye Baş Analisti Eileen Zhang dün İstanbul'da özel bir basın toplantısı düzenledi.

S&P'nin Türkiye'de uzun vadeli görünüme olumlu baktığını söyleyen Paul Coughlin, "Büyüme ve gelir arttıkça rating de artar. Türk ekonomisinin üzerinde büyük cari açık baskısı var. Bu ele alındıkça, 5 - 10 yıl içinde, yönelim yukarı doğru olacaktır" dedi.

Erdoğan'ın tepkisine de değinen Coughlin, şunları söyledi:

"Başbakan'ın sözleri çok da olağandışı değil. Benzer reaksiyonlar alıyoruz. ABD'nin notunu düşürdüğümüzde ABD hükümetinden tepki aldık. 3.5 yıl önce İspanya da notunu indirdiğimizde mutlu olmadı.

Başbakan bizim Türk ekonomisiyle ilgili gözlemlerimizi Türkiye'ye yönelik saldırı olarak görmüş olabilir. Kesinlikle böyle değil. Biz sadece zorluklara işaret ediyoruz. Kendisi ve bakanları da bunların farkında. Herkes kendi şirketine, bankasına ve ülkesine duygusal olarak bağlı. Eleştiriyi hoş karşılamıyorlar."

REKLAMCI DEĞİLİZ

Coughlin kimsenin S&P'ye "bayılmadığını" söyleyerek, "Biz karşılaştırma sağlarız. Bu da uluslararası finansmanda kolaylık sağlar. İşi duygusal boyutta tutmamakta fayda var" dedi. "Reklam ajansı" olmadıklarını vurgulayan Coughlin, dikkat çektikleri olumsuzlukların ülkelerin yararına olduğunu dile getirdi.

"Türkiye'nin cari açık kaygısı olmasa önlem alınmazdı" diyen Coughlin not kuruluşlarına karşı güvensizliğin yükseldiği iddialarına ise müşteri sayılarının giderek arttığı cevabını verdi.

TÜRKİYE'NİN GÜCÜ İSTİKRARLI HÜKÜMET

S&P Türkiye Baş Analisti Eileen Zhang, Türkiye'nin notunu etkileyen 3 sorun bulunduğunu belirterek, bunları dış finansal riskler, ekonomik yapıdaki zayıflıklar ve yavaşlama sonrası ortaya çıkabilecek mali riskler olarak sıraladı.

Türkiye'nin yanı sıra İtalya ve Portekiz'den de sorumlu olduğunu belirten Zhang, Türkiye'de sadece cari açığın değil, bunun nasıl finanse edileceğinin de risk oluşturduğunu söyledi.

2009'dan beri açığın üçte ikisinin kısa vadeli borçlanmayla finanse edildiğini belirten Zhang, kredi artışının da riskli konular arasında saydı. Türkiye'nin hâlâ orta gelirli bir ülke olduğuna dikkat çeken Zhang istikrarlı hükümetin ise Türkiye'nin gücü olduğunu söyledi.

Zhang, "2012'de Türkiye'nin yüzde 2 büyümesini bekliyoruz. Merkez Bankası'nın önlemleriyle iç talep azalacak. Devlet gelirleri tüketime bağlı olduğundan mali risk oluşacak" yorumunda bulundu.

'TÜRKİYE'YE PARA YATIRDIK, HEDEFİMİZ BÖLGEDE BÜYÜMEK'

Türkiye ofisinin 1. yıldönümünü kutladıklarını belirten S&P Türkiye Bölge Müdürü Zeynep Holmes, "İşler iyi gitti. Uzun vadeli görüş Türkiye için gayet olumlu. Bunun için Standard & Poor's Türkiye'ye para yatırdı.

Türkiye'de ve bölgede büyümek istiyoruz. Önümüzdeki senelerde Türk sermaye piyasalarının bölgedeki önemi çok artacak. Biz de zaten onun için geldik" dedi.

KONTRAT FESH EDİLEBİLİR

Holmes dünyada 127 ülke ve 5500 şirketi notladıklarını, Türkiye'de reyting ölçümü yaptıkları 30 banka ve şirket bulunduğunu söyledi. Holmes, "Bazı makro dengesizlikler ve dünyadaki gelişmeler nedeniyle Türkiye için 12 - 18 ay arası not artışı çok muhtemel değil" dedi. Yaşananlarla ilgili özür dileyecek bir durum olmadığını söyleyen Holmes Türkiye'nin isterse her müşteri gibi S&P ile kontratı feshedebileceğini kaydetti.

'HİÇ BU KADAR İLGİ ODAĞI OLMADIM'

S&P'nin Türkiye kararında imzası olan Türkiye Baş Analisti Eileen Zhang 12 Mayıs'ta 'İşte Ankara'yı kızdıran kadın' başlığıyla manşetlere taşımıştı. Haberde S&P'nin 16 Mayıs'ta İstanbul'da 'kendisini anlatacağı' bilgisi de verilmişti.Dünkü toplantı sonrası 12 Mayıs tarihli gazeteleri inceleyen Zhang, "Bugüne kadar hiç bu kadar ilgi odağında olmamıştım. Haberi cumartesi internette görünce hemen Google'dan İngilizce'ye çevirdim" dedi.

NEZAKET DIŞI HAREKET

Çin'in Nanjing kentinde yetişen, hem eczacılık, hem kimya hem de ekonomi eğitimi gören Zhang artık İngiliz vatandaşı. Türkiye'ye ilk defa 2003'te geldiğini anlatan Zhang, "Türkiye'nin o tarihten bu yana gösterdiği gelişme olağanüstü ve heyecan verici" dedi.

Zhang ile başbaşa konuşmamız sırasında, toplantı boyunca not tutan S&P çalışanı bir hanım, bizi sert biçimde iterek Zhang'ı salondan çıkardı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.