Padişahlar hangi takımı tutardı?

Padişahlar hangi takımı tutardı?

Kiminin padişahın fethi, kiminin doğduğu yere göre... İşte olası takımları..

Kiminin fethettiği şehre, kiminin doğduğu yere, kimininse unvanına göre sonuca ulaşılmak amaçlandı. İşte padişahların olası takımları:

Şimdiye kadar yaptıkları fetihlerle, aldıkları kararlarla tarihe geçen padişahların hangi takımları tuttukları birçok kez aklımıza gelmiştir..

Zaten bu konuda özellikle Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerindeki padişahları ya da saray bürokratlarını kendi takımlarının sempatizanı göstermek bunun kanıtlarından sayılabilir. Bunların yanı sıra bir de yaşadıkları dönemlerde spor kulübü olmayan padişahlar vardır. Acaba onlar yaşasaydı ya da onların döneminde kulüpler söz konusu olsaydı tuttukları takımlar hangileri olurdu?

Böyle bir yaklaşıma, yani padişahlara varsayımlar üzerinden takım yakıştırmaya, kimileri kızacaktır. Bazıları padişahların futbolla yan yana getirilmesine, bazılarıysa neden kendi takımlarıyla özdeşleştirilmediğine tepki verecek belki de...

Okuyanların yüzünde hoş bir tebessüm bırakacağı düşünülerek hazırlanan bu yaklaşımla kâh padişahların döneminde futbol kulüplerinin kâh futbolun oynandığı bu dönemde padişahların bulunduğu varsayılarak bağlantılar kurulmaya çalışıldı.

Kiminin fethettiği şehre, kiminin doğduğu yere, kimininse unvanına göre sonuca ulaşılmak amaçlandı. İşte padişahların olası takımları:

FATİH SULTAN MEHMET HANGİ TAKIMI TUTARDI?

Bursa'yı fethederek başkent yapan Orhan Bey, bugün yaşasaydı muhtemelen Bursaspor'u tutar ve yeşil timsahları desteklerdi. Edirne'yi başkent yapan oğlu 1. Murat'ın da (Hüdavendigar) fethettiği ilin takımı olan Edirnespor'u tutma olasılığı vardı. Bugün hayatta olması ve de büyük takımlardan birini tercih etmesi halinde ise bu takımın, Edirnespor'un renktaşı Galatasaray olma durumu daha yüksek bir ihtimal olabilirdi.

İstanbul'un Anadolu yakasını kontrolü altına almayı başarıp, Anadolu Hisarı'nı yaptıran Yıldırım Beyazıt ise o dönemde futbol kulübü olması durumunda Fenerbahçe'yi tutma olasılığı yüksek olan padişahlardan biri olabilirdi. Zira Avrupa Yakası'nın takımları olan Galatasaray ve Beşiktaş'ın bulunduğu ilçeler, Beyazıt zamanında Bizans devletinin sınırlarındaydı.

"Fatih" unvanıyla müsemma Sultan 2. Mehmet, futbol arenasında Avrupa'da yakaladığı başarılardan ötürü aynı unvanı elde eden (Avrupa Fatihi) Galatasaray'ı tercih etme ihtimali yüksek padişahlardan biri olabilirdi. Zaten Galatasaraylılar, Galatasaray Lisesinin "Galata Sarayı Hümayun Mektebi" ismiyle kurulmasından ötürü, bu okulun Fatih tarafından oluşturulan Enderun'a üst düzeyde eğitimli görevli yetiştirdiğini öne sürerek, takımlarının kökenini Fatih dönemine kadar götürmektedirler.

KANUNİ DOĞDUĞU ŞEHRİN TAKIMINI TUTAR MIYDI?

Fatih'in torunu Yavuz Sultan Selim de muhtemelen Sancakbeyliği yaptığı Trabzon'un takımı olan Trabzonspor'u tutardı. Onun, valilik görevini sürdürdüğü dönemlerde aynı şehirde doğan oğlu Kanuni Sultan Süleyman ise yine babası gibi Trabzonspor'u tutabilirdi.

"Deli" lakabıyla anılan Sultan 1.İbrahim, geçen sene 4, bu sene de 2 adaşının olduğu Beşiktaş'ı tutma ihtimali olanlardan. Ayrıca bugün Beşiktaş'ta forma giyen İbrahim'lerden biri de yaptığı fedakârca performansından ötürü, taraftarlarca "Deli" unvanıyla anılmaktadır.

Sultan 2. Abdülhamit ise 3 büyük takım arasında ayrım yapmakta oldukça zorlanabilirdi. Çünkü 3 büyük takım da Sultan'ın döneminde kurulmuştu. Fakat Yıldız Sarayı'nda oturan 2. Abdülhamit, sarayın Beşiktaş civarında olmasından dolayı siyah beyazlı takımı destekleyebilirdi. Zaten bu konuda da Sultan'ın Beşiktaşlı olduğuna dair rivayetler de söz konusu

Etiketler :