Pakistan için acele edilmezse...

Pakistan için acele edilmezse...

BM, şimdiye dek 1600'den fazla kişinin hayatını kaybettiği Pakistan için acele edilmezse salgın hastalık ve...

Dünya, sel felaketiyle boğuşan Pakistan'a yardım konusunda ağır davranıyor. BM, şimdiye dek 1600'den fazla kişinin hayatını kaybettiği Pakistan için acele edilmezse salgın hastalık ve açlığın ikinci bir ölüm dalgasına yol açabileceği uyarısında bulundu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, uluslararası topluma tarihinin en büyük doğal felaketini yaşayan Pakistan'a yardım için acele etme çağrısında bulundu. 170 milyon nüfusun yüzde 10'undan fazlasının sellerden etkilendiği Pakistan'daki felaketin boyutu karşısında dünyanın verdiği tepki acil ihtiyacı karşılamıyor. BM'nin geçtiğimiz hafta 459 milyon dolarlık acil yardım talebinin ancak dörtte biri ulaştı. Şu ana kadar en büyük bağışı 70 milyon dolarla Amerika yaptı. Ancak bu rakam, ABD'nin geçtiğimiz yıl Pakistan hükümetine Taliban ve El Kaide ile mücadele için 1 milyar dolarlık askerî yardımı karşısında oldukça küçük kalıyor.

Suların yükselmeye devam ettiği Sindh, Pencap ve Belucistan eyaletlerinde hâlâ birçok kişi kurtarılmayı bekliyor. Güvenli bölgelere tahliye edilen insanlar da ikinci sel dalgası tehlikesiyle karşı karşıya. Yüksek bölgelere kaçan milyonlarca insan ise acil gıda, temiz su, ilaç ve çadıra ihtiyaç duyuyor. Temmuz ortasından bu yana devam eden muson yağmurlarının İtalya büyüklüğünde bir bölgeyi sular altında bıraktığı ülkede, hükümet, bağışçı ülkeler ve yabancı yardım kuruluşları müdahale etmekte yavaş kalıyor. BM, şimdiye dek 1600'den fazla kişinin hayatını kaybettiği Pakistan için acele edilmezse salgın hastalık ve açlığın ikinci bir ölüm dalgasına yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Bu tablo karşısında Pakistan halkına "yanınızdayız" mesajı vermek ve dünyanın dikkatini buradaki insanlık trajedisine çekmek için Pakistan'a giden BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari ve Başbakan Yusuf Rıza Gilani ile görüştü. Afet bölgelerinde de incelemelerde bulunan Ban, "Bugün tanık olduğum acıyı ve yıkımı asla unutmayacağım. Geçmişte dünya çapında çok sayıda doğal afete tanık oldum, ancak hiç böylesini görmemiştim." dedi. Yabancı ülkelerin, Pakistan yönetiminin "yolsuz" imajı sebebiyle yardımlar konusunda gönülsüz olduğu belirtiliyor.

Bu arada seller, Sovyet işgali ve iç savaş sebebiyle Pakistan'a iltica ederek uzun zamandır bu ülkede yaşayan Afgan mültecileri de vurdu. Ülkenin kuzeybatısındaki Svat Vadisi'ndeki kamplarda yaşayan binlerce Afgan'ın, ülkelerine geri dönmeye başladığı kaydedildi.

ABD'DEN SEL ARASI SALDIRI

ABD'nin, sel felaketiyle başa çıkmaya çalışan Pakistan'da hava saldırısı düzenlediği bildirildi. Pakistan televizyonlarının bölgedeki güvenlik kaynaklarına dayanarak verdiği habere göre, Afganistan sınırı yakınlarındaki Miranşah bölgesinin 20 kilometre doğusunda bir eve düzenlenen füze saldırısında en az 12 kişi öldü. Saldırı nedeniyle halk arasında korku ve panik yaşandığı, ölenlerin arasında kadın ve çocukların da bulunduğu kaydedildi. Dawn News televizyonuna telefon ile bağlanan bir köylü, saldırının teravih namazı sırasında olduğunu söyledi. ABD'nin insansız uçaklarının, 2008 yılından beri Pakistan topraklarında düzenlediği 110 saldırıda 1.000'den fazla kişinin öldüğü ifade ediliyor.

Etiketler :