Pakistan'da çifte intihar saldırısı

Pakistan'da çifte intihar saldırısı

Abbottabad'da geçtiğimiz hafta öldürülen El Kaide lideri Üsame bin Ladin'in intikamını alacağını açıklayan Pakistan Talibanı, dün ülkenin kuzeybatısındaki bir polis akademisini hedef aldı. Çifte intihar saldırısında 80 kişi öldü, 115 kişi de yaralandı.

Son yıllarda teröre binlerce insanını kurban veren Pakistan, yine kanlı bir saldırının hedefi oldu. Ülkenin kuzeybatısındaki bir polis akademisine yapılan çifte intihar saldırısında en az 80 kişi hayatını kaybetti. Saldırıyı üstlenen Pakistan Talibanı, saldırının El Kaide lideri Üsame bin Ladin'in intikamının alınması için düzenlendiğini açıkladı. Bunun ilk intikam saldırısı olduğunu söyleyen El Kaide'nin müttefiki Pakistan Taliban Hareketi'nin (PTH) sözcüsü İhsanullah İhsan, "Pakistan ve Afganistan'da daha büyük saldırılar bekleyin." tehdidinde bulundu.

Üsame bin Ladin'in Pakistan'ın kuzeyinde Amerikan komandoları tarafından öldürülmesinden 11 gün sonra düzenlenen misilleme saldırısı, Taliban'ın etkin olduğu Hayber Paktunva eyaletinde Çarşad'da gerçekleştirildi. Saldırı, Afganistan sınırında Taliban militanlarıyla mücadele etmek için eğitim veren Frontier Constabulary'nin polis akademisindeki acemi erleri hedefledi. 10 kilogram patlayıcının kullanıldığı saldırı, acemi erlerin 10 günlük izinlerine gitmek için otobüslere bindikleri sırada motosikletli iki intihar saldırganı tarafından düzenlendi. Bölgeyi kan gölüne çeviren saldırıda 80 kişi ölürken, 20'si ağır 115 kişi yaralandı. Olayda çevredeki çok sayıda araç ve bina da hasar gördü. Pakistan polisi, saldırının bu yıl ülkede gerçekleştirilen en büyük saldırı olduğunu belirtti.

Pakistan yönetimi, Amerikan komandolarının El Kaide liderini öldürmesini memnuniyetle karşılamış, ancak kendi topraklarında düzenlenen operasyona, egemenliğinin ihlali anlamına geldiğini belirterek karşı çıkmıştı. El Kaide ve Taliban ise bu olayın ardından ilk hedeflerinin Pakistan, daha sonra da ABD olduğu tehdidinde bulunmuştu. Nükleer silaha sahip tek İslam ülkesi olan Pakistan, Taliban ile ABD arasında sıkışmış durumda. El Kaide ve Taliban, Pakistan yönetimini ABD ile işbirliği yaptığı için suçluyor, ABD ise radikal örgütlerle yeterince mücadele etmediği suçlamasıyla İslamabad'ı sıkıştırıyor.

Bin Ladin'in dijital iz bırakmamasının sırrı çözüldü

Terör örgütü El Kaide lideri Üsame bin Ladin'in, Pakistan'da saklandığı evde internet erişimi olmamasına rağmen Amerikalı yetkililerce tespit edilmesine imkân vermeyecek biçimde özenle kurduğu bir taktik sayesinde e-postalar gönderebildiği ortaya çıktı. Amerikan The Associated Press haber ajansının, Amerikalı bir terörle mücadele yetkilisine dayandırdığı habere göre, Bin Ladin, yazdığı mesajları, bir flaş diske kaydediyor ve daha sonra bunu güvenilir bir kuryeye veriyordu. Flaş diski alan kurye de uzak mesafedeki bir internet kafeye giderek, El Kaide liderinin mesajını bir e-postaya kopyalayıp gönderiyordu. Kurye, gelen e-postaları da yine bir flaş diske kaydedip Bin Ladin'e götürüyordu. Ancak bu yöntem El Kaide liderinin arkasında ABD tarafından incelenecek kapsamlı bir e-posta yazışması arşivi bıraktı.

Zaman

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.