Pakistan'dan Müşerref'e yakalama emri!

Pakistan'dan Müşerref'e yakalama emri!

Pakistan'da terörle ilgili konularda uzman bir mahkeme eski devlet başkanı Pervez Müşerref hakkında tutuklama emri çıkardı.

Tutuklama emri, muhalefet lideri Benazir Butto'nun öldürülmesine ilişkin soruşturma kapsamında çıkarıldı.

Savcılık Müşerref'i Taliban'ın Butto'yu öldürme niyetinden haberdar olduğu halde, muhalif lideri korumaya yönelik gerekli önlemleri almamakla suçluyor.

İktidardan ayrılmasından bu yana Londra'da yaşayan Müşerref, siyasi amaçlı olduğunu ileri sürdüğü suçlamaları reddediyor.

Ravalpindi'deki mahkemenin savcıları Butto suikastine ilişkin soruşturmada, Müşerref'i sorgulamadan ilerleme sağlanamayacak bir düzeye gelindiğini söylüyor.

Savcılık Müşerref'le defalarca ilişkiye geçmeye çalıştıklarını ancak eski devlet başkanının işbirliği yapmayı reddettiğini söylüyor.

Savcılık Müşerref'in 19 Şubat'taki duruşmaya gitmemesi halinde kaçak ilan edileceğini belirtiyor.

Müşerref'in Londra adresine bazı sorular içeren bir belge de gönderilmiş.

Savcılık, iki görevlinin verdikleri ifadede, Butto'nun seçim kampanyası sırasında konuşma yaptığı bir meydandan ayrılmasından hemen önce, kendisine tahsis edilen bir koruma görevlisinin Müşerref'in emriyle görevden alındığını ileri sürdüklerini belirtiyor.

Butto bundan hemen sonra öldürüldü.

1990'lı yıllarda iki kez başbakanlık yapan Butto 27 Aralık 2007'de Ravalpindi'de uğradığı suikast sonucu ölmüştü.

1988-1990 ve 1993-1996 yılları arasında iki kez başbakanlyık yapan Butto, bugün Pakistan Devlet Başkanı olan Asıf Ali Zerdari'nin eşiydi.

Benazir Butto'nun babası da bir askeri darbe ardından asılmıştı.

Pervez Müşerref genelkurmay başkanı olduğu sırada 1999 yılında bir darbeyle iktidarı ele geçirmiş ve 2008 yılına kadar devlet başkanlığında kalmıştı.

Etiketler :