Papa 960 Yıl Sonra Af Diledi

Papa 960 Yıl Sonra Af Diledi

Katolik Kilisesi'nin ruhani başkanı Papa Francesco, 1054 yılında Doğu (Bizans/Ortodoks) ve Batı (Roma/Katolik) kiliselerinin birbirinden ayrılmasını teşvik ettikleri için af diledi.

Ürdün, Filistin ve İsrail'i kapsayan 3 günlük Kutsal Topraklar ziyaretini Pazartesi gecesi tamamlayan Papa Francesco, Vatikan'daki Aziz Petrus Meydanı'nda düzenlenen Genel Kabul Oturumu'ndaki konuşmasını da bu seyahate ayırdı. 

Meydanda toplanan binlerce kişiye hitap eden ruhani lider, söz konusu 3 ülkeye seyahatinin asıl amacının;Kudüs'te selefi 6. Paulus ve Ortodoks Patrik Atenagoras buluşmasının 50. yılını hatırlamak olduğunu vurguladı. Papa Francesco, "Sevgili kardeşim Bartholomeos Hazretleri ile buluşmam, ziyaretimin en önemli anı oldu" diyerek, Kudüs'teki Kıyamet Kilisesi'nde Fener Rum Patriği Bartholomeos ile buluşmasına değindi.   

KİLİSELERİN BİRLİĞİ İÇİN KARDEŞİM BARTHOLOMEOS'LA BİRLİKTE YÜRÜYECEĞİZ

"Yeniden dirilişin (Hazreti İsa'nın) duyurulacağı o mekanda, halen İsa'nın müritleri arasında var olan ayrılık nedeniyle acı ve ıstırap duyduk; halen ayrı olmamız kalbimizi acıtıyor" diye sözlerine devam eden Papa, "Açık olan yaralarımızı iyileştirme arzusu hissettik ve kararlılıkla tam birliğe doğru yürümeye karar verdik" dedi.  

Papa, tam 960 yıl sonra Doğu ile Batı kiliselerinin ayrılmasını teşvik ettikleri için af dilediği Tanrı'dan, bunun telafisi için yardım istediğini de ifade etti.  

"Hepimiz İsa'ya inanan kardeşleriz ve Patrik Bartholomeos ile arkadaş ve kardeşiz" diye konuşan Papa, kiliselerin birliği için beraber yürüme isteğini birbirlerine aktardıklarını dile getirerek, "Bugünden itibaren ne gerekiyorsa birlikte yapacağız, dua edeceğiz, barışı arayacağız" dedi.   

ORTADOĞU BARIŞI İÇİN CESARETLENDİRMEYE GİTTİM

Seyahatinin, Ortadoğu barışı için cesaretlendirme niteliği de taşıdığını anlatan Papa, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı, iki ülke arasındaki barış için Vatikan'da dua etmeye çağırdığını da hatırlatarak, "Lütfen bizi yalnız bırakmayın ve kutsanmış o topraklara barış gelmesi için dua edin" dedi.

Papa, hac ziyareti boyunca kendisine büyük nezaket ve dostluk gösteren İsrail ve Filistinli yetkililer ile Kudüs Patriği Fouad Twal ve diğer din adamlarına teşekkür etti. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.