Papa'dan Fatih Sultan'a şok teklif

Papa'dan Fatih Sultan'a şok teklif

Zamanında Papa 2. Puis Fatih'e öyle bir teklifte bulunmuşki, ama Fatih yüz vermemiş!

Kendisi yaşayan en büyük Osmanlı tarihçisi.. Osmanlı'nın 1299'da değil 1301 yılında kurulduğunu söyleyerek gündeme oturmuştu.

 

93 yaşındaki Prof. Dr. Halil İnalcık Fatih Sultan Mehmet ile ilgili çarpıcı bir tarihi bilgiyi kamuoyuna duyurdu.

 

İnalcık, hristiyan olması şartıyla Roma imparatoru olarak tanıyacağını belirten papanın Fatih'e yolladığı mektubu yeni kitabında yazacağını belirtti. İnalcık'a göre Fatih bu mektuba yüz vermemiş.

 

FATİH, MEKTUBU ALMIŞ AMA DİKKATE ALMAMIŞ

 

Prof. Dr. İnalcık, en son yaptığı tetkik hakkında da şu bilgileri verdi:

 

''Papa 2. Pius, Fatih Sultan Mehmet'e hitaben bir mektup yazmış. Bu mektupta Fatih'e, kendisini Roma İmparatoru olarak tanıyabileceğini söylüyor ve şart olarak da Hristiyan olmasını istiyor. Türk ve yabancı ilim adamları tarafından bunun üzerinde birçok tetkikler yapılmış. Bunları tetkik ettim. 'Mektup gönderilmemiş' deniyor. Ben o mektubun gönderildiği kanaatindeyim. Mektubun gittiğini fakat Fatih'in nazarı itibara almadığını, hiç önem vermediğini göstermeye çalışıyorum. İleride neşredeceğim. En son çalışmam budur. Fatih'in İstanbul Tarihi'nin 2. cildi üzerinde duruyorum. Bu da kitaptaki fasıllardan birisi olacak.''

 

SIRPSINDIĞI SAVAŞINDA VERİLEN BİLGİLER HATALI

 

Prof. Dr. İnalcık, ''Osmanlı tarihi konusunda ezber bozan tespitleriniz oldu. Bunlar okul kitaplarına neden girmiyor?'' sorusu üzerine şöyle konuştu:

 

''Bir misal vereyim. Bir gün bir lise kitabını bana gösterdiler. Sırpsındığı Savaşı'nı, Macar Kralı Lajos yapmış. Halbuki hiç ilgisi yok. Bunu iki Sırp prensi Çirmen'e kadar geldiler. Tarihi de yanlıştır. Bunun tarihi 1371'tir. Sırpsındığı denilen savaş, Çirmen Savaşı'dır, 1371'de Sırplar'a karşı verilmiştir. Macarlarla hiçbir ilgisi yoktur. Lise kitaplarında tarih yanlış. Buraya gelen Hristiyan ordusunun komutanının Macar kralı olduğu yazılmış. Bütün bunlar çocuklarımıza öğretiliyor.

 

13 KASIM'DA MESLEĞİNDE 70. YILINI KUTLAYACAK

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş, Osmanlı tarihi konusundaki tespitleriyle ezber bozan Prof. Dr. Halil İnalcık'ın akademik hayatının 70. yılı dolayısıyla 14 Kasımda Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda tören yapacak.

 

Prof. Dr. Halil İnalcık, tören öncesinde 70 yıllık akademik yaşamı ve özel hayatına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

 

YENİ KTAPLAR HAZIRLIYOR

 

Prof. Dr. İnalcık, hala yeni kitaplar hazırladığını vurgulayarak, İstanbul tarihi üzerine iki ciltlik bir eser üzerinde çalışmalarını sürdürdüğünü, eserin İngilizce olan birinci cildini yayımlanması için İş Bankası Kültür Yayınlarına gönderdiğini, Türkçe olacak ikinci cilt üzerinde çalıştığını anlattı.

 

İnalcık, eserini, İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti olacağı 2010 yılına yetiştirmeye çalıştığını söyledi.

 

''ARŞİVLER TARİHİN EN ÖNEMLİ KAYNAĞIDIR''

 

Prof. Dr. Halil İnalcık, genç Osmanlı tarihçilerine de şu önerilerde bulundu:

 

''Kaynak dillerine hakim olmadan Osmanlı tarihi yazılamaz. Arşivlere gitmek lazım. Arşivler, tarihin en önemli kaynağıdır. Bir de modern, Avrupa ve ABD'de yerleşen tarih metodolojisini benimsemek lazım. O metodolojiyi ve bu arşivi kullanınca insan bütün dünyada hürmet gören, kullanılan ilmi eserler verebilir.''


 

Etiketler :