Papanın sır mektubu

Papanın sır mektubu

Roma Katolik Kilisesinin bir önceki lideri Papa 2. Jean Paul'ün 16 yıl bıyunca cebinde beklettiği sır mektupta neler var?

Roma Katolik Kilisesinin bir önceki lideri Papa 2. Jean Paul'ün 2005'teki ölümü öncesinde tam 16 yıl boyunca istifa mektubunu hazırda beklettiği ortaya çıktı.

Polonyalı 2. Jean Paul'ün, 1989'da kaleme aldığı istifa mektubunu, "görevini icraya mani olabilecek iyileşmez bir hastalığa yakalanması durumunda" işleme konmak üzere bir grup kardinale teslim ettiği açıklandı.  Asıl adı Karol Wojtlya olan 2. Jean Paul'ün işleme konulmaya gerek duyulmayan istifa dilekçesinin tam metni, Polonyalı Papanın yaşamını konu alan "Perche e Santo" (Neden Aziz) adlı kitapta yayımlanacak. Piskopos Slawomir Oder ve gazeteci Saverio Gaeta tarafından kaleme alınan, Rizzoli yayınevinin yarın piyasaya süreceği kitapta, 2. Jean Paul'ün "kendini kırbaçlayan bir kişi" olduğu bilgisine de yer verildi.

Piskopos Oder, 2. Jean Paul'ün riyazet ve nefis terbiyesi için kendini bir kemerle kırbaçladığına ilişkin özel bilgiyi kitapta şu cümlelerle aktardı:

"Papa 2. Jean Paul, Polonya ve Vatikan'daki yakın çevresinin kendi kulaklarıyla duyduğu üzere, kendini bizzat kırbaçlayan biriydi. Gardrobunda, cüppelerinin arasında özel bir pantolon kemeri bulundururdu. Kırbaç olarak kullandığı o kemeri, (yazlık ikametgahının bulunduğu) Castel Gandolfo'ya da götürürdü."

Polonyalı 2. Jean Paul hakkındaki azizlik talebi gerekçelerinin yazarı olarak da tanınan Piskopos Oder, Papanın istifa dilekçesini elinde bulunduran kardinallerin, hiçbir zaman için bunu işleme koymaya gerek duymamış olduklarını da belirtti.

Kitapta, 2. Jean Paul'ün olağanüstü bir engel söz konusu olmadıkça papaların görevlerini ölene dek sürdürmekle mükellef olduğuna inandığına, konuya ilişkin görüşünü 1994'te kardinaller meclisine hitaben kaleme aldığı bir mektupta açıkça dile getirdiğine de işaret edildi.

 

Etiketler :