Paralel yargıya karşı yasal önlem geliyor

Paralel yargıya karşı yasal önlem geliyor

Paralel yapıya karşı yürütülen temizlik hareketine idari yargının 'göreve iade' kararları kalkan olunca, AK Parti bunun önünü kapatacak düzenlemeyi torba yasaya koydu

Devlette paralel yapıya karşı yürütülen temizlik paralel yargıya takıldı. AK Parti bu engeli aşmak için yasal düzenlemeye gidiyor. Memurların aynı göreve iade edilmesinin önüne kapatan düzenleme torba yasa kapsamında tatilden önce Meclis'ten çıkartılacak. Hükümet, 17 Aralık sonrası paralel yapı ile mücadele başlattı. Başbakan Tayyip Erdoğan, "inlerine gereceğiz" açıklaması yaparken, tüm bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşlarında paralel yapı ile bağı olan bürokrat görevden alınmaya başladı. En kapsamlı değişiklik ise Emniyet Genel Müdürlüğü'nde yaşandı. Yüzlerce kişinin görev yeri değiştirildi. Hükümet, görevden alınan, yeri değiştirilen herkes hak kaybına uğramayacak şekilde müktesep kadrolara atandı. Ancak bu önlem paralel yapıyı durduramadı. Görevden alınan, görev yeri değiştirilen bürokratlar geri dönüş için dava açtı. Paralel yapının idari yargı içindeki uzantıları da yasalardaki yetkilerini aşarak iade kararları verdi. İktidar eli kolu bağlanma noktasına gelince çareyi yeri bir yasal düzenleme yapılmasında buldu. Bu konu AK Parti Grup Yönetim Kurulu toplantısında da bu konu gündeme geldi. İçişleri Bakanı Efkan Ala, Meclis tatile girmeden önce çıkartılacak yasalardan birinin içine bu sıkıntıyı aşacak bir madde konulması için kulis yaptı ve düzenlemenin bir an önce çıkartılmasını istedi.

GÖREVE İADE KALKIYOR
Torba yasa teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülürken AK Parti atamalara ilişkin önergeyi verdi. Önergeye göre kamu görevlilerinin atama, görevden alma, göreve son verme, naklen veya vekaleten atama, yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği işlemleriyle ilgili olarak verilen iptal veya yürütmeyi durdurmaya ilişkin mahkeme kararlarının gereği 2 yıl içinde yerine getirilebilecek. Mevcut yasada idari yargının bu konulardaki kararlarının 30 gün içinde yerine getirilmesi zorunluluğu bulunuyor.

AYNI GÖREV ŞART DEĞİL
Bir kişinin aynı göreve iadesine gerek olmayacak, aylık derecelerine uygun başka bir göreve de atanabilecek. Kamu görevlileri hakkında yapılan bu tür idari tasarruflar mahkemelerce "telafisi güç ve imkansız zarar" olarak kabul edilemeyecek. Mahkemelerin atama ve görevden almalarla ilgili kararlarının gereğini yerine getirmeyen yöneticiler hakkında cezai soruşturma ya da kovuşturma yapılamayacak.

GÜLEN OKULLARINA BASKIN CEZAİ SORUŞTURMA PARÇASI
ABD'de yayımlanan Akron Beacon Journal gazetesi, FBI'nın Gülen hareketiyle bağlantılı Ohio, Indiana ve Illionis'teki 19 okula geçen hafta baskın düzenlediğini ve bazı belgelere el koyduğunu yazdı. FBI'nın okullar için arama iznini ABD Eğitim Bakanlığı ve Federal İletişim Komisyonu'ndan (FCC) aldığı belirtildi. FBI Cleveland Ofisi'nden Vicki Anderson, baskınların okullarda çalışan bazı kişilere yönelik cezai soruşturmanın parçası olarak düzenlendiğini söyledi. Baskınlarda gözaltına alınan olup olmadığı bilinmiyor. Gülen hareketi ile bağlantılı "Concept Schools"un merkezi, Chicago'da. Kuruluşun 26 eyalette 140 okulu var.

Kaynak: Sabah

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.