Parti Kapatma Zorlaştırılıyor

Parti Kapatma Zorlaştırılıyor

TBMM Anayasa Komisyonunda, Parti Kapatmayı Zorlaştıran Madde Kabul Edildi.

TBMM Anayasa Komisyonunda, Anayasa değişikliği teklifinin, siyasi parti hakkında kapatma davası açılmasını TBMM'de kurulacak komisyonun iznine bağlayan hükmü de içeren 8. maddesi, değiştirilerek kabul edildi.

 

Parti kapatmaya ilişkin 8. madde de bir değişiklikte yapıldı. Buna göre parti kapatma davasının açılabilmesi için öngürel izin konusunda karar vermek üzere TBMM'de oluşturulacak komisyonun oylamasında "Komisyon başkanı olan Meclis başkanının oy kullanamayacağı" şeklinde bir düzenlemeye gidildi.

9. MADDE DE KABUL EDİLDİ

Anayasa değişikliği teklifinin ''Kamu Denetçiliği (Ombudsman)'' oluşturulmasını öngören 9. maddesi Anayasa Komisyonunda kabul edildi.

Madde ile Anayasanın ''Dilekçe Hakkı'' başlıklı 74. maddesinde değişiklik yapılıyor. Madde başlığı, ''Dilekçe, Bilgi Edinme ve Kamu Denetçisine Başvurma Hakkı'' olarak değiştiriliyor. Maddeyle, ''Kamu denetçiliği'' (ombudsman) kurumu oluşturuluyor.

Kurum, TBMM Başkanlığına bağlı olarak kurulacak ve idarenin işleyişi ile ilgili şikayetleri inceleyecek. Kamu başdenetçisi, TBMM tarafından gizli oyla ve 4 yıl için seçilecek.
 

Etiketler :