Paşalara Darbe Suçlaması

Paşalara Darbe Suçlaması

Emekli Orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur'un da aralarında bulunduğu 56 Ergenekon şüphelisi hakkında hazırlananan iddianame tamamlandı

Darbe teşebbüsüyle suçlanan Tolon ve Eruygur için 13 kez müebbet hapis isteniyor.

Ergenekon'un PKK, DHKP-C gibi terör örgütleriyle bağlantılarına da yer verilen iddianamede Sivas katliamı, Gazi olayları ile Sabancı ve Hablemitoğlu cinayetlerinin örgüt eylemi olduğunu gösteren kuvvetli delillerin olduğu öğrenildi.


Ergenekon Terör Örgütü (ETÖ) soruşturmasında merakla beklenen ikinci iddianame tamamlandı. 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan iddianamede emekli Orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur'un da aralarında bulunduğu 21'i tutuklu 56 şüpheli hakkında suçlamalar yeralıyor.

12 polis ve 3 savcının aylar süren çalışmasıyla tamamlanan iddianamede hükümete ve Meclis'e karşı darbe girişiminde bulunmakla suçlanan Tolon ve Eruygur hakkında hakkında müebbet hapis talep ediliyor. İddianamede 12 şüpheli Ergenekon Terör Örgütü'nün yöneticisi olmakla suçlanıyor. Tolon ve Eruygur hariç 11 Şüpheli hakkında da darbeye teşebbüs suçlamasıyla müebbet hapis istendi.

56 KİŞİ SUÇLANIYOR

12 Haziran 2007'de Ümraniye'de ele geçirilen el bombalarıyla başlayan ve genişletilerek sürdürülen Ergenekon soruşturmasında ikinci iddianame tamamlandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen ikinci iddianame 1909 sayfadan oluşuyor ve 21'i tutuklu 35'i tutuksuz 56 şüpheli hakkındaki suçlamaları kapsıyor. Şüpheli 56 isim arasında Ergenekon soruşturmasının 6, 7, 8 ve 9. dalgasında gözaltına alınarak tutuklanan ya da tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan emekli orgeneneraller Şener Eruygur, Hurşit Tolon, emekli Albay Hasan Atilla Uğur, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, gazeteci Tuncay Özkan, eski emniyet müdürü Adil Serdar Saçan, ATO Başkanı Sinan Aygün de bulunuyor.

10 VE 11. DALGAYA 3. İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, ikinci iddianamenin dün UYAP sisteminden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildiği belirtildi. Açıklamada, yakın tarihlerde soruşturmaya dahil edilen 48'i tutuklu, 29'u tutuksuz olmak üzere 77 şüpheli hakkındaki soruşturma evrakının tefrik edildiği ve bunlar hakkındaki soruşturmanın devam ettiği kaydedildi. 77 kişinin, Ergenekon'un 10 ve 11. dalga operasyonlarında soruşturmaya dahil edilen eski Özel Harekatçı İbrahim Şahin, Yarbay Mustafa Dönmez, YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz, Prof. Dr. Yalçın Küçük'ün de aralarında bulunudğu şüpheliler olduğu öğrenildi.

TUNCAY ÖZKAN DA ETÖ YÖNETİCİSİ

İddianamede, 12 şüpheli, 'örgüt yöneticisi olmak' suçlamakla suçlanıyor. Yönetici olmakla suçlanan şüphelilerin emekli orgeneraller Hurşit Tolon, Şener Eruygur, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, gazeteci Tuncay Özkan, Gürbüz Çapan, JİTEM'in kurucusu emekli Albay Arif Doğan, emekli Albay Atilla Uğur ile Kamal ve Neriman Aydın olduğu ileri sürüldü.

SUÇLAMA SİLAHLI İSYANA TEŞVİK

Şüphelilerden Hurşit Tolon ve Şener Eruygur 'örgüt yöneticisi olmak', 'cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs', 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik', 'devletin güvenliğine ve iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belgelerini kullanmak', 'kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek'le suçlanıyor. Tolon ve Eruygur hakkında bu suçlardan müebbet hapis cezası isteniyor. İddianamede emekli paşalar 'adil yargılamayı etkile-meye teşebbüs suçlarından' ve örgütün üst düzey yöneticileri olduklarından yasa gereği örgüt üyelerinin işledikleri suçlardan da sorumlu tutuluyor.

Savcıların Eruygur ve Tolon için kendi suçlarından birer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 54'er yıl hapis cezası, 54 örgüt üyesinin işlediği suçlardan ise 12'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 993 yıl hapis cezası toplamda ise 13 kez ağırlaştırılmış müebbet ile 1047 yıl ağır hapis cezası istediği ileri sürüldü.

11 ŞÜPHELİYE DARBEYE TEŞEBBÜS SUÇLAMASI

4 şüpheli ise yine darbeye teşebbüs ve 'Hükümete karşı silahlı isyana tahrik', 'devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belgelerini kullanmak', 'devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek', 'kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek', 'resmi evrakta sahtecilik' 'adil yargılanmayı etkilemeye teşebbüs'le suçlanıyor. 7 şüpheli de yine 'örgüt yöneticisi olmak', 'kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek'le darbeye teşebbüs 'devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek', 'patlayıcı madde bulundurmak', 'yasaklanan bilgileri temin etmek'le suçlanıyor.

37 KİŞİ ERGENEKON ÜYESİ

37 şüpheli ise 'örgüt üyesi olmak', 'yasaklanan bilgileri temin etmek', 'kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek', 'uyuşturucu madde bulundurmak', '6136 sayılı (ateşli silahlar kanunu) yasaya muhalefet'le 4 şüpheli ise 'örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek'le suçlanıyor.


Örgütün beyin takımı

İddianamede, AK Parti hükümetini Cumhuriyet mitingleri ile yasadışı yöntemlerle düşürmeye çalıştıkları belirtilen eski 1. Ordu eski Komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve Jandarma eski Genel Komutanı Şener Eruygur, darbe organizasyonunun 'beyin takımı' olarak geçiyor. İddianamede, Atatürkçü Düşünce Derneği eski Başkanı Eruygur ve Tolon'un hükümeti düşürmeye yönelik eylemlerine ilişkin çok sayıda delil ve telefon konuşmasının yer aldığı ileri sürüldü. Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, internet sitelerine düşen bir ses kaydında Şener Eruygur için “İyi çocuk, Cumhuriyet mitinglerini akıl etti”diyordu.


Sivas ve Sabancı ETÖ işi


İkinci iddianamade Ergenekon örgütünün Sabancı cinayeti, Doç. Necip Hablemitoğlu suikastı, Gazi ve Sivas olaylarındaki bağlantısına da yer verildiği iddia edildi. Savcıların Türkiye'yi sarsan cinayet ve olaylarla ilgili bugüne kadar gündeme gelmeyen pekçok yeni bağlantıyı ortaya çıkararak iddianameye koyduğu ileri sürüldü. Olaylarla ilgili birçok gizli tanığın savcılara ifade verdiği belirtildi. Sivas'tan sonra meydana gelen Başbağlar katliamının da iddianamede Ergenekon'la ilişkilendirildiği ileri sürüldü. İddianamede olduğu ileri sürülen diğer olaylar şöyle:

Diyarbakır Koşuyolu Parkı'nda 11 kişinin öldüğü bombalı saldırı (TİT eylemi) n General Bahtiyar Aydın suikasti.

Hayata dönüş operasyonu sonucu Ümraniye Cezaevi'nde çıkan olaylar.

1993'te Bingöl'de 33 askerin kurşuna dizilmesi.

İşte suçlanan isimler

Mahkemeye sunulan Ergenekon davasının ikinci iddianamesinde Ergenekon'un 6, 7, 8 ve 9. dalgasında gözaltına alınarak tutuklanan ya da tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan şüphelilerle ilgili suçlamalara yer verildi.


Tutuklu yargılanacaklar: Muzaffer Özkan, emekli Albay Arif Doğan, emekli Albay Hasan Atilla Uğur, gazeteci Tuncay Özkan, Gürbüz Çapan, Adil Serdar Saçan, Birol Başaran, İbrahim Özcan, Osman Gürbüz, Durmuş Ali Özoğlu, Kemal Aydın, Mehmet Ali Çelebi, Noya Çalıkuşu (subay), Eren Mumcu (subay), Hamza Demir, Mahmut Oğuz, Süleyman Solmaz, Kurtça Bektaş, Rıza Demir, Rıfat Yıldırım, Emcet Olcaytu (Aydınlık Yazarı)

Tutuksuz yargılanacaklar: İlker Güven, Ufuk Büyükçelebi, Siyami Yalçın, Murat Avar, Ercüment Ovalı, Tunç Akkoç, Barbaros Hayrettin Altuntaş, Sinan Aygün, Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Doğukan Yorulmaz, Levent Temiz, Hasan Hüseyin Uçar, Yaşar Tozkoparan, Mesut Özcan, Selim Utku, Evrim Baykara, Adnan Kılıçaslan, Tanju Güvendiren, Hüseyin Nazlıkul, Seyhan Soylu, Nurseli İdiz, Ertaç Giray.

Örgüt PKK'yı yönetiyor

Ergenekon davasının ikinci iddianamesinde örgütün PKK ve diğer terör örgütleriyle bağlantısıyla ilgili ezber bozan belge ve delillere yer verildiği ileri sürüldü. İddianamede PKK'nın kamuoyunu şok eden eylemlerinin de yer aldığı çok sayıda saldırının ETÖ tarafından yönlendirildiği iddiasına yer verildi. İddianamede, Ergenekon'un terör örgütü PKK'nın üst düzey yöneticilerini yönlendirdiğine ilişkin kuvvetli delillere yer verildiği ileri sürüldü. Delillerden bazılarının PKK itirafçılarının ifadeleri olduğu iddia edildi. Ergenekon'un DEV-SOL, DHKP-C, Hizbullah ve El Kaide ile bağlantılarının da ortaya konduğu iddia edilen iddianamede, Türkiye'de ses getiren birçok cinayetin bu örgütlere işletildiğine ilişkin delillerin bulunduğu iddia ileri sürüldü.



1909 sayfa 5 BÖLÜM

İkinci iddianame 1909 sayfa ve 5 bölümden oluşuyor:


Birinci bölüm, Ergenekon soruşturmasının ilk aşamasıyla birinci iddianamenin özetini içeriyor.

İkinci bölümde soruşturmanın sonraki aşamaları ve Ergenekon örgütü anlatılıyor.

Üçüncü bölümde “örgütün işlediği suçların genel olarak ve topluca anlatılıyor.

Dördüncü bölümde örgütün diğer faaliyetleri, başka örgütlerle sivil toplum ve medya kuruluşlarıyla ilişkilerinin yer alıyor.

Beşinci bölümde ise iddianamede yazılı şüphelilerin bireysel eylemleri ve bu eylemlerin oluşturduğu suçlar ve sevk maddeleri ile hukuki durumlar işleniyor.
İddianamenin ek belgelerinin ise 300 klasör olduğu öğrenildi.

Etiketler :