Paşalara Yüce Divan formülü

Paşalara Yüce Divan formülü

Gül, askerlere sivil yargı yolunu açan yasayı inceliyor.

Haftasonunu İzmir ve Edirne'de geçirecek olan Cumhurbaşkanı'nın askerlere sivil yargı yolunu açan yasa konusundaki kararını önümüzdeki hafta içinde vereceği öğrenildi.Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i kabul ederek, 1.5 saat süreyle görüşen Gül'ün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği örnek kararlar hakkında bilgi aldığı belirtildi.
ALTERNATİFLER MASADA

Askerlerin sivil yargıda yargılanmasının yolunu açan yasal düzenlemenin Anayasa ve AB müktesebatına uygun olduğu belirtilirken, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları'nın yargılanması konusundaki boşluğun da doldurulması için çaba gösteriliyor.

Cumhurbaşkanı Gül'ün değişikliği onayladığı taktirde hükümetin bu konuda ayrı bir yasal düzenleme yapacağı güvencesini kamuoyuna açıklayacağı, Gül'ün yasayı iade etmesi etmesi durumunda ise veto gerekçesinde yargılamaya ilişkin belirsizliğin ortadan kaldırılarak yasanın yeniden çıkarılmasını telkin etmesi bekleniyor.

GÜL İZİN VERSİN

Genelkurmay Başkanı ile Kuvvet Komutanlarının yargılanması konusundaki belirsizliği ortadan kaldırmak için AB ülkelerindeki hukuki düzenlemeler başta olmak üzere değişik modellerin incelendiği öğrenildi. Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının yargılanması için Cumhurbaşkanı onayı üzerinde durulan seçeneklerden birisini oluşturuyor. Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkilerini düzenleyen Anayasa'nın 104.Maddesi'nin son fıkrasında yer alan "Cumhurbaşkanı, ayrıca Anayasa'da ve kanunlarda verilen seçme ve atama görevleri ile diğer görevleri yerine getirir ve yetkileri kullanır" ibaresinin bu konuda yeterli düzenlemeyi içerdiği belirtiliyor.

104. Maddenin son fıkrasındaki, "diğer görevleri yerine getirir" hükmünün yeterli olduğu ve bu konuda ayrı bir Anayasa değişikliğine ihtiyaç olmadığı ifade ediliyor. Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları'nın yargılanması konusunda üzerinde durulan formüllerden birisini ise Yüce Divan önerisi oluşturuyor.

AÇIKLAMA YAPILACAK

Yapılacak olan Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanlar'ın yargılandığı Yüce Divan'da Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve Sayıştay Başkanlarının yanısıra Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları'nın yargılanacağı hükmünün eklenmesi öneriliyor.

Cumhurbaşkanı Gül'ün yasal değişikliği onaylaması durumunda Başbakan ya da Adalet Bakanı'nın bu konuda yapılacak olan yasal düzenleme konusunda bir açıklama yaparak kamuoyunu rahatlatması önerisi üzerinde durulmuyor.

Öte yandan 4-5 Ağustos tarihlerinde TBMM Başkanını seçmek üzere toplanacak olan Meclis'in Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları'nın yargılanması konusundaki belirsizliği giderecek düzenlemenin yapılması formülü de değerlendiriliyor.


Gül'den TİTİZ inceleme

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması yolunu açan yasa değişikliği üzerinde titiz bir inceleme sürdürüyor.

Önceki gün Başbakan Erdoğan ile yaptığı haftalık olağan görüşmesinde yasa değişikliği konusunu masaya yatıran Cumhurbaşkanı Gül, dün de Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i Çankaya Köşkü'ne çağırdı. Basına kapalı gerçekleşen ve yaklaşık 1.5 saat süren kabulün gündeminde Gül'ün yasa değişikliğinin Anayasa'ya uygunluğu ve yapılabilecek yeni düzenlemeler konusunda bilgi aldığı bildirildi. Yasa 29 Haziran pazartesi günü Köşk'e gönderilmişti. Söz konusu yasa değişikliği, özel yetkili ağır ceza mahkemeleri kapsamındaki suçları işleyen askerlerin sivil mahkemede yargılanmasına imkan tanıyor. Gül'ün, yasayı 15 gün inceleme süresi var.




Etiketler :