"Paşaları Operasyonda Hiç Görmedim"

"Paşaları Operasyonda Hiç Görmedim"

Hakkâri’nin Çukurca ilçesinde, yola döşenen mayının patlaması sonucu 6 askerin şehit düşmesine ilişkin davanın görülmesine Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi'nde devam edildi.

Hakkâri’nin Çukurca ilçesinde, yola döşenen mayının patlaması sonucu 6 askerin şehit düşmesine ilişkin davanın görülmesine Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmada savunmasını yapan Uzman Çavuş Fatih Taylan Çeker, 10 yıldır bu işi yaptığını belirterek paşaları operasyonlarda görmediğini söyledi. Askerin kahramanlığından şüphesi olmadığını dile getiren Tümgeneral Gürbüz Kaya ise 'paşaları operasyonda görmedim' ifadesinin iyi niyetle söylendiğini düşündüğünü belirtti. Tuğgeneral Zeki Es de "Uzundere'ye girme emri verilmiş, girmek zorundayız. Bu mahkemede bunun hesabı soruluyorsa Irak'a yapılan operasyonlara ilişkin bütün dosyaları açın." şeklinde konuştu.
Duruşmaya tutuklu sanık Tuğgeneral Zeki Es, tutuksuz sanıklar Tümgeneral Gürbüz Kaya, Fatih Taylan Çeker, Hakan Alaçam, Nurettin Altay ve Rıza Atilla Erdoğan ile avukatları, olayda şehit düşen askerlerin aileleri ve avukatları katıldı. Savunmasını yapan Uzman Çavuş Çeker, kendisine verilen emirleri yalnız yerine getirdiğini belirterek kanunsuz bir iş yapmadığını, arkadaşlarının şehit edilmesinden sorumlu tutulmasını ise kabul edemediğini vurguladı.
Çeker, Hantepe ile mayınlar arasının 15–20 metre olduğunu söyledi. Patlayıcı döşenen yerleri tanımlayıcı yardımcı noktaların bulunduğunu dile getiren Çeker, askerlerin şehit olmasına neden olan mayınları ne kendisinin ne de bir başkasının döşeme ihtimali bulunmadığını, çünkü bölgeye sadece kendisinin gittiğini savundu.
Patlama sırasında operasyona katılmak için kavşak noktada beklediklerini anlatan Çeker, patlamadan sonra Hantepe üst bölgeye gittiklerini ve herkesin üzgün olduğunu ifade etti. Karanlık olduğu için bir şey yapılamadığını ve sabahın beklenmesinin söylendiğini aktaran Çeker, sabahleyin ise başka mayın olma ihtimaline karşı tarama yapıldığını kaydetti. Olay yerini gördüğünde psikolojisinin bozulduğunu ifade eden Çeker, ağlaması karşısında bir yüzbaşının kendisine "Niçin ağlıyorsun?" diye sorduğunu; "7 tane şehit verilmiş ağlanmaz mı?" karşılığını verdiğini aktardı.
Kendi döşedikleri EYP'lerin bu kadar zarar vermesinin mümkün olmadığını ileri süren Çeker, patlayıcı olarak 250–300–400 gram yerleştirdiklerini söyledi. Ağlamasının nedeninin "arkadaşlarının şehit olmasının sebebinin kendi döşedikleri mayınlardan kaynaklandığı için" olmadığını savunan Çeker, çünkü o zamana kadar bölgeyi henüz görmediğini kaydetti. Patlayıcıların yerinin çukur ve dere yatağında olduğunu anlatan Çeker, geceleyin cihaz ile yerin görülebileceğini ifade etti. Mevcut aydınlatmalarla dikkatli bakılınca da görülebileceğini savunan Çeker, 7 arkadaşının şehit olduğunu ise telsiz konuşmalarından duyduğunu dile getirdi.

"TUĞGENERAL ZEKİ ES'İN TALİMATIYLA PATLAYICILARI İMHA ETTİM"
Kritik bölgede görev yaptıklarını ve ne kadar güvenlik önlemi alırlarsa o kadar iyi olduğunu anlatan Çeker, kendi döşedikleri 9 adet patlayıcıyı ise Tuğgeneral Zeki Es'in emriyle söktüğünü vurguladı. Çeker'in savunmasının ardından olayda şehit düşen askerlerin aileleri ve avukatlarının sanığa yönelik sorularına geçildi. Deniz Demirci'nin babası Halil Demirci, Es'in avukatına bir şey söylemek istediğini ifade etti. Ancak Mahkeme Başkanı Mehmet Yüzbaşıoğlu, devreye girerek biraz sinirli bir şekilde bunun mümkün olmadığını dosyanın içeriğine ilişkin soruların olması gerektiğini belirterek izin vermedi. Deniz Demirci'nin annesi Raziye Demirci ise Çeker'in ifadelerinin yalan olduğunu vurguladı.
Uzman Çavuş Fatih Taylan Çeker, 1 Mayıs'ta döşedikleri EYP'leri olaydan sonra söküp incelemek üzere depoya getirdiklerini savundu. 120'lik havan mühimmatlarını ise olay yerinde savcılar tarafından incelenebilir diye gömüldüğünü anlatan Çeker'e, daha önceki ifadelerinde EYP'leri olay günü imha ettiğini söylediği hatırlatıldı. Bu çelişki üzerine Çeker, mahkeme huzurunda söylediklerinin kabul edilmesini talep etti. Bir başka soru üzerine ise Mustafa Uzman Çavuş ile bir husumetlerinin bulunmadığını dile getiren Çeker, kayıtlı 60 bin mayının olduğunu söyledi.

"EYP KONUSUNDA TERÖRİSTLER BİZDEN DAHA İLERİ"
Teröristlerin mayın, el yapımı patlayıcılarla, yaptıkları düzenekler konusunda daha ileri olduğunu savunan Çeker, kendi döşedikleri patlayıcıların teröristler tarafından sökülüp tuzaklama yapılabileceğini belirtti. CPS'nin tam koordinatlar için 9 uyduyu görmesi gerektiğini anlatan Çeker, "2.5 milyar para için kimse kendini mayın içine atmaz. Bu iş gönül işidir. 10 yıldır bu mesleği yapıyorum. Paşaları operasyonlarda görmedim. Zeki Paşam, kritik bir görev yaptığımızı söylerdi. Kimsenin çıkmak istemediği tepeye önce kendisi çıkardı. Buralarda onlarca EYP çıkardık." dedi. Çeker, bu sözlerin ardından yerine oturdu ve duygulandığı gözlendi.
Askeri savcı Tezer Türkay Güven Çeker'e 120'lik havan veya başka mühimmatın herhangi bir Cumhuriyet savcısı tarafından görülüp görülmediğini veya istenip istenmediğini sordu. Havan, topçu mühimmat açısından görmediğini dile getiren Çeker, Çukurca Cumhuriyet Savcısına sigara kartonuna sarılı TNT patlayıcının yer aldığı telefon düzeneğinin götürüldüğünü ve sistemin anlatıldığını söyledi.

"AYAĞIMIN BASMADIĞI YERE ASKERLERİ GÖNDERMEDİM"
Çeker'in savunmasına ek olarak Tuğgeneral Zeki Es, görev yaptığı 2 yıl boyunca bir tek askere savunma vermediğini söyledi. Patlayıcıları askerler istediği için koyduğunu savunan Es, kendisine kaldırılması yönünde bir teklifin gelmediğini, en küçük bir teklif gelmesi halinde ise bunu kaldıracağını vurguladı. Ayağının basmadığı hiçbir yere askeri göndermediğine dair şerefi üzerine yemin edebileceğini anlatan Es, bölgede anormal şekilde EYP kullanıldığını belirterek bu sebeple Kayseri'de verilen şehitleri hatırlattı.
8 bin askeri komuta ettiğini dile getiren Es, "Arı kovanı gibi bir yere gireceğiz. Uzundere'ye girme emri verilmiş, girmek zorundayız. Bu mahkemede bunun hesabı soruluyorsa Irak'a yapılan operasyonlara ilişkin bütün dosyaları açın." diye konuştu. Üstlerin karar aldığını, altların ise bu emre uyduğuna dikkat çeken Es, operasyon komutanlarının patlayıcıların imhası konusunda yetkili olduğunu hatırlatarak 120'lik havanların imha emrini kendisinin verdiğini kaydetti.

"PAŞALARIN GELMEDİĞİ İYİ NİYETLE SÖYLENDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"
Uzman Çavuş Fatih Taylan Çeker'in 10 yıldır bu işi yaptığını belirterek paşaları operasyonlarda görmediğini söylemesinden rahatsız olan Tümgeneral Gürbüz Kaya, operasyon yapıldığı yerlerde komutanların belli yerlere kadar geldiğini savundu. Askerin kahramanlığından şüphesi olmadığını vurgulayan Kaya, söylemlerin iyi niyetten kaynaklandığını değerlendirdiğini belirtti.

AVUKAT MÜVEKKİLİNİ KINADI
Sanık avukatlarından Hikmet İşler, mağdur avukatlarının sorularının maksatlı olduğunu iddia etti. Bu sebeple meslektaşlarını kınayan İşler, tuzaklamaların yapılabileceğinin talimatlarda yer aldığını kaydetti. Üst bölgelerin çadır gibi olduğunu ileri süren İşler, her üst bölgede şehitler verildiğini söyledi.
Zapta 'kınama' ibaresinin geçmesini isteyen avukat Açıkgöz ise adaletin tecelli etmesi için çalıştıklarını belirterek avukat İşler'e hangi kanunda bir avukatın başka bir avukatı kınadığının yer aldığını sordu. Mahkeme salonunda yaşanan ufak bir tartışmanın ardından duruşmaya öğle arası verildi. Cİhan
 

Etiketler :