Paşalı'nın katiline örnek ceza

Paşalı'nın katiline örnek ceza

Ayşe Paşalı davasından örnek karar çıktı. Eski eşini öldüren kocanın ağırlaştırılmış müebbet hapsine heyetten bir kişi muhalefet etti ancak karar oy çokluğuyla kabul edildi.

ESKİ eşi tarafından sokak ortasında 11 yerinden bıçaklanarak öldürülen Ayşe Paşalı davasının 5. duruşmasında karar çıktı. Kadın cinayetlerine karşı örnek bir karar veren mahkeme, sanık İstikbal Yetkin’i ‘tasarlayarak kasten öldürmek’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Sanık Yetkin son sözünde ise “Eşimi çok seviyorum pişmanım” dedi. Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu sanık İstikbal Yetkin ve avukatı, maktul Ayşe Paşalı’nın babası Hüseyin, annesi Zeliha ve kardeşi Ahmet Paşalı ile avukatları katıldı.

‘Eşimi çok seviyorum, pişmanım’

Sanık Yetkin, Mahkeme Başkanı Tekman Savaş Nemli’nin “Araştırılmasını istediğin başka bir husus var mı?” sorusuna “Hayır yok” diye yanıt verdi. Cumhuriyet Savcısı Mehmet Kıran ise mahkemeye önceki duruşmada sunduğu esas hakkındaki görüşünü tekrarladığını belirtti. Paşalı Ailesi’nin avukatları da görüşe katıldıklarını kaydetti. Savunması sorulan sanık Yetkin de “Ben eşimi çok seviyorum. Pişmanım” dedi. Avukatı Fethi Öztürk ise görülen davanın kadına karşı şiddet konusunda bayrak yapıldığını, kadın haklarını savunan dernekler ile sivil toplum örgütlerince sahiplenildiğini, medyatik hale getirildiğini ve bu yolla mahkemenin etki altına alınmak istendiğini savunarak, bunlardan etkilenilmemesini talep etti. Son sözü sorulan sanık yine ‘eşini çok sevdiğini’ söyledi.

Mahkemenin kararına alkış

Mahkeme Başkanı Nemli, Yetkin’in TCK’nın 82/1. maddesinin (a) bendi uyarınca, ‘tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verildiğini açıkladı. Sanık hakkında,takdiri indirim nedenlerinin uygulanmasına yer olmadığına karar verildiğini kaydeden Nemli, mahkeme heyeti üyelerinden birinin, buna muhalefet ettiğini ve kararın oy çokluğuyla alındığını belirtti. Kararın açıklanmasının ardından salonda bulunan herkes mahkeme kararını alkışladı.

BULAN’DAN ‘BIÇAKLARKEN DE Mİ EŞİNİ SEVİYORDUN’ ÇIKIŞI

‘20-30 yıl sonra çıksaydı, bütün suçlulara moral olurdu’

BU  arada duruşmada izleyici olarak bulunan Şevkat-Der Başkanı Hayrettin Bulan “10 kez bıçaklarken de mi eşini çok seviyordun? Katil, adi adam” diye bağırarak, tepki gösterdi. Bunun üzerine Bulan, polislerce salonun dışına çıkartıldı. Bu sırada, Burcu ve Busegül Yetkin de babalarına tepki göstererek “Daha hala bizi tehdit ediyor. Şerefsiz, pişmansa bizi nasıl tehdit ediyor” diye bağırdı. Busegül Yetkin, bu sırada baygınlık geçirdi.

‘Hiç inandırıcı değildi’

Adliye önünde açıklama yapan avukat Elif Kabadayı Tatar, karardan kendisinin ve müvekkillerinin mutlu olduğunu ifade ederek, bunun kadın cinayetlerine ilişkin davalar için örnek olacağını ifade etti. Tatar, sanığın ‘pişmanım’ demesinin inandırıcı olmadığını dile getirdi. Ayşe Paşalı’nın büyük kızı Burcu Yetkin ise ‘’Hak ettiği cezayı aldığı için mutluyum. Daha önce böyle bir karar çıkmadığı söyleniyor. Umarım örnek olur, başkalarının başına böyle bir şey gelmez’’ diye konuştu. Ayşe Paşalı’nın kardeşi Ahmet Paşalı da kadın cinayetlerinin bir numaralı terör olduğunu söyleyerek, katillerin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istedi. Paşalı “İstikbal Yetkin, ağırlaştırılmış yerine müebbet hapis cezasına çarptırılsaydı, 20-30 yıl sonra çıksaydı, bütün katillere moral olurdu” dedi.

KADINA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ İÇİN İLK İMZA DAVUTOĞLU’NDAN

Türkiye genelinde 7/24 nöbeti

AVRUPA  Konseyi Bakanlar Komitesi toplantısı kapsamında önceki gün imzaya açılan ve önceki gün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından ilk imzanın atıldığı ‘Avrupa Konseyi Kadına Karşı Ve Ev İçi Şiddetle Mücadele Ve Bunun Önlenmesi Sözleşmesi’ ile kadına karşı şiddet, ‘ilk kez açıkça insan hakkı ihlali ve ayrımcılık’ olarak tanımlandı. Ayrıca Ayşe Paşalı davası öncesinde Türkiye’nin dört bir yanındaki kadın örgütleri, kadına yönelik şiddeti protesto etmek için ‘Kadın Cinayetlerine Karşı 7/24 Nöbetteyiz’ sloganıyla eylem yaptı. Kadınlar, dün de davanın sonucunu sabırsızlıkla bekledi. Uzun süre gündemde olan Ayşe Paşalı cinayetinin ardından özellikle kadın örgütleri

çok sayıda eylem yapmıştı. Davada daha önce hazırlanan kriminal raporu çok konuşulmuştu. Rapora göre cinayette kullanılan 26 santimetre uzunluğundaki bıçakla ilgili kriminal raporunda, bıçağın 6136 sayılı yasaya

göre, İçişleri Bakanlığı’nca kullanımına ve yapımına izin verilen aletlerden olduğu belirtilmişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.