Pasaport ve kimlikler değişiyor

Pasaport ve kimlikler değişiyor

İçişleri Bakanı Atalay, ''Birinci Global Karayolu Güvenliği Bakanlar Konferansı''na katılmak için geldiği Moskova'da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İçişleri Bakanı Atalay, ''Birinci Global Karayolu Güvenliği Bakanlar Konferansı''na katılmak için geldiği Moskova'da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İçişleri Bakanı Atalay, yeni pasaportların ihalesinin iptal edildiği ve bu sürecin ne durumda olduğu sorusu üzerine, şunları söyledi:

''Bunu aksatmadık. Bu konuya başka bir formül bulduk ve hızlı bir şekilde ilerliyor. Merkez Bankasıyla irtibatlı darphanemiz var. Arkadaşlar şu anda darphaneyle irtibatlı. Yani basımları orada yapma şeklinde. Öbür firmaya verilen -biliyorsunuz maalesef bizi çok da oyaladı- çok başarılı olmadı.
Şimdi onun yerine darphaneyle, devlet kurumuyla yürüyecek ve çok fazla da vakit almayacak. Şu anda biliyorsunuz pilot uygulaması yapılıyor nüfus cüzdanlarının ve pilot uygulama nisanda bitecek. TUBİTAK ile yapıyoruz. Yani artık o tek kimlik, her şeyin yerine geçecek. Uluslararası standartlarda farklı özellikte olan tek kimlik belgesi olacak. İkisini birlikte zannediyorum ki 2010'un yarısında gelişmeleri açıklarız ve ülke genelinde yaymaya çalışırız.''

''Demokratik açılım'' çalışmaları konusundaki bir soru üzerine Atalay, ''demokratik açılımın'' içeriğinin aslında başından beri belli olduğunu belirterek, bunun, ''terörü sona erdirmek'' ve ''Türkiye'deki demokratik standardı yükseltmek'' gibi iki hedefi bulunduğunu kaydetti.

TBMM'deki oturumda bilinenlerin biraz daha ayrıntılı açıklandığını kaydeden Atalay, ''Yani bu bir atmosfer meselesi, iklim meselesi. Demokratik açılımın hedefi o iklimi, o atmosferi oluşturmak. Yoksa o maddeler tek tek her şey değil. Yeterli de değil, daha belki de devam edecek'' dedi.

Bakan Atalay, 2002'den itibaren demokratikleşme konusunda çok şey yapıldığını ve bundan sonra da yapılmaya devam edileceğini belirterek, ''Türkiye'de de bunu gayet iyi görüyorum. Muhalefet biraz zor durumda kaldı. Bu haftaki grup toplantılarını izledim, çok tuhaf konuşmaları var. Zor durumda muhalefet'' ifadesini kullandı.

''İklimin oluşup oluşmadığı ve demokratik açılımın başarıya ulaşıp ulaşmayacağı'' sorusuna Atalay, ''Bu iklim oluşuyor. Demokratik açılım mutlaka başarıya ulaşacak inşallah'' karşılığını verdi.

''MUHALEFET İNAT İÇİNDE''

Atalay, muhalefetin kabul etmemesine rağmen konuyu tekrar görüşmenin gündemlerinde olup olmadığı sorusuna şu yanıtı verdi:

''Bu her zaman açık platform. Biz her zaman bu en geniş katılımla olsun dedik. O irade ve kararımız devam ediyor. Bütün kesimlerin desteğini alarak daha rahat yürür, niye olmasın ama muhalefet biraz inat içine girdi. Keşke inat içine girmeselerdi biz memnun olurduk. 'Ortak yapalım' dedik, 'birlikte yapalım' dedik, 'bizim olmasın sadece' dedik ama olmadı.''

''RUSYA İÇİŞLERİ BAKANI İLE GÖRÜŞME''

Atalay, Moskova'daki ziyareti sırasında Rusya İçişleri Bakanı Raşid Nurgaliyev ile görüşmeyi planladıklarını belirterek, ''Uzun süredir kendisiyle bu görüşmeyi yapmayı istiyorum. Komşu ülkelerden görüşmediğimiz bakanlardan biri. Komşu ülkelerin içişleri bakanlarıyla değişik vesilelerle bir araya geldik. Bu akşam üzeri bir resepsiyon olacak ve orada bir görüşmemiz olacak. Belki daha sonrası için detaylı bir şey planlarız'' dedi.

Etiketler :