Patlamalar Dünya'yı nasıl etkiler?

Patlamalar Dünya'yı nasıl etkiler?

Bilim adamlarının Güneş'te aylardır yaşanan patlamaların etkisini artırarak dijital kıyamet kopacağı yönündeki açıklamaları doğru çıktı.

NASA yaşanan patlamanın şimdiden güneşin yarı küresini sardığını belirtti. NASA Güneş'te 1 Ağustosta meydana gelen patlama üzerinde yaptıkları analizlerde patlamanın güneşin yarıküresini sardığı açıkladı. NASA'nıninternetsitesinden açıkladığı bilgiye göre manyetik lifler ve patlamalar güneş küresini bir ağ gibi sararken, şok ısı dalgaları tsunamiler gibi tüm güneş yarıküresi boyunca yayıldı.

Uzayın ateşi çıktı

Bu faaliyetler Güneş'in uzaya, milyarlarca ton sıcak gaz taşıyan dalgalar göndermesine yol açtı. NASA sayfasındakihaberde, ''Bu aktivite o kadar büyüktü ki güneş faaliyetlerine ilişkin eski fikirleri sarsabilir'' denildi. Astrofizik Laboratuvarı'ndan Karel Schrijver ise, ''1 Ağustostaki bu olay gözlerimizi açtı'' diye konuştu. Bu açıklamalar bilim adamlarının güneşte yaşanacak patlamaların uzayda radyasyon etkisi yarattığını ve bunun dijital kıyamete neden olacağı görüşlerini de haklı çıkardı.

Dünyaya ulaşması 8 dakika

Patlama sonucu Güneş'ten çıkan parçacıklar Dünya'ya yaklaşık 8 dakikada ulaşıyor. Dünyaya ulaşan bu parçacıklar atmosferin iyonosfer tabakasını etkileyerek radyo dalgalarının iletimini bozup haberleşme uydularının yörüngelerinde değişikliğe sebep oluyor. Bilim adamları bu olasılıkların 2012 ya da 2013'te yaşanacağı görüşünde

Havayolu şirketleriyolcuları uyarmalı

İstanbul Üniversitesi Genel Astronomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Türker Özkan, son dönemlerde güneşte meydana gelen patlamaları buz dağının görünen kısmı olarak nitelendirdi. Özkan "Asıl büyük patlamalar bundan sonra olacak. Bundan haberleşme sistemleri olumsuz etkilenecek. Patlamaların artmasıyla birlikte uçaklarda radyasyon oranı artacak. Bu dasağlıksorunlarına yol açabilir" dedi.




 

Etiketler :