Pazar gününe kadar para aktarılmazsa...

Pazar gününe kadar para aktarılmazsa...

Yunanistan'ı mali krizden kurtarmak için hazırlanan ikinci yardım paketi Almanya ve Fransa'nın tavrıyla belirlenecek. Merkel ve Sarkozy bugünkü 45 dakikalık görüşmede anlaşmazlıkları gidermeye çalışacak

Yunanistan'ı mali krizden kurtarmaya çalışan Avrupa Birliği'nin euro bölgesine dâhil üyeleri, haftalardır süzen müzakerelere rağmen hiçbir ilerleme sağlayamadı. Anlaşma olmamasının ana nedeni olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Yunanistan için hazırlanan ikinci kurtarma paketine özel yatırımcıların da katkı sağlaması ısrarı gösteriliyor. Merkel'in ısrarı onu Avrupalı ortakları ve Avrupa Merkez Bankası'yla karşı karşıya getirdi. Bugün Berlin'deki Başbakanlık binasında gerçekleşecek Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy arasındaki toplantıda pürüzlerin giderilmesine çalışılacak. Ancak uzmanlar, Merkel'in geri adım atması durumunda siyasi geleceğini riske atacağını belirtiyor. İki liderin euro ve Yunanistan'ın geleceğine odaklanacağı ana tartışma konusu, Yunanistan'a sunulacak bir sonraki yardım paketi olacak. 45 dakika sürmesi beklenen toplantıda iki liderin anlaşamaması durumunda finans piyasalarının hayli olumsuz tepki vermesi bekleniyor.

"YUNANLAR SORUMSUZ"
Geçen yıl Yunanistan için hazırlanan 110 milyar euroluk kurtarma paketi mali piyasaları ikna etmeye yetmemişti. Şimdi üzerinde çalışılan 80 ila 120 milyar euro olacağı tahmin edilen ikinci yardım paketinde özel yatırımcıların da yükün bir kısmını taşıması gerektiği konusunda ısrar eden Merkel ve Alman Maliye Bakanı Schaeuble'nin bu tutumunun arkasında, Alman seçmenlerin tepkisi yatıyor. Almanlar, Yunanlar'ın sorumsuzca davrandığını ve cezasını çekmesi gerektiğini düşünüyor. Merkel, Yunan devlet bonoları alan özel yatırımcıların "gönüllü" olarak bonoların vadelerinin ertelenmesini kabul etmesini teklif ediyor. Amaç, özel yatırımcıyı ikinci yardım paketine katkı vermeye zorlamak. Ancak buna karşı çıkan Fransa ve Avrupa Merkez Bankası, böyle bir gelişmenin "kredi olayı" adını verdikleri bir gelişmeye sebep olacağını ve Yunanistan'ın kısmi de olsa iflasına neden olacağını belirtiyor. Özel yatırımcıların vade uzatılması fikrine gönüllü olarak destek vermesi de zor görünüyor. Fransa ile Almanya arasındaki fikir ayrılığı Maliye bakanlarını da böldü. Hafta başı Brüksel'de bir araya gelen bakanlar Atina'ya destek konusunda piyasanın beklediği açıklamayı bile yapamadı.

AB'DEN HERKESE ÇAĞRI
AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu Üyesi Olli Rehn, Yunanistan'da iflas senaryosunun önlenmesi için herkesi sorumluluğa davet etti. Euro ülkelerinden ödemenin temmuz başlarında yapılabilmesi için Yunanistan'a 5'inci kredi dilimini pazar günü onaylamalarını istedi. Bu arada IMF'yle birlikte bekleyen gözden geçirmenin sonuçlandırılacağına ve ikinci kurtarma paketinin 11 Temmuz'da euro ülkelerinden onay alacağına inancını dile getiren Rehn, "Bu sayede iflas senaryosundan kaçınacaklarını" bildirdi. Bir taraftan Yunanistan'ın mevcut 110 milyar euroluk AB-IMF programında ilerleme sağlarken diğer yandan müzakereleri süren yeni kurtarma paketiyle "kaza senaryolarının devre dışı kalacağını" belirten Rehn, Yunan siyasetçileri de sorumluluğa davet etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.