Pazarcının duasını bile fişlemişler!

Pazarcının duasını bile fişlemişler!

Genelkurmay`daki deşifre olan darbe planlarının imhasında görev alan bir subayın ihbar mektubundaki ek klasörlerde fişlenen illerdeki esnafın nasıl bir dinî ve kültürel etkinlik içerisinde olduğuna dair en ince ayrıntılar yer alıyor.

Fişlenen illerden Isparta ile ilgili olarak Isparta Psikolojik Harekat Etüdü`nce hazırlanan çalışmada, bu kentte hangi gazetelerin yayınlandığı, hangi cemaat ve derneklerin faaliyette bulunduğu,esnafın ne tür bir çalışma içerisinde olduğuna dair en ince ayrıntılar yer alıyor.

“ISPARTALILAR DİNLERİNE BAĞLI”
Çalışmanın 5. maddesi olan “Gelenek ve Görenekler” bölümünde “Ispartalılar dinî örf ve adetlerine çok bağlıdır” ifadelerinin yer aldığı belgede, “Eski örf ve adetler, bugün varlığını ARASTA`larda sürdürmektedir. Dükkanı kilitlemeyip kapıya bir sandalye koyup gitme gibi... Kandillerde (Regaip, Miraç, Mevlit) ARASTA`yı Tırtıllarla süsleme ve pişi, pide, helva, yani SICAK DAĞITMA gibi... Atabey`de Ramazan Bayramlarında, her mahallenin zenginlerinden bir veya birkaç kişi “okucu” adı verilen davetçiler çıkararak, mahalledeki erkekleri yemeğe davet ederler. Bayram namazı kılındıktan sonra, topluca mezarlığa gidilerek geçmişlerin ruhuna Fatihalar okunur. Sonra, yine topluca “Bayram Yemeği” için davet edildikleri eve giderek yemeklerini yerler” deniliyor.

“CUMA GÜNÜ KİMSE İŞE GİTMİYOR”
Belgede, Cuma günü mübarek olduğu için işe gidilmediği ve Salı gününde ise yeni bir işe başlanmadığı belirtiliyor.

ESNAFIN PAZAR DUASI BİLE FİŞLENMİŞ
Darbecilerin imha etmeye çalıştığı fişleme belgesinde Isparta esnafının yaptığı dua bile fişlenirken, Pazar duası yapılmadan kimsenin alışveriş yapmadığına dikkat çekiliyor. Yalvaç`ta ve Pazar kurulan bazı yerlerde yapılan “Pazar Duası”nın İmam tarafından yapıldığı ve belediye hoparlörü vasıtasıyla duyurulduğu belirtilen belgede okunan duanın şöyle olduğu belirtiliyor:

İŞTE FİŞLENEN O DUA
“Hamdü sena alemlerin Rabbi olan Yüce Allah`a, salatü selam Hz. Muhammed Aleyhisselam efrad ve ailesine, ashab ve ümmetine ve büyük milletimize olsun. Bize bizden daha yakın olan Yüce Rabbimiz, işlerimizi kolaylaştır, rızkımızı bollaştır, haramdan uzaklaştır, helaline yaklaştır, bizi hoşnutluğa yaklaştır. Her türlü zorluktan, varlık içinde darlıktan, kibir ile mağrurluktan aldanmak ve aldatmaktan, sonunda pişmanlıktan, sen bizleri koru Yüce Rabbimiz. Biz yalnız sana kulluk eder, her türlü yardımı da senden isteriz. Elimizi boş çevirme, bizleri doğru yoluna ilet. Azıp sapmışlardan ya da gazabına uğramış olanlardan eyleme Yüce Rabbimiz. Alışverişlerimizi devamlı, tuttuğumuz işlerimizde sabırlı, cesaretli ve metanetli, ahlak ve faziletli, sözümüz ve işlerimizde, doğrulukta daim eyle Yüce Rabbimiz. İslam ülkelerini ve güzel yurdumuzu, faziletli, asil milletimizi ve ordularımızı, bizi sana ulaştıran her şeyimizi; yerden, gökten, dıştan ve içten gelebilecek bütün kötülüklerden ve musibetlerden, bela ve afatlardan, işgal ve istilalardan, sevgililerin hürmetine, sen bizleri koru Yüce Rabbimiz. Amin. Velhamdülillahi Rabbil alemin el Fatiha.”

 VAKİT

Etiketler :