Perinçek: Nurculara karşı işbirliği yapalım

Perinçek: Nurculara karşı işbirliği yapalım

Aydınlık Dergisi'nin kuruluşundaki Yahudi parmağı belgelendi.

Yıllardır sansasyonel haberleri ile gündeme gelen, sık sık yabancı istihbarat servisleriyle ilişkisi olduğu öne sürülen Aydınlık Dergisi'nin kuruluşundaki Yahudi parmağı belgelendi.

İşte Aydınlık'ın bilinmeyen yanları:

Uzun süredir “Türk Solu” üzerinde araştırmalar yapan İlhami Yangın tarafından yazılan ve Bilgeoğuz Yayınları tarafından basılan “Osmanlı'da Sosyalizm” adlıkitap çalışmasında, Şefik Hüsnü'nün kurucusu olduğu Aydınlık Dergisi ve İşçi Partisi'nin bilinmeyen yönleri mercek altına alınıyor.

Osmanlı'da Sosyalizm adlı eserde verilen bilgilere göre, İstanbul'daki ilk komünist örgütlenme Dobruca Yahudilerinden Simon Ginsberg'in oğlu olan Roland Ginsberg tarafından gerçekleştirildi. Roland Ginsberg, aynı zamanda merkezi Almanya'nın Berlin şehrinde olan Yahudi İttihadı'nın mümessiliydi.

Roland Ginsberg'in İstanbul'daki faaliyetlerine Şefik Hüsnü yardımcı olmuştu. Her ne kadar kaynaklarda Şefik Hüsnü'nün Yahudi dönmesi olduğu iddia ediliyorsa da, İlhami Yangın kaleme aldığı Osmanlı'da Sosyalizm adlı eserde, Şefik Hüsnü'nün gerçekte dönme olmayıp “safkan” Yahudi olduğunu belgelerle ispat ediyor.

Şefik Hüsnü ve Roland Ginsberg bir yandan İstanbul'daki komünistleri yasadışı olarak örgütlemeye uğraşırken, diğer yandan da legal bir sosyalist parti kurmaya gayret gösterdiler. Bu çalışmalar neticesine Eylül 1919’da Türkiye İşçi ve Çiftçi Sosyalist Fırkası (bugün Ergenekon’dan tutuklu Doğu Perinçek'in lideri olduğu İşçi Partisi) kuruldu.

Kurulan Türkiye İşçi ve Çiftçi Sosyalist Partisi'nin başına Şefik Hüsnü geçti. Roland Ginsberg ve Şefik Hüsnü legal faaliyet gösteren bu partiyi kurmadan önce Türkiye Komünist Fırkası'nı İstanbul'da gizlice kurmuş ve örgütlemişlerdi. Böylelikle legal yönüyle Türkiye İşçi ve Çiftçi Sosyalist Fırkası olarak çalışmalar yapan parti, illegal olarak da Türkiye Komünist Fırkası olarak faaliyet gösteriyordu.

Legal faaliyet gösteren Türkiye İşçi ve Çiftçi Sosyalist Partisi'nin görüşlerini yaymak amacıyla 1 Haziran 1921 tarihinde Aydınlık Dergisi'nin ilk sayısı yayınlandı. Aydınlık Dergisi de, partinin yaptığı gibi, görünürde Sosyalistti; ancak gerçekte komünist yayınlar yapıyordu.

Aydınlık Dergisi'nin kuruluşu için gerekli olan parayı Roland Ginsberg'in mümessili olduğu merkezi Berlin'de bulunan Yahudi İttihadı sağlamıştı.

Yahudi sermayesinin Şefik Hüsnü'ye bunlardan başka da çok ciddi paralar aktardığı Osmanlı'da Sosyalizm adlı eserde belgeleniyor.

Osmanlı’da Sosyalizm adlı eserde, Aydınlık Dergisi'nin kurulma aşamasından sonra da Yahudi desteğinin devam ettiğini görüyoruz. Yazar İlhami Yangın’ın iddiasına göre, Şamisi adında bir Yahudi aracılığıyla, sadece Aydınlık dergisinin neşriyatı için Şefik Hüsnü'ye ayda bin dolar para veriliyordu.

Haber 7

Etiketler :