Peşmergeler Suriye'ye girdi

Peşmergeler Suriye'ye girdi

Suriye diktatörü Esad kendi halkına uyguladığı katliamlara devam ederken, Barzani’ye bağlı peşmergeler, kontrolün PKK’ya bırakıldığı Afrin ve Koban bölgesine girerek denetimi ele geçirdi.

IRAK’IN kuzeyindeki Kürdistan Özerk Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’ye bağlı bir grup peşmergenin Suriye sınırı geçerek Afrin ve Koban bölgelerine girdiği bildirildi. Bu bölgelerde PKK ve örgütün Suriye uzantısı PYD’nin Kürtlere kötü muamelede bulunduğu haberleri üzerine Barzani’nin “Hiçbir güç tanınmadan ve engel olmalarına izin verilmeden Batı Kürdistan’a girilerek halkın güvenliği sağlanacak” talimatı verdiği belirtildi. Irak’tan Suriye’ye geçen peşmerge gücünün Kürtlerin ağırlıkta olduğu bölgelere konuşlandıği ve denetimi ele geçirdiği ögğrenildi. 

Erbil’de bir süre önce “Kürtlerin birliği” adı altında Irak ve Suriye’deki Kürt liderlerin katıldığı toplantıda alınan karar gereği, PKK ve PYD güçlerine karşı koruma sağlamak amacıyla Peşmergeler’in sınırı aştığı bildirildi. Suriyeli Kürtlerin can ve mal güvenliğini sağlamak için Suriye’nin Afrin ve Koban bölgelerine geçen Peşmerge gücü, sınırda PKK ve PYD güçlerinin engeliyle karşılaştı. Ellerindeki Kürdistan bölgesi bayraklarıyla Peşmergeler, ciddi bir direnişle karşılaşmadı. Peşmergelerin Suriye’ye yerleşmesinden sonra ülkedeki Kürt gruplar bir açıklama yaparak durumu dünyaya ilan etti. Açıklamada, “Kürdistan bayrağı yerine PYD bayrağı Abdullahn Öcalan posteri pazarlamaya çalışması Batı Kürdistan’da (Suriye) esen özgürlük rüzgarını tersine çevirme çabasıdır” dendi. PYD ve PKK karşıtı açıklamada, Esad rejimi ile PKK destekli PYD’nin yaptığı “Şam güçlerinin bazı bölgeleri boşaltması, denetimin PYD’ye bırakılması” anlaşmasına karşı çıkan Kürtlere baskı uygulamaya başladıkları belirtildi. “Bu gelişmelerin PYD ve efendilerini tedirgin ettiği” kaydedilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Anlaşılan PKK, Esad’ın gidici olduğunu gördükten sonra kendisine yeni bir efendi bulmuş ve bu efendinin talimatıyla Batı Kürdistan’da gelişen hareketi sabote etmeye karar vermiş. Bu yeni efendinin de yine sömürgeci güçlerden birileri olduğu kesindir. PYD’nin bünyesinde bulunan Apocu çeteler Batı Kürdistan’da Kürdistan bayrağına saldırmaya ve yerine müritliğin simgesi olan bez parçalarını ikame etmeye çalışıyorlar. Batı Kürdistan’a girmeye çalışan Peşmerge güçlerine PKK/PYD dün engel oldu. Başkan Barzani’nin ‘hiçbir güç tanınmadan ve engel olmalarına izin verilmeden Batı Kürdistan’a girilerek halkın güvenliği sağlanacak ve Kürtlerin ulusal hakları noktasında gerekenler yapılacak’ talimatından sonra bugün Pêşmerge güçleri güle oynaya Batı Kürdistan’a girdiler.”

PKK ve PYD’nin önlemeye çalıştığı Peşmerge güçlerin hiçbir engel tanımadan Suriye’ye girdiği açıklandı.

Afrin ve Koban’da güvenliği artık silahlı Peşmerge güçleri sağlıyor

MESUT Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Demokrat Partisi’ne (IKDP) bağlı peşmergeler Suriye’de Kürtlerin yoğun olduğu Afrin ve Koban bölgesine geçti. Bu bölgelerde toplam 360 kadar köy bulunuyor ve bu bölgelerde Kürt nüfusu ağırlıkta  Afrin ve Koban bölgesinde PKK ile PYD’nin Kürtlere kötü muamelede bulunduğu haberleri üzerine gelen peşmergeler buralarda güvenliği sağlamaya çalışıyor. Koban bölgesi Şanlıurfa’nın Akçakale İlçesi karşına düşerken, Afrin bölgesi de Kilis karşısına düşüyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.