'Petrol bulma ümidimiz yüksek'

'Petrol bulma ümidimiz yüksek'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karadeniz'de petrol arama çalışmalarının başladığını ve bulma ümidinin olduğunu söyledi.

Trabzon Valisi Recep Kızıkcık'ı ziyareti sırasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Yıldız, petrol arama ve HES çalışmaları hakkında açıklamada bulundu.

Hidroelektrik santrallerinin Türkiye'nin, Trabzon'un ve Karadeniz'in önemli bir zenlik kaynağı olduğunu belirten Yıldız, "Bunlar yerli kaynaklarımız ve yenilenebilir kaynaklarımız. Bu anlamda Karadeniz'in Türkiye'ye katacağı çok fazla zenginlik var. Bu projelerden birini dün açtık. Bu konuda enerji bakanı olarak, çevreyle uyumlu bir enerji politikamız olduğunu ve bu konuda son derece samimi ve açık olduğumuzu belirtiyorum." dedi.

Bakan Yıldız, "Eğer bir havza üzerinde çok fazla oradaki yerleşim birimlerini ve insan kaynaklarını, vatandaşımızı rahatsız edebilecek, onların gerçekten fonksiyonel olarak bir kısım icraatlarına mani olacak projeler varsa bu projeler kaldırılabilir. Çevre bakanımızla bu hususta bir toplantıda yaptık. Belli kriterler kaldırılabilir veya o projelerdeki ekolojik dengeye, çevre şartlarına daha saygılı olabilecek projeler bu manada dikkate alınabilir. Ancak bu kaynakların hepsi Türkiye'nin zenginlikleri. Bizim her kaldırdığımız projenin yerine ithalatla ikame edeceğimiz, yerine ithalatla koyacağımız doğalgaz ve petrol ürünlerinin santrallerinin geldiğini unutmamak lazım. Kaldıralım,, hepsini kaldıralım ama sonuçta ne niye ithalat oranı artıyor dediğimizde de bunun cevabını vermekte zorluk çekeriz. O yüzden biz temel politikalarımız arasına ve başına şunu koyduk; 'yerli kaynaklarımız, yenilenebilir kaynaklarımız, nedir? onlar su, rüzgar, güneş, şehirlerin çöpleri, yerli kömürlerimiz, bütün bunlardan enerji elde edilebilecek bir yapı varsa mutlaka öncelikle bunlara başvuralım." diye konuştu.

Karadeniz'de petrol arama çalışmalarına başlandığını ve ümitli olduklarını vurgulayan Bakaın Yıldız, "Son 7-8 yıl içerisinde hükümetlerimiz zamanında arama faaliyetlerinde, 8 ile 12 katına kadar çıkan arama ödenekleri koyduk. Yani biz petrol ve doğalgaz varsa ithalat yapacağımıza bunların yerli kaynaklardan tespit etmemiz ve bunu çıkartmamız lazımdır." yorumunda bulundu.

Yıldız, "Geçen yılın sonunda Karadeniz'in Sinop açıklarına birinci petrol arama platformu geldi. İnşallah ikinci platformu da önümüzdeki yılın nisan ayına yetiştirmeye çalışıyoruz. Bunlar dev platformlar. Yapacağı çalışmalarda petrol arıyoruz ve bulmak için uğraşıyoruz. 31 Aralık'ta boğazımızdan geçerken bir demecimiz olmuştu bakanlık olarak. Biz buradan petrol bulamayabiliriz diye. Çünkü matkabın ucu petrole değmeden bununla ilgili tahminde bulunmak yanlıştır." dedi.

Bakan Yıldız, daha sonar Trabzon Belediyesini ziyaret etti. Burada Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile görüştü. Bakan Yıldız belediye yaptığı konuşmada, Trabzon'un Türkiye'de çok farklı bir il olduğunu ve ilin belli sektörlere vurduğu damganın, insan kaynaklarıyla ön plana çıkmasının en büyük avantaj olduğunu söyledi.

Etiketler :