Petrol şirketlerinin değeri

Petrol şirketlerinin değeri

Petrol devlerinin Orta Doğu'daki değeri 220 milyar dolara ulaştı.

Uluslararası petrol şirketlerinin Orta Doğu ve Körfez ülkeleri arasında en büyük değere 130.8 milyar dolar ile doğalgaz zengini Katar'da sahip olduğu bildirildi.

Wood Mackenzie-Upstream Insight'in eylül verilerine göre, birden fazla sıvılaştırılmış doğal gaz mega trenleri ve 'pearl gazdan sıvıya tesisi' bulunması ve önümüzdeki 12 ay boyunca üretim artışı hedeflenmesi nedeniyle petrol şirketleri en büyük değere Katar'da sahip.

Petrol şirketlerin değerinin Katar'ın ardından 28.1 milyar dolar ile ikinci sıradaki Umman'da yer aldığı ifade edildi. Bu değer Irak için 15.1 milyar dolar, Yemen için 15 milyar dolar ve İsrail için ise 10.6 milyar dolar olarak açıklandı. Bölgede 6'ıncı sırada 7 milyar dolarlık yatırım değeri ile Birleşik Arap Emirlikleri geldi.

Şirket değerlerinde Suriye'ye 6.9 milyar dolar, Suudi-Kuveyt bölgesine 2.6 milyar dolar, İran'a ise 1.5 milyar dolar düştü.

Rapora göre, uluslararası petrol şirketleri için Ortadoğu'daki sıvılaştırılmış doğalgaz ve gazdan sıvıya projelerinden gelen değer, yüzde 26 artarak Ağustos 2010'da 220 milyar dolara ulaştı. Bu rakam Mart 2009 için 175 milyar dolarda kalmıştı.

Bölgedeki 220 milyar dolarlık değerin yüzde 80'inin en büyük 10 şirketin elinde olduğu öğrenildi.

Bu şirketlerin Shell, ExxonMobil, Total, Maersk, Occidental, ConocoPhillips, BP, Mübadele Kalkınma, CNPC ve Mitsui olduğu öğrenildi.

Raporda, Shell'in bir önceki yıla kıyasla değer açısından ExxonMobil'i geçtiği de kaydedildi.

CİHAN

Etiketler :