Petrolün en büyük alternatifi!

Petrolün en büyük alternatifi!

Petrol fiyatları sürekli yükselirken ve çevremiz petrolün ürettiği sera gazlarıyla bu kadar kirlenirken biz arabalarımızda hangi yakıtı kullanmalıyız?

Howstuffworks isimli internet sitesinde yer alan habere göre, 2006 yılında, Amerika günde ortalama 20,6 milyon varil petrol tüketiyordu. Petrol arabanızın gitmesini sağlıyor, endüstrinin gelişmesine, bilimdeki ve tıptaki teknolojik gelişmelere yardım ediyor. Aynı zamanda çok büyük meblağlarda para kaynağı oluşturuyor. Küresel ekonominin geniş bir bölümü petrol sondajı, arıtımı, nakliyesi ve dağıtımı üzerine kurulmuştur.

Ancak, petrol eski zamanlardan kalma deniz bitkileri ve hayvanlarının kalan fosillerinden üretilen sınırlı bir kaynaktır. Ham petrolü oluşturmak için fosilleşme en az 10 milyon yıl sürüyor. Ve insanlar petrolü üretilenden daha hızlı kullanıyor. Er ya da geç, petrol üretimi zayıflayacak ve bitmeye başlayacak. Bazılarına göre, zayıflama süreci başladı bile, diğerleri ise yakın gelecekte bunun olacağını ifade ediyor. Peki, petrol bittiğinde ne olacak?

Enerji sektörü benzine alternatif bulmak için milyarlar harcıyor. Fakat yeni enerji kaynağı şu anki enerjiden çok daha fazlasını karşılamalı. Fosil yakıtlardan üretilen sera gazının küresel ısınmaya yol açması ile ilgili kaygılar giderek artıyor. Bu nedenle, yeni yakıtın temiz olması da gerekiyor, ayrıca karşılanabilir bir ücrette olması ekonomiye de yardım edecektir.

Yakıtların yeni neslinin hızlı bir şekilde gelmesine ihtiyacımız var. Dünya 10 ya da 20 yıl içinde gıcırtıyla duracak. Etanol, bitkilerdeki kompleks karbonhidrattan çıkarılan bir yakıt şeklidir. Amerika'da biyo-etanol için kullanılan "switchgrass" isimli dallı darı çok popülerdir. Yıllardan beri, araştırmacılar bunun yakıt için potansiyel olabileceğinden habersizdi.

Ancak son yıllardaki gelişmeler sayesinde artık siz de 20 yıl içinde arabanızda yakıt olarak etanol kullanabileceksiniz.

Peki, nedir bu "switchgrass"?

"Switchgrass" olarak bilinen hızlı büyüyen dallı darı türü Amerika, Kanada, Merkez ve Güney Amerika ile Afrika'nın bölümlerinde bulunabiliyor. Yıl boyu süren üretimiyle çok fazla hasat sağlayan ve düzlüklerde çok hızlı ve kolayca yetişen bitkinin mısırdan yüzde 75 daha az su ihtiyacı, yüzde 70 gübre ve pestisit ihtiyacı var. Hektar başına etanol verimi mısırın 2 katı olan bitkinin büyüme süresi çok kısa olup bakım ihtiyacı çok azdır, hastalıklara kuraklığa dayanaklığı daha fazladır.

Amerika'da istasyonlarda E85 (yüzde 85 etanol içeren) ve E15 (yüzde 15 etanol içeren) yakıt olarak satılıyor.

Etiketler :